Κόσμος

Πρωτοκλασάτα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υποψήφιοι αντικαταστάτες του διευθυντή του FBI

Η χθεσινή αιφνιδιαστική καρατόμηση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι, από τον αμερικανό πρόεδρο έχει προκαλέσει κλίμα αναταραχής στις ΗΠΑ, λίγες ώρες πριν την συνάντηση του Τραμπ με την «αλεπού» της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο μέχρι πρότινος, διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμι


Την ίδια ώρα, ακούγονται τα ονόματα πιθανών αντικαταστατών του Κόμι με πρώτους και καλύτερους τον Ρούντι Τζουλιάνι και τον Κρις Κρίστι. Πρόκειται για δύο πρωτοκλασάτα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τα οποία έπαιξαν εξέχοντα ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Ο Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και ο Κρις Κρίστι, κυβερνήτης του Νιου Τζέρσει είναι οι πιθανότεροι διάδοχοι του πρώην διευθυντή του FBI .
Ο Ρούντι Τζουλιάνι


Η αποπομπή του Κόμι από τον Τραμπ έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του FBI για το ενδεχόμενο επαφών μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

Η χρονική στιγμή της απόλυσης του Κόμι προκαλεί πάντως σκεπτικισμό σε πολιτικούς κύκλους της Ουάσιγκτον, ενώ μερικοί Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο τη θεωρούν ως προσπάθεια συγκάλυψης των αποτελεσμάτων της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με την προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2016 από τη Ρωσία.

Αξιωματούχος του FBI δήλωσε ότι η υπηρεσία δεν είχε ιδέα για την αποπομπή του Κόμι ενώ η είδηση της απόλυσής του προκάλεσε έκπληξη ακόμη και στα υψηλόβαθμα κλιμάκια της διοίκησης της, όπως τόνισε. Προσωρινά θα αναλάβει την διεύθυνση του FBI το νούμερο δύο της υπηρεσίας, Άντριου Μακέιμπ.

Ωστόσο, θεωρείται απίθανο ότι ο ίδιος θα επιλεγεί από τον Τραμπ για το αξίωμα, σύμφωνα με δύο πρώην στελέχη της.

Τζέιμς Κόμι: Ο εκλεκτός του Ομπάμα

Ο Τζέιμς Κόμι ήταν επιλογή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και είχε συμπληρώσει 6,5 χρόνια υπηρεσίας στη διεύθυνση του FBI, που διαθέτει 56 τοπικά γραφεία ερευνών στις ΗΠΑ, απασχολώντας περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους.

Ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας, θα πρέπει να επιλεγεί από τον Τραμπ, ενώ ο διορισμός του θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία.

Ο Κόμι είναι ο τρίτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των αρχών ασφαλείας στις ΗΠΑ, που αποπέμφθηκε από τον Τραμπ, μετά την αποπομπή του Πιτ Μπαράρα από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, αλλά και την απόλυση της υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Σάλι Γέιτς.
Εκτός από τον Τζουλιάνι και τον Κρίστι ποιοι άλλοι ακούγονται για να διαδεχτούν τον Κόμι

Μία πιθανή επιλογή για τη διεύθυνση του FBI είναι ο Ντάνα Μποέντε, ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που αντικατέστησε τη Γέιτς, ενώ είναι σήμερα ο υπ' αριθμόν 3 αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με δύο πρώην στελέχη του FBI.

Μία άλλη πιθανή επιλογή είναι ο Τρέι Γκόουντι, Ρεπουμπλικάνος, Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρώην εισαγγελέας, που ηγήθηκε της διερευνητικής επιτροπής του Κογκρέσου για το ρόλο της Χίλαρι Κλίντον στην επίθεση που δέχθηκε το προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης, το 2012.

Ακούγεται επίσης και και το όνομα του σερίφη Ντέιβιντ Κλάρκι από την Κομητεία του Μιλγουόκι στο Ουισκόνσιν.

«Ο Λευκός Οίκος θα πρέπει ν' αποφύγει έναν πολιτικό διορισμό, αν επιθυμεί να λάβει την έγκριση της Γερουσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά πρώην στέλεχος του FBI.

Η αποπομπή του έγινε σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις ανεξάρτητες έρευνες για τη διερεύνηση ενδεχόμενων επαφών στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους.

Ο Κόμεϊ είχε χειριστεί και την έρευνα για τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον από ιδιωτικό διαμετακομιστή, κατά την περίοδο που η ίδια υπηρετούσε στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Το όνομα του Κόμι είχε βρεθεί επίσης στο επίκεντρο σφοδρής πολιτικής κριτικής κατά την προηγούμενη χρονιά, ενώ κατά καιρούς δέχθηκε τα πυρά τόσο των Ρεπουμπλικάνων, όσο και των Δημοκρατικών. Ο ίδιος, είχε διοριστεί από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ , Μπαράκ Ομπάμα και παρέμεινε στη θέση του μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου του 2017.Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η απόφαση του Αμερικανού προέδρου προήλθε έπειτα από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.Η απόφαση υπήρξε αιφνιδιαστική, καθώς τρεις ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, δήλωσαν πως δεν υπήρξε καμία εκ των προτέρων ειδοποίηση στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Αναποτελεσματικός ο Τζέιμς Κόμι για τον Τραμπ
Η αποπομπή Κόμι βασίστηκε στην άποψη του Αμερικανού προέδρου πως ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του FBI δεν μπορούσε να ηγηθεί αποτελεσματικά της υπηρεσίας. Η καρατόμηση του Κόμι γίνεται λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Τραμπ με τον Ρώσο υπουργό των Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συζήτησης θα βρεθούν, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία, αλλά και μία ευρεία ατζέντα διεθνών θεμάτων, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο. Πρόκειται για την πιο υψηλόβαθμη συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και της ρωσικής κυβέρνησης, από την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον ίδιο, στις 20 Ιανουαρίου, ενώ αυτή πραγματοποιείται μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον στην Μόσχα.

Ποιος είναι ο Τζέιμς Κόμι

Είναι δίμετρος με χολυγουντιανές προδιαγραφές, πατέρας πέντε παιδιών και χρηματοδότης της εκστρατείας του αντιπάλου του Μπαράκ Ομπάμα το 2012, του Ρεπουμπλικάνου Μιτ Ρόμνει .

Ο 57χρονος Τζέιμς Κόμι ,το ψηλότερο μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης στην δεύτερη θητεία του αφροαμερικανού προέδρου , ανέλαβε τα ηνία του FBI ως διάδοχος του Ρόμπερτ Μιούλερ. Με τον προκάτοχό του, ο οποίος βρέθηκε στο τιμόνι της υπηρεσίας αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, τον συνδέει μακρά φιλία .

Πρώην αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, ο γοητευτικότατος Κόμει έχει πολλά κοινά με τον Ομπάμα . Όταν έχει κέφια τραγουδάει, έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό του , είναι ιδιαίτερα χαρισματικός με πηγαίο χιούμορ , λατρεύει το μπάσκετ και τον ελεύθερο χρόνο του τον διαθέτει αποκλειστικά στην σύζυγό του και τα παιδιά τους. Ο "πάτερ φαμίλιας", όπως τον αποκαλούν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ , έχει αδυναμία στα πέντε τέκνα που απέκτησε με την Πατρίς : τους Αμπι ,Κλερ, Μπράιαν , Κέιτ και Μορέν.

Με την μεγάλη αγάπη της ζωής του, την γυναίκα που παντρεύτηκε, γνωρίστηκαν στο Κολέγιο “College of William & Mary” και από τότε είναι αχώριστοι.

"Την μεγάλη τύχη στη ζωή μου την παντρεύτηκα", είχε πει αστειευόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο, κατά την τελετή ορκωμοσίας του στην κεφαλή του FBI, που έγινε στο Λευκό Οίκο, το 2012.

Η καλύτερη μάνατζερ του Κόμι είναι αδιαμφισβήτητα η σύζυγός του, υποστηρίζουν οι φίλοι του.

Ο Κόμι προέρχεται από μεσοαστική οικογένεια με ιρλανδο -αμερικανικές ρίζες . Ο πατέρας του δραστηριοποιείτο στο real estate και η μητέρα του ήταν σύμβουλος πληροφορικής . Γεννήθηκε το 1960 στα προάστια της Νέας Υόρκης . Πέρασε την εφηβεία στο Νιου Τζέρσει . Το 1985 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Με τον Αμερικανό πρόεδρο έχει πολλά κοινά. Έχουν την ίδια ηλικία, σπούδασαν στο Σικάγο και έχουν τον ίδιο πνευματικό , τον Προτεστάντη Ράινχολντ Νίμπουργκ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα , όπως και ο προκάτοχός του, Τζορτζ Μπους, αμέσως ξεχώρισαν τον Κόμι όχι μόνο για το... ύψος του αλλά και για το αμερόληπτο ήθος του στην γενική εισαγγελία των ΗΠΑ. Για τον πλανητάρχη , ο Κόμι είναι ένας άνθρωπος «με ανεξάρτητο πνεύμα και βαθιά ηθική» που δεν ενδιαφέρεται για το μικροπολιτικό συμφέρον, αλλά για να κάνει καλά τη δουλειά του.

Το 1987, δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο Κόμι προσελήφθη στην εισαγγελία για το νότιο τμήμα της Νέας Υόρκης, επί δημαρχίας Τζουλιάνι. Ο Κόμι είχε υπό την εποπτεία του το Μανχάταν και το "ναό του χρήματος", την "Wall Street", γεγονός που τον βοήθησε να γίνει γνωστός σε χρόνο ρεκόρ στους επιχειρηματικούς και οικονομικούς κύκλους. Ο πανύψηλος Κόμι, που θεωρείται ένας βαθιά θρησκευόμενος Ρεπουμπλικάνος, δεν άργησε να γίνει το Ν0 2 στο υπουργείο Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Τζορτζ Μπους.

Έχει δώσει όμως δείγματα γραφής όχι μόνο στον κρατικό αλλά και στον ιδιωτικό τομέα . Υπήρξε στο παρελθόν (2009) διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου, ενώ σήμερα διδάσκει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

Στην εταιρεία "Lockheed Martin", μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο αμυντικές βιομηχανίες, διαπραγματευόταν την πώληση τανκς, βομβών και καταδιωκτικών αεροσκαφών. Στη συνέχεια πέρασε στο χώρο των hedge funds στην “Bridgewater Associates” προτού βρεθεί στην διοίκησης της τράπεζας HSBC Holdings.

Στις ΗΠΑ, πολλοί θεωρούσαν αναμενόμενο τον διορισμό του στην κεφαλή του FBI. Δεν είναι τυχαίο ότι, πριν ένα χρόνο, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε γράψει σε άρθρο του τα καλύτερα λόγια για το έργο του Κόμι στην γενική εισαγγελία.

Ο “Τζιμ” , όπως τον αποκαλεί η οικογένειά του, είχε αντιταχθεί σθεναρά -και μάλιστα με επιτυχία- στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων χωρίς ένταλμα το οποίο στήριζαν άλλα στελέχη της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους.

Μετά το 2009, είναι επισκέπτης καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν ότι ο Κόμι ήταν ο εισαγγελέας που έβαλε στη φυλακή το επί δεκαετίες είδωλο των Αμερικανίδων νοικοκυρών, την πολυεκατομμυριούχο Μάρθα Στιούαρτ, η οποία κρίθηκε ένοχη για την υπόθεση της παράνομης διακίνησης μετοχών, που αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2004 και προκάλεσε σάλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ