Πολιτική

Θεοδωράκης: «Πρωταθλητές της ντροπής! - Ένα στα δύο παιδιά παθητικός καπνιστής»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του στο Facebook, σχολίασε την παγκόσμια μέρα κατά του καπνίσματος.

«Ένας φίλος δικηγόρος έγραψε για το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης: «Ένας απέραντος τεκές, σύννεφα καπνού σε διαδρόμους, ακροατήρια, εκατοντάδες πολίτες και δικηγόροι με τα τσιγάρα στα χέρια, αστυνομικοί με καφέδες και τσιγάρα, μια αίσθηση διάλυσης, παραίτησης, γενικευμένη εικόνα χάους, γόπες στο δάπεδο, σκουπίδια, πεσμένοι σοβάδες, οσμή καταγώγιου, στον κατά τεκμήριο, οίκο της νομιμότητας (…)».

Ανάλογες εικόνες θα βρεις παντού στην Ελλάδα. Ακόμη και στη Βουλή στους διαδρόμους καπνίζουν. Όχι διακριτικά, κοντά στα παράθυρα – όπως γινόταν παλιά – αλλά πλέον σε όλους τους διαδρόμους, σε όλες τις σκάλες. Του χρόνου μάλλον θα επιτραπεί και στα θεωρία και μετά στην ολομέλεια.

Η παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα είναι γενικευμένη. Και είναι ενδεικτική ίσως της ασέβειάς μας στους νόμους. Όλοι έχουν μια δικαιολογία. Πριν από λίγο καιρό μπαίνοντας σε μια ταβέρνα έπεσα πάνω σε έναν πατέρα που κάπνιζε έχοντας στην αγκαλιά την κόρη του. Απέναντί του η γυναίκα του κάπνιζε κουνώντας με το πόδι το καρότσι με το άλλο παιδί τους. Με χαιρέτισαν. Χαμογελώντας και για να μην τους προσβάλω σχολίασα διακριτικά ότι η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. «Άσε ρε Σταύρο, μια απόλαυση μας έμεινε». Θα το έχετε ακούσει και εσείς.

«Υποφέρουμε γι αυτό καπνίζουμε». Βέβαια και πριν … υποφέρουμε, πρωταθλητές ήμασταν.

Πρωταθλητές της ντροπής - ένα στα δύο παιδιά στην Ελλάδα είναι παθητικός καπνιστής!

Πόσο ακόμη θα το ανεχόμαστε;

Αντικαπνιστές και καπνιστές που ΔΕΝ καπνίζουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους πρέπει να αντιδράσουμε. Αυτή η καπνιστική μας τραγωδία πρέπει κάπου εδώ να τελειώσει.

Και ως προς τον νόμο, ή να τον εφαρμόσουμε ή να τον σκίσουμε και να φέρουμε άλλον.

Σημείωση: Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το πρόγραμμα «SmokeFreeBrain». Η συμμετοχή είναι δωρεάν, επικοινώνησε με το [email protected] και… κόψ’το.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ