Εκκλησία της Ελλάδος

Κραυγή αγωνίας από την Βόρεια Ήπειρο-Τι ζητάει ο πολυβασανισμένος ελληνισμός

Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως εκατόν τριών (103) ετών από τον Αυτονομιακό Αγώνα (17.2.1914) της Βορείου Ηπείρου και την υπογραφή του "Πρωτοκόλλου της Κερκύρας» (17.5.1914), πραγματοποιήθηκαν στο ηρωικό Δελβινάκι, την Κυριακή, 14 Μαΐου 2017, οι προγραμματισμένες από την Ιερά Μητρόπολη εκδηλώσεις :

Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, Ελλαδιτών και Βορειοηπειρωτών, το πρωΐ τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τους πρωτεργάτες και τους ηρωικώς πεσόντες κατά τον αγώνα εκείνο, ενώ στο «κοινωνικό» έγινε εποικοδομητικό κήρυγμα, σχετικό με την ευαγγελική περικοπή. Στην συνέχεια, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση επί του τάφου του αοιδίμου Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως κυρού ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, αμέσως δε μετά, ο Ιεράρχης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ εξεφώνησε επίκαιρη ομιλία για την πορεία του Βορειοηπειρωτικού. Μετά το πέρας της ομιλίας, ακολούθησε η καθιερωμένη ειρηνική πορεία μέχρι το Ηρώον της κωμοπόλεως, όπου εψάλη επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των εν πολέμοις πεσόντων (γενικώς) και εγκρίθηκε διά βοής το ακόλουθο

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

1) Διαπιστώνουμε, ότι τα δυτικά κυρίως Βαλκάνια ξαναγίνονται πυριτιδαποθήκη, ιδιαίτερα επικίνδυνη.
2) Βλέπουμε με κάποια αγωνία, ότι η Αλβανία έχει απλώσει το μακρύ της χέρι στα γειτονικά της Σκόπια, καλλιεργώντας την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», που θα φθάνη μέχρι την Άρτα και την Πρέβεζα.
3) Ζητούμε από την αλβανική Κυβέρνηση να σταματήση τις καταπατήσεις των κτημάτων των Ελλήνων κατοίκων της Χειμάρρας, χρησιμοποιώντας ψευδεπίγραφα σουλτανικά «φιρμάνια».
4) Απαιτούμε να αποσυρθή αμέσως ο εκλογικός αλβανικός νόμος, που προβλέπει ότι χάνουν το εκλογικό τους δικαίωμα όσοι μένουν μονίμως στο εξωτερικό. Ο εξωφρενικός αυτός νόμος είναι φανερό ότι αποβλέπει στον αποκλεισμό των Βορ/των από την εκλογική διαδικασία, ώστε να φανή αισθητά μειωμένος ο αριθμός των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.
5) Κάνουμε έκκληση στους αδελφούς Βορειοηπειρώτες, σε όσους διαμένουν στην Ελλάδα, να ασκήσουν οπωσδήποτε το εκλογικό τους δικαίωμα τον ερχόμενο Ιούνιο στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Η Ελληνική Πολιτεία να πράξη το παν για την μετάβαση και επιστροφή των Βορειοηπειρωτών. Οι εξελίξεις τρέχουν και δεν μας περιμένουν.
6) Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την παραβίαση, από την Τουρκία, των θαλασσίων συνόρων της Χώρας μας, καθώς και του εναερίου ελληνικού χώρου, και την καλούμε να σταματήση τα επικίνδυνα αυτά παιχνίδια για την ειρήνη της περιοχής μας και γενικώτερα. Τέλος,
7) Ξεπερνώντας την αναποτελεσματική μέχρι τώρα μέθοδο της Αυτονομίας συντασσόμαστε πλέον με την Ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...