Κόσμος

Ο στρατός της Συρίας κινείται στα ανατολικά - Θα εμποδίσει τις δυνάμεις που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ

Ο στρατός της Συρίας θα εκμεταλλευθεί την αναστολή των εχθροπραξιών στα δυτικά της χώρας για να προελάσει στα ανατολικά προκειμένου να εμποδίσει τις δυνάμεις που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ να καταλάβουν τις περιοχές που βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών, εκτιμούν ειδικοί και στρατιωτικοί στη Δαμασκό.

Η κατάσταση είναι ήρεμη σε πολλές κεντρικές και δυτικές περιοχές της Συρίας μετά την υπογραφή στις 4 Μαΐου από τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία μιας συμφωνίας για τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης», προκειμένου να εδραιωθεί μια βιώσιμη εκεχειρία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η εκεχειρία αυτή θα επιτρέψει σε ένα μέρος του συριακού στρατού να αναπτυχθεί προς τα ανατολικά με κατεύθυνση θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, κυρίως προς τα ιρακινά σύνορα και προς την Ντέιρ αλ Ζορ, όπου ο κυβερνητικός θύλακας είναι περικυκλωμένος», εξήγησε ο Ουάνταχ Άμπεντ Ράμπο, διευθυντής της εφημερίδας al Watan που πρόσκειται στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η συμφωνία της 4ης Μαΐου αφορά τη δημιουργία τεσσάρων «ζωνών αποκλιμάκωσης»: στην επαρχία Ιντλίμπ και στις γειτονικές της επαρχίες, στην ανατολική Γούτα, στην επαρχία Χομς και στα νότια.

Αντίθετα, το ανατολικό μέρος της Συρίας, μεγάλο μέρος του οποίου αποτελείται από ερήμους, διεκδικούν δύο ομάδες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και πρωτίστως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), μια κουρδοαραβική συμμαχία.

Η άλλη ομάδα, η Μαγκαουέιρ αλ Τάουρα (οι Κομάντο της Επανάστασης), που αποτελείται από αντάρτες που έχουν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ και την Ιορδανία, κατέλαβε πρόσφατα μια σειρά πόλεων στα νοτιοανατολικά, κοντά στα ιρακινά σύνορα.

«Στόχος είναι να μην αφήσουν ελεύθερα τα χέρια στις ΗΠΑ και τις δυνάμεις που υποστηρίζουν για να κατακτήσουν το ανατολικό τμήμα της χώρας», υπογράμμισε ο Άμπεντ Ράμπο.

Αξιωματούχος της συριακής κυβέρνησης επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον «πιέζει τις δυνάμεις που στηρίζει να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των συρο-ιρακινών συνόρων».

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, ο στρατός της Συρίας προελαύνει σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος άξονας είναι στην κεντρική επαρχία Χάμα, με κατεύθυνση την Ντέιρ αλ Ζορ, την ανατολική, πετρελαιοπαραγωγό επαρχία μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

Ο δεύτερος βρίσκεται στην έρημο, κοντά στην Παλμύρα, και έχει στόχο να ανακαταλάβει τη στρατηγικής σημασίας πόλη αλ Σόχνα. Από εκεί τα συριακά στρατεύματα θέλουν να ξεκινήσουν δεύτερο μέτωπο για την κατάκτηση της Ντέιρ αλ Ζορ.

Ο τρίτος άξονας έχει στόχο να προχωρήσει κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου που ενώνει τη Δαμασκό με τη Βαγδάτη και περνά από την πόλη αλ Τάναφ στα ιρακινά σύνορα.

Σύμφωνα με Σύρο ειδικό σε θέματα άμυνας, χρειάζονται τουλάχιστον 15.000 μαχητές για να αρθεί η πολιορκία στην Ντέιρ αλ Ζορ. «Υπάρχουν περισσότεροι από 7.000 στρατιώτες στην πόλη, όμως είναι περικυκλωμένοι», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον αναλυτή αυτόν, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, «ο στρατός προσπαθεί να φτάσει στην αλ Τάναφ στα συριακά σύνορα σε συντονισμό με τους Ρώσους, προκειμένου να εμποδίσει τους Αμερικάνους να επεκταθούν λίγο πιο ανατολικά».

Η θέση αυτή βρίσκεται στα χέρια των Κομάντο της Επανάστασης.

Το έργο αυτό είναι πολύ δύσκολο για τον συριακό στρατό, εξαιτίας της μεγάλης έκτασης που θέλουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και της έλλειψης Σύρων στρατιωτών, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί έπειτα από έξι χρόνια πολέμου.

«Μόλις ηττηθεί το ΙΚ στο προπύργιό του τη Ράκα, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να συνεχίσουν έως το Μουκάμαλ», ένα συνοριακό πέρασμα με το Ιράκ, 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Δαμασκού, δηλώνει ο Φαμπρίς Μπαλάνς, ένας Γάλλος γεωγράφος που ειδικεύεται στη Συρία.

«Σε αυτό το ενδεχόμενο, είναι προτιμότερο για τον συριακό στρατό να προελάσει προς τα ανατολικά. Αν ο Άσαντ θέλει να διατηρήσει ενωμένη τη Συρία, χρειάζεται και τη λεγόμενη “άχρηστη” Συρία», προσθέτει.

Οι γεωγράφοι χαρακτηρίζουν «χρήσιμο» το δυτικό τμήμα της Συρίας, όπου βρίσκονται τα βασικά οικονομικά κέντρα και το οποίο είναι στο μεγαλύτερο μέρος του υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ