Ελληνοτουρκικά

Πολεμική ατμόσφαιρα στη Μεσόγειο: Με αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, γενικευμένη κρίση και νέο Αττίλα απειλεί ο Έσπεν Άιντα ενώ η Τουρκία χαράζει τον χάρτη διά πυρός! (βίντεο)

Πολεμική είναι η ατμόσφαιρα στη Μεσόγειο καθώς εκτός από την Τουρκία η οποία προσπαθεί να χαράξει τον χάρτη δια πυρός και ο ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Άιντα, σε ρόλο "λαγού" βγάζει πολεμικό μανιφέστο και απειλεί την Κύπρο και την Ελλάδα με νέο Αττίλα αφήνοντας και υπονοούμενα για αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ!

Η επιβολή, διά της ισχύος, αλλαγής του χάρτη των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών της περιοχής είναι ο στόχος της Άγκυρας, όπως διαφαίνεται μέσα από τις ΝΟΤΑΜ και NAVTEX που έχει εκδώσει τις τελευταίες ημέρες. Στόχος της είναι να καταδείξει μέσα και από στρατιωτικές ασκήσεις ότι η ίδια αμφισβητεί τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες όπως τις έχουν καθορίσει Ελλάδα και Κύπρος.

Στόχος της Άγκυρας με αυτές τις κινήσεις είναι να παρασύρει Λευκωσία και Αθήνα σε ένα παιχνίδι αντιπαράθεσης, που να στέλνει το μήνυμα ότι στο τρίγωνο Κύπρος-Ελλάδα-Τουρκία υπάρχουν γκρίζες ζώνες, αμφισβητούμενες περιοχές, που διεκδικούν τρεις χώρες.

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση με NAVTEX που εξέδωσε χθες το απόγευμα η Τουρκία αναγγέλλει ασκήσεις όχι μόνο για την Δευτέρα αλλά και για αύριο Κυριακή. Με την NAVTEX 466/17 οι Τουρκικές Αρχές δεσμεύουν για την Δευτέρα μια μεγάλη περιοχή εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και πάλι στο ίδιο σημείο νοτιοδυτικά της Πάφου στο οποίο συνεχίζονται οι προκλήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, για άσκηση με πραγματικά πυρά. Με την NAVTEX 465/17 η Τουρκία ανακοινώνει ότι θα επαναληφθεί η ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τουρκικό πολεμικό σκάφος στην περιοχή του Καστελόριζου, μια άσκηση η οποία είχε πραγματοποιηθεί και πάλι την Παρασκευή, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην Αθήνα.

Ο κ. Άιντα παραχώρησε συνέντευξη στον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ Αποστόλη Ζουπανιώτη και προσπαθώντας να εκβιάσει Κύπρο και Ελλάδα είπε τα εξής μέρος των οποίων δημοσιεύσαμε χτες:

Αφησε να αιωρούνται σκιές για την πιθανότητα επανάληψης των γεγονότων του 2014 λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.

Αναφορικά με την κλιμάκωση της τουρκικής ναυτικής παρουσίας στην κυπριακή ΑΟΖ κι αν βλέπει επανάληψη των γεγονότων του 2014, είπε πως ανησυχεί και τον ίδιο και το ΣΑ κάθε τι που σχετίζεται με πιθανή γενικευμένη κρίση στα μέσα του καλοκαιριού.

«Αναμένεται ότι οι ηγέτες θέλουν να συζητήσουμε πού βρισκόμαστε και αν η διαδικασία προχωρά. Αν υπάρχει η δυνατότητα να επανασυγκληθεί η Διάσκεψη ή αν αυτή δεν είναι δυνατή. Αυτό θα είναι ζήτημα – κλειδί στις 17 Μαϊου και υπάρχουν πολλά πιθανά αποτελέσματα», είπε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ενώ αναφέρθηκε και σε «πιθανή κρίση λόγω των εξορύξεων» καθώς και σε πολιτικές δυναμικές στην προεκλογική περίοδο, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά αυτός ο χρόνος.

«Τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζεται να είναι προετοιμασμένα για όλα τα αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά. Υπάρχει μία συνεχής συζήτηση για το τι κάνουμε στην περίπτωση επιτυχίας και τι στην περίπτωση αποτυχίας», υπέδειξε. Ο κ. Έιντε είπε για την χθεσινή του συνάντηση με τα 5 ΜΜ του Σ.Α. (τα οποία βλέπει κάθε εβδομάδα στη Λευκωσία) πως βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες.

Είπε συγκεκριμένα:

«Αν υπάρξει άμεση αντιπαράθεση για τις εξορύξεις, η ανησυχία μου είναι ότι μπορεί να είναι πιθανόν περισσότερο δραματική από το 2014, γιατί το γενικότερο κλίμα στην γειτονιά είναι δραματικότερο. Η σχέση ΕΕ – Τουρκίας έγινε περισσότερο περίπλοκη, επίσης η σχέση Τουρκίας – Ελλάδας και οι εσωτερικές εξελίξεις (στην Τουρκία). Την ίδια στιγμή οι προοπτικές κοινού μέλλοντος για το αέριο στο νησί και τους γείτονες αποτελούν μία θετική προοπτική».

Ο κ. Άιντα διευκρίνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συζητήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ή μέτρα μείωσης της έντασης στη Μεσόγειο, ή πιθανό μορατόριουμ. Και κινδυνολόγησε ως εξης:

«Το σχέδιό μας είναι να κάνουμε τα μέγιστα για να βοηθήσουμε τους ηγέτες να φτάσουν σε συμφωνία στο εγγύς μέλλον. Αλλά αν αυτό αποτύχει, ίσως άλλες επιλογές πρέπει να έλθουν στο τραπέζι».

Παράλληλα έβαλε στην εικόνα και την «ευρύτερη συζήτηση που υπάρχει σε εξέλιξη στον ΟΗΕ για το μέλλον των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, γενικότερα».

Αυτό το είπε γιατί σύμφωνα με πληροφορίες του pentapostagma.gr, πολλοί αξιωματούχοι , όχι μόνο για την περίπτωση της Κύπρου, ετοιμάζουν «χοντρή» μείωση των δαπανών για τις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, η οποία θα αποτελέσει μοχλό πίεσης προς εμπλεκόμενα μέρη για να προχωρήσουν σε επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτιμούν ότι η διατήρηση επί μεγάλο χρονικό διάστημα ειρηνευτικών αποστολών ανά τον κόσμο (Κύπρο), δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα, δεν επιχειρείται λύση του προβλήματος και ο ΟΗΕ γίνεται κατεστημένο.

Στις ειρηνευτικές αποστολές συγκαταλέγεται και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ...

https://www.youtube.com/watch?v=c-tq022xmHk

https://www.youtube.com/watch?v=JJZUeiR2DiA

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...