Κόσμος

Κορυφαία στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας το ανακηρύσσουν «νεκρό»

Μετά το ταπεινωτικό ποσοστό που πήρε ο υποψήφιος πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν στον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής (6,36%), τα κορυφαία στελέχη του κόμματος ομολογούν ότι η σελίδα πρέπει να γυρίσει.

«Νομίζω ότι είναι το τέλος ενός κόμματος που έζησε ως εδώ. Πρέπει να το επινοήσουμε εξαρχής. Και πρέπει να το σκεφτούμε μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2017», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Stéphane Le Foll σε συνέντευξη στο Le Parisien-Aujourd'hui-en-France.

Και δεν είναι ο μόνος. Ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς ήταν ακόμη πιο κατηγορηματικός:

«Μετά τις 18 Ιουνίου (μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών) θα κάνουμε τον απολογισμό, αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να ανακατασκευάσουμε ή να επανιδρύσουμε το Σοσιαλιστικό κόμμα. Το κόμμα του Επινέ είναι νεκρό, εντελώς νεκρό» δήλωσε στο RFI.

Ο Καμπαντελίς υποσχέθηκε ότι θα γίνουν αλλαγές στο Σοσιαλιστικό κόμμα ως τις βουλευτικές του Ιουνίου «σε σημείο που δεν θα το αναγνωρίζετε, γιατί θα υπάρχουν νέοι υποψήφιοι παντού. Δεν θα περιμένουμε το ιδρυτικό Συνέδριο που θα γίνει σε ένα χρόνο ή δεν ξέρω εγώ πότε για να ξεκινήσουμε την ανανέωση», πρόσθεσε ο γραμματέας του κόμματος και βουλευτής στο Παρίσι.

Οπως το συνηθίζει, ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ήταν πολύ πιο κατηγορηματικός, μιλώντας στο Europe 1, όπου έριξε ένα τελευταίο φτυάρι χώμα στο φέρετρο του Σοσιαλιστικού κόμματος.

«Είναι το τέλος μιας ιστορίας, το ξέρουμε καλά. Το Σοσιαλιστικό κόμμα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του, να αλλάξει» είπε. Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής εξέφρασε τη λύπη του γιατί οι αλλαγές δεν ξεκίνησαν νωρίτερα.

«Δεν είμασταν ικανοί να αλλάξουμε όνομα, να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, να αλλάξουμε τη φύση μας. Εμείς έχουμε μια συνεργασία με τους Οικολόγους, οι οποίοι προσδοκούν σε συμμαχία με τον Μελανσόν. Υπάρχουν σοσιαλιστές, στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού κόμματος, οι οποίο ελπίζουν επίσης σε συμμαχία με τον Μελανσόν. Τι κοινό σημείο έχουμε μαζί τους; Πλέον κανένα!» είπε ο Μανουέλ Βαλς.

«Βέβαια είμαστε όλοι μαζί απέναντι στην ακροδεξιά αλλά αύριο δεν θα έχουμε πλέον τίποτα να κάνουμε μαζί, όταν θα πρόκειται να κυβερνήσουμε», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος ελπίζει να βρει τη θέση του στην νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Εμανουέλ Μακρόν, μόλις εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...