Κόσμος

Εξοπλιστική συμφωνία μαμούθ ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας

Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία για πώληση όπλων και συντήρηση εξοπλισμού, συνολικού ύψους πάνω από 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου χθες Παρασκευή, μία εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται στο Ριάντ.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε πως το υπό διαπραγμάτευση πακέτο συμφωνιών δεν αποκλείεται να ξεπεράσει σε αξία ακόμη και τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια και να διαρκέσει μια δεκαετία, κι έχει στόχο η Σαουδική Αραβία να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες, χωρίς όμως να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ποιοτική υπεροχή των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο μιας σειράς συμφωνιών», είπε ο αξιωματούχος.

Η διαπραγμάτευση έχει στόχο οι συμφωνίες να είναι έτοιμες ώστε να μπορούν να υπογραφτούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναχωρεί για το βασίλειο τη 19η Μαΐου. Το Ριάντ θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό της παρθενικής του περιοδείας στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την 20ή Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ