Εκκλησία της Ελλάδος

«Κόκκινο πανί» για τον Αρχιεπίσκοπο οι Γερμανοί - Πέντε χρόνια συναντήσεων γεμάτες καρφιά! Το θάρρος να δηλώσει ευρωσκεπτικιστής

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Δεν χάνει ευκαιρία ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος να ξιφουλκήσει κατά της σημερινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η άλλοτε ευρωπαϊκή οικογένεια.

Και δεν είναι τυχαίο πως τα περισσότερα μηνύματα τα στέλνει μετά από συναντήσεις με Γερμανούς αξιωματούχους εδώ και πέντε χρόνια!

Χθες μετά τη συνάντησή του με τον Βαυαρό υπουργό Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κοινωνικής συνοχής και ταυτότητας κ. Μάρκους Ζέντερ στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής δήλωσε με νόημα πως “η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης, αλλά της εκμεταλλεύσεως” συμπληρώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετακινήσει τις βάσεις που είχε εξ αρχής. “Άλλαξε τις θέσεις από εκείνους που είχαν την ιδέα και βοήθησαν να σχηματιστεί αυτός ο φορέας και έχουν μετακινήσει τις βάσεις αλλού” σχολίασε.

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν δίστασε να δηλώσει μάλιστα ευρωσκεπτικιστής, θαρραλέα δήλωση που ήρθε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονικά συγκυρία. Σε μια συγκυρία που μέσα στην παραζάλη της νίκης Μακρόν στη Γαλλία και την ψευδαίσθηση πως η Ευρώπη έκανε προοδευτικη΄στροφή , δαιμονοποιείται όποιος δηλώνει ακόμη ευρωσκεπτικιστής.

Ο Αρχιεπίσκοπος όμως έχει κρατήσει μια σταθερή θέση εδώ και πέντε χρόνια. Πολλές ήταν οι φορές που είτε από άμβωνος είτε μετά από συναντήσεις είχε στείλει μήνυμα απογοήτευσης για την κατρακύλα και την αλλοτρίωση των αλλοτινών ευρωπαϊκών αξιών.

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει πως τις πιο ηχηρές δηλώσεις για την κατάντια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος τις έχει κάνει μπροστά σε....γερμανικό κοινό.

Γιατί οι χθεσινές δηλώσεις μετά την συνάντηση με τον Βαυαρό υπουργό δεν ήταν οι πρώτες. Είχαν προηγηθεί και άλλες πανομοιότυπες, όπως αυτές τον Νοέμβριο του 2015 στο Μόναχο. «Θέλουμε την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία Ευρώπη αρχών, αξιών και αλληλεγγύης και όχι μία ένωση οικονομικών συμφερόντων όπως έχει καταλήξει να είναι σήμερα» σημείωνε τότε ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Αλλά και πιο πίσω αν πάει κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει πως τα...είχε σούρει το 2012 στον υφυπουργό του Ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας της Γερμανίας, Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ λέγοντας χαρακτηριστικά: “ποια Ευρώπη θέλουμε: μία Ευρώπη γερμανική ή μία Γερμανία ευρωπαϊκή; Θέλουμε μια Ευρώπη στην οποία ο καθένας θα αναζητά να ηγεμονεύσει ή την Ευρώπη που όλοι ονειρευτήκαμε; Αυτός είναι ο προβληματισμός μου. Μία από τις θεμελιώδης αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητα του άλλου. Ούτε οι Γερμανοί μπορούν να γίνουν Έλληνες ούτε οι Έλληνες Γερμανοί”

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι Γερμανοί μοιάζουν με “κόκκινο πανί” για τον Αρχιεπίσκοπο που ίσως είναι ο μοναδικός εγχώριος παράγων που δεν τους κάνει τεμενάδες....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ