Αρχείο

Ο Άιντε απειλεί την Κύπρο με «θερμό επεισόδιο» αν δεν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους όρους της Τουρκίας - Μεταβαίνει στην Άγκυρα για να πάρει εκ νέου... γραμμή

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε ως υπάλληλος της Τουρκίας απειλεί την Κύπρο με «θερμό επεισόδιο» αν δεν καθίσει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του προβλήματος, προφανώς όμως με τους όρους που θέτει η Άγκυρα. Πρόκειται για μία καθαρή πρόκληση και στάση υπέρ της Τουρκίας από τον κ. Άιντε και αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά πως ο ρόλος τους είναι να προωθήσει την ημισέληνο πάνω στην Κύπρο.

Πριν από λίγη ώρα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις αναφορές του Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ότι η καλύτερη συνταγή για αποφυγή θερμού επεισοδίου είναι η επανέναρξη των συνομιλιών. «Είχα κάνει κατ' ιδίαν παραστάσεις, ότι θεωρώ απαράδεκτες ανάλογες αναφορές και ιδιαίτερα όταν εκπέμπονται υπό μορφή απειλής», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τόνισε ότι θεωρεί τη χειρότερη συνταγή ή φάρμακο, «να χρησιμοποιείς απειλές αντί την αντικειμενική έκθεση των γεγονότων» και πρόσθεσε πώς «και θεωρώ ακόμα χειρότερο, Ειδικός Αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ να διαπιστώνει ότι υπάρχει ή να ισχυρίζεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο παραβίασης του διεθνούς δικαίου και αντί να καταδικάζει τον παραβάτη του διεθνούς δικαίου να τον χρησιμοποιεί ως απειλή».

Να σημειωθεί πώς τόσο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχουν αποστείλει επιστολές στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τον ειδικό σύμβουλο για το Κυπριακό «λομπίστα» των τουρκικών θέσεων.

Ο κ. Άιντε φαίνεται πώς συνεχίζει τον χαβά του και προβαίνει σε προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις λίγες ώρες μετά την συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος του ξεκαθάρισε πώς χωρίς την αποχώρηση των Κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και χωρίς της άρση του καθεστώτος των εγγυήσεων λύση δεν πρόκειται να υπάρξει, ειδικά όταν η Τουρκία θέλει την προώθηση των δικών της συμφερόντων και τίποτα άλλο.

Με συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters ο κ. Άιντε ξαναχτύοησε και πέραν των του θερμού επεισοδίου υποστήριξε πώς οι προσπάθειες για επανένωση της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας της Κύπρου συνεχίζονται, ενώ ερωτηθείς τι θα συνέβαινε αν οι πλευρές συνεχίσουν να διαφωνούν, είπε: «Δεν ξέρω … Κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε».

Όπως ανέφερε, οι διπλωμάτες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι δύο έχουν έρθει πιο κοντά σε μια συμφωνία για την κατανομή της εξουσίας, η οποία θα άφηνε τις δεκαετίες συγκρούσεων και να είναι ένα μοντέλο συνύπαρξης σε ένα κατά τα άλλα ασταθές μέρος του κόσμου. Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, οι δυο πλευρές έπρεπε να εργαστούν πολύ στο κομμάτι της μεταξύ τους εμπιστοσύνης, ανέφερε ο Άιντε.

«Ανησυχώ όλο και περισσότερο για το μέρος του συναισθήματος απ ‘ότι για το ουσία», είπε. «Ένας γάμος δεν αφορά μόνο τις τεχνικές ρυθμίσεις για την αγορά ενός σπιτιού μαζί. Πρέπει να (αντιμετωπίζει) το συναισθηματικό μέρος». Σημειώνεται ότι ο ‘Εσπεν Μπαρθ Άιντε μεταβαίνει σήμερα στην Άγκυρα όπου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ίσως και αυτό να εξηγεί τις δηλώσεις του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...