Αρχείο

«Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας» είπε ο Α.Τσίπρας ξεχνώντας τα παρακάλια στην Α.Μέρκελ - Ετοιμάζει «επικοινωνιακά αντίμετρα» για καλύψει τα δυσβάσταχτα μέτρα της συμφωνίας

«Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας» λέει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας παραφράζοντας το «και οι Γερμανοί είναι φίλοι μας», ξεχνώντας όμως πώς πριν από μερικές ημέρες καλούσε και παρακαλούσε την μαντάμ Μέρκελ να αναλάβει πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο για να κλείσει η συμφωνία και η αξιολόγηση θέλοντας την απομόνωση του κ. Σόιμπλε.

Ανά τακτά δε διαστήματα η κυβέρνηση παρενέβαινε πότε υπέρ της Ευρωπαϊκής πλευράς και πότε υπέρ του ΔΝΤ ανάλογα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε η κάθε πλευρά για να θέσει τελικά τους δικούς της όρους που επιβλήθηκαν στο νέο μνημόνιο το οποίο έστειλαν οι δανειστές στην κυβέρνηση για να υπογράψει. Έπαιξε δηλαδή το παιχνίδι των δανειστών η κυβέρνηση χωρίς να το καταλάβει.

Τώρα μάλιστα ετοιμάζει μια επικοινωνιακή αντεπίθεση προκειμένου να πείσει πώς μαζί με τα μέτρα υπάρχουν και αντίμετρα τα οποία η αντιπολίτευση δεν θέλει να ψηφίσει. Είχε μάλιστα πριν λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο τ θράσος να δηλώσει πώς «δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ λιτότητας». Από που προκύπτει αυτό συμπέρασμα κανείς δεν μπορεί να καταλάβει. Εκτός και αν εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και εξαπάτησης του ελληνικού λαού ο κ. Τσίπρας είπε πώς «οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας. Ούτε έγιναν τον Ιούλιο του ’15, ούτε το Μάη του ’16, ούτε τώρα» λέγοντας ότι «θεμελιώδης στόχος» και «αριστερό καθήκον» είναι η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία.

Προανήγγειλε μάλιστα την κατάθεση των αντιμέτρων σε ένα ξεχωριστό άρθρο στη Βουλή επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εκθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως επικοινωνιακό καθαρά αντίμετρο στη λαίλαπα των μέτρων της συμφωνίας.

«Η συγκεκριμένη δέσμη αντίμετρων θα κατατεθεί ως ξεχωριστό άρθρο στη Βουλή. Θέλουμε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν έστω αυτό το ευνοϊκό, κομμάτι της συμφωνίας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε προκαλώντας τον πρόεδρο της ΝΔ «περιμένουμε φυσικά να δούμε και την τελική στάση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος σήμερα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, γιατί ισχυρίζεται πως αυτά τα θετικά μέτρα είναι απλά ψίχουλα. Με αυτή του στάση έχει βρεθεί όμως μπροστά σε ένα αδιέξοδο που δημιούργησε ο ίδιος».

Παρέμεινε πιστός στην ρητορική που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση προσβάλλοντας τη νοημοσύνη των Ελλήνων και σημειώνοντας ο Αλέξης Τσίπρας πώς «δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ λιτότητας», αφήνοντας ωστόσο ένα ενδεχόμενο να συμβεί αυτό αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Κατά τα άλλα παραδέχθηκε πώς η συμφωνία στην οποία κατέληξε η ομάδα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι ένα κομμάτι του πλαισίου, του μνημονίου δηλαδή από το οποίο «πρέπει να απεμπλακούμε» και υποστήριξε μιλώντας στους υπουργούς του ότι η συμφωνία αυτή είναι «το εξιτήριο από την επιτροπεία και το τέλος της εποχής των μνημονίων».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ένα σχεδιασμό που ξεδιπλώνεται σε ορίζοντα εξαετίας. «Τα δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2019 αλλά και η τετραετία που θα ακολουθήσει αυτή την αναμέτρηση, η οποία θα είναι η πρώτη περίοδος μετά από μια δεκαετία που μια ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να υλοποιήσει έργο εκτός της μέγγενης της επιτροπείας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε ότι ο στόχος είναι «να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια» και παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση υποχώρησε σε πολλά. «Σε κάποια σημεία υποχωρήσαμε, όμως, σε άλλα τόσα, καταφέραμε να κερδίσουμε πράγματα που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και η κυβέρνηση είναι πλέον έτοιμη, μετά και από ένα μασάζ στους βουλευτές που θα γίνει αύριο στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτική Ομάδας να ψηφίσουν τα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής αναμένουν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στις 10 Μαΐου και την συζήτησή του στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το διήμερο 11-12 Μαΐου.

Εφόσον ο αρχικός προγραμματισμός επιβεβαιωθεί, τα μέτρα θα εισαχθούν στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση Δευτέρα και Τρίτη 15 και 16 Μαΐου, οπότε και επιστρέφει ο πρωθυπουργός από το Πεκίνο. Σε κάθε περίπτωση το νέο πακέτο μέτρων πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το Eurogroup της 22 Μαΐου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...