Αρχείο

«Θαλασσόλυκος»: Η Τουρκία ετοιμάζει δεύτερο γύρο προκλητικότητας στο Αιγαίο - «Περικυκλώνει» το Καστελόριζο και αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ - Σε θέση μάχης ο ελληνικός Στόλος

Για δεύτερο γύρο προκλητικότητας στο Αιγαίο ετοιμάζονται οι Τούρκοι που θέλουν να νομιμοποιήσουν μάλιστα της παραβατική τους συμπεριφορά με την παρουσία εκπροσώπων ξένων χωρών. Στο πλαίσιο της άσκησης «Θαλασσόλυκος» το Ναυτικό της Άγκυρας θα επιχειρήσει να περικυκλώσει το Καστελόριζο και να αναπτύξει τις δυνάμεις του στην κυπριακή ΑΟΖ, θέλοντας να στείλει ακόμη μία φορά μήνυμα αμφισβήτησης της. Η απάντηση της Ελλάδας έρχεται με την άσκηση «Καταιγίδα», η οποία επισήμως θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 29 Μαΐου, αλλά πολλά πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού έχουν ήδη λάβει θέσεις... μάχης απέναντι στον τουρκικό Στόλο.

Η άσκηση «Θαλασσόλυκος» περιελάμβανε δύο φάσεις. Η πρώτη ήθελε ανάπτυξη του τουρκικού Στόλου σε ολόκληρο το Αιγαίο. Οι Τούρκοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους την πρώτη ημέρα (την περασμένη Δευτέρα) με ρεκόρ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου (141 τον αριθμό) από επίσης αριθμό ρεκόρ μαχητικών, κατασκοπευτικών αεροσκαφών CN-235 και ελικοπτέρων (44) που εισήλθαν παράνομα στο FIR Αθηνών (δεν είχαν καταθέσει σχέδια πτήσης).

Τα τουρκικά αεροσκάφη επιδόθηκαν σε επικίνδυνους ελιγμούς και προκάλεσαν σκληρές αερομαχίες με τα ελληνικά που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν (9 εμπλοκές). Αυτή η ιδιαιτέρως αυξημένη τουρκική προκλητικότητα επαναλήφθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή με συνολικά 76 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 3 εμπλοκές και 57 παραβιάσεις και 1 σκληρή αερομαχία αντίστοιχα, προκαλώντας προβληματισμό στους επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου για το που είναι αποφασισμένοι να το φθάσουν οι Τούρκοι.

Ο σχεδιασμός ωστόσο της «Θαλασσόλυκος», σύμφωνα με ελληνικές πηγές, προβλέπει την ανάπαυλα των πλοίων στα λιμάνια της Τουρκίας ή στα παράλια της χώρας και από την Δευτέρα 22 Μαΐου ξεκινάει η δεύτερη φάση, η οποία προβλέπει ανάπτυξη και των περίπου 70 φρεγατών, ΤΠΚ, υποβρυχίων και λοιπών πολεμικών πλοίων στο νότιο Αιγαίο και στην... ανατολική Μεσόγειο.

Εκτιμάται πώς θα επιχειρηθεί «στραγγαλισμός» του Καστελόριζου και της Στρογγύλης, αφού η Άγκυρα αν μπορούσε θα ήθελε να εξαφανίσει από το χάρτη αυτά τα δύο ελληνικά νησιά. Ο λόγος είναι πώς κόβουν την έξοδο της στην ανατολική Μεσόγειο και τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Θέλουν λοιπόν οι Τούρκοι να αμφισβητήσουν για ακόμη μία φορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Καστελόριζου και της Στρογγύλης, όπως και του ότι αυτά τα δύο νησιά διαθέτουν δική του ΑΟΖ.

Οι Τούρκοι τις αμφισβητήσεις των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων θέλουν να τις νομιμοποιήσουν με την παρουσία αξιωματούχων ξένων χωρών. Έχουν λοιπόν στείλει σχετικές προσκλήσεις για την παρακολούθηση της τελικής φάσης της «Θαλασσόλυκος» και ταυτόχρονα έχουν δεσμεύσει και μέρος της τερματικής περιοχής του Αερολιμένα της Ρόδου προκειμένου να ξεδιπλώσουν τα αναθεωρητικά τους σχέδια.

Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Ελλάδας, που μέσω του πρέσβη της στην Άγκυρα Κυριάκου Λουκάκη έστειλε επιστολή στις χώρες που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν την τελική φάση της «Θαλασσόλυκος», ζητώντας τους να μην στείλουν εκπροσώπους τους γιατί «η άσκηση που διεξάγεται από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις περιλαμβάνει μέρος του εθνικού εναέριου χώρου και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου.

Το γεγονός αυτό, πέραν το ότι παραβιάζει την εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων», τονίζει στη επιστολή του ο Έλληνας πρέσβης.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν κι αυτές με τη σειρά τους λάβει τα μέτρα τους. Στο νότιο Αιγαίο υπάρχουν μεγάλες μονάδες του Ναυτικού, όπως επίσης και υποβρύχια γύρω από το Καστελόριζο προκειμένου να «αποκρούσουν» την όποια τουρκική επίθεση. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η Άγκυρα θέλει να στοχοποιήσει το ακριτικό νησί. Το κάνει με κάθε ευκαιρία και οι φύλακες, έχουν πλέον γνώση των σχεδίων τους.

Στο κατόπι των τουρκικών πλοίων θα βρίσκονται και άλλες μονάδες του Πολεμικού μας Ναυτικού για... προληπτικούς λόγους. Το επεισόδιο στο Αγαθονήσι με τις δύο πυραυλακάτους της Τουρκίας που επί τουλάχιστον 20 λεπτά βρίσκονταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και πάλι, όπως και η μείζονος σημασίας πρόκληση προ μηνών με την ρίψη πραγματικών πυρών εντός των εθνικών χωρικών υδάτων στο Φαρμακονήσι.

Αμέσως μετά την «Θαλασσόλυκος» έρχεται η σειρά των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων να δείξουν τις δυνατότητες τους με την διεξαγωγή της άσκησης του ΠΝ «Καταιγίδα» και την μαζική εκτόξευση πυραύλων στο Αιγαίο. Το σύνθημα είναι «η Καταιγίδα πνίγει τον Θαλασσόλυκο». Και όντως έτσι είναι, αφού η Ελλάδα υπερισχύσει στη θάλασσα, τουλάχιστον ποιοτικά. Τα βλήματα «Exoset» αποτελούν πονοκέφαλο για τους Τούρκους. Η άσκηση θα ξεκινήσει επισήμως τη Δευτέρα 29 Μαΐου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...