Κόσμος

Ο λιμός «θερίζει» το Σουδάν -«Αν δεν γίνει κάτι, θα τελειώσουμε τη χρονιά με 6 εκατομμύρια θανάτους»

Ο λιμός που πλήττει το Νότιο Σουδάν ενδέχεται να οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή, αν η διεθνής κοινότητα δεν καταφέρει να κινητοποιηθεί εγκαίρως, προειδοποίησαν μη κυβερνητικές οργανώσεις στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την Αφρική.

Η επισιτιστική αυτή κρίση, που έχει επεκταθεί σε όλο το Κέρας της Αφρικής, αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης των πολιτικών και οικονομικών αξιωματούχων που συναντώνται από την Τετάρτη στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Η πρόεδρος της οργάνωσης Stop Hunger Now Σαράι Χάν κατήγγειλε την ελλιπή διεθνή βοήθεια που παρέχεται στο Νότιο Σουδάν.

«(Η κατάσταση) είναι καταστροφική. Γνώρισαν μια μεγάλη ξηρασία το 2012 και φαίνεται ότι ποτέ δεν κατάφεραν να την ξεπεράσουν», τόνισε η Χαν. «Τώρα είναι η δεύτερη (ξηρασία) και οι ΜΚΟ και οι κυβερνήσεις διστάζουν να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.

«Αν δεν γίνει κάτι, θα τελειώσουμε τη χρονιά με 6 εκατομμύρια θανάτους», προειδοποίησε.

Ο ΟΗΕ είναι πιο συγκρατημένος και εκτιμά σε περισσότερους από 100.000 τον αριθμό των ανθρώπων που πλήττονται άμεσα από τον λιμό και σε ένα εκατομμύριο αυτούς που απειλούνται να πληγούν.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στον εμφύλιο πόλεμο στον οποίο έχει βυθιστεί το Νότιο Σουδάν από τα τέλη του 2013 εξαιτίας των πολιτικών και εθνοτικών διαφορών μεταξύ του προέδρου Σάλβα Κιρ και του πρώην αντιπροέδρου Ρικ Μάκαρ.

Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το ποσό της βοήθειας που χρειάζεται για να αποφευχθεί ένας βαρύς απολογισμός ανθρώπινων ζωών στο Νότιο Σουδάν. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί μετά βίας το 26%.

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες, όπως και η έλλειψη βοήθειας», ανησυχεί η εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam Γουίνι Μπιανγίμα. «Πρέπει να συμπληρωθεί (το ποσό) άμεσα», υπογραμμίζει, «όταν κάποιος πεθαίνει από τον λιμό, είναι μια αποτυχία διότι είναι δυνατό να αποφευχθεί, αν ενεργήσουμε γρήγορα».

Η κρίση αποσταθεροποιεί επίσης τις γειτονικές χώρες Σομαλία, Σουδάν, Αιθιοπία, Κένυα και Ουγκάντα, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο περίπου 1,9 εκατομμύρια Νοτιοσουδανοί.

«Επισκέφθηκα αυτά τα μέρη όπου είναι στοιβαγμένοι οι άνθρωποι σε καταυλισμούς που αποκαλούνται “προστασίας των πολιτών”», επεσήμανε η Μπιανγίμα. «Οι γυναίκες εκεί μπορούν να επιλέξουν είτε να υποφέρουν από την πείνα είτε να βγουν από τον καταυλισμό για να βρουν τροφή με κίνδυνο να πέσουν θύμα βιασμού», κατήγγειλε.

Χιλιάδες χιλιόμετρα πιο ανατολικά, η Νιγηρία βρίσκεται επίσης σε μια δύσκολη επισιτιστική κατάσταση.

«Μόλις επέστρεψα από τη βορειοανατολική Νιγηρία που είναι κατεστραμμένη από τη Μπόκο Χαράμ», σημείωσε η αξιωματούχος της Oxfam. «Εκεί 47.000 άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα και 5 εκατομμύρια ακόμη ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την ίδια μοίρα τους επόμενους μήνες».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή συντονιστή του ΟΗΕ για τη Νιγηρία Πίτερ Λάντμπεργκ, οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες που εργάζονται στη χώρα θα έχουν εξαντλήσει τα τελευταία τους χρήματα τον επόμενο μήνα.

Πριν τη διεξαγωγή του φόρουμ στο Ντέρμπαν, ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Οικονομικών Σιφίσο Μπουτελέζι αναφέρθηκε στο παράδοξο των επαναλαμβανόμενων λιμών σε μια ήπειρο που διαθέτει τόσους φυσικούς πόρους.

«Η γεωργία είναι ένα από τα αφρικανικά παράδοξα», εκτίμησε. «Υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις, όμως ο λαός μας πεθαίνει από την πείνα. Πρέπει πάση θυσία να γίνει κάτι».

Για τη Μπιανγίμα η λύση περνά από τη μεταρρύθμιση του συστήματος επέμβασης και διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ανίκανο να ασκήσει την παραμικρή πίεση στους ανεύθυνους ηγέτες, όπως αυτοί του Νότιου Σουδάν», επέκρινε. «Οι συγκρούσεις παρατείνονται καθώς δεν υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα για την επίλυσή τους», εξήγησε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...