Εκκλησία

Εκδήλωση για την παρουσίαση του συγγραφικού έργου του θεολόγου και νομικού κ. Ευαγγέλου Π. Λέκκου, τέως Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας

Με την ευλογία της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου (τον οποίο εκπροσώπησε ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης κ. Πλάτων Κρικρής) και της Ιεράς Συνόδου, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου,των Σεβ. Μητροπολιτών Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και Νικαίας κ. Αλεξίου, του Πρωτοσυγκέλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμ. κ. Συμεών Βολιώτη, του Ιεροκήρυκος και Διευθυντού του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου αρχιμ. κ. Χρυσοστόμου Παπαθανασίου, άλλων κληρικών, των ομότιμων Καθηγητών του ΕΚΠΑ κυρίων Γεωργίου Πατρώνου και Γεωργίου Κρουσταλάκη και του ΕΜΠ κ. Ηλία Κατσούφη και πολλών προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Μα΄ί΄ου και ώρα 12 μεσημβρινή, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, η προγραμματισμένη εκδήλωση για την παρουσίαση του συγγραφικού έργου του θεολόγου και νομικού κ. Ευαγγέλου Π. Λέκκου, τέως Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας, κατά την 35ετία 1982-2017, ανερχόμενη σε 263 τίτλους μικρών ή πολυσέλιδων έργων!

Αρχικά το λόγο έλαβε ο συγγραφέας κ. Γεώργιος Θ. Πρίντζιπας, τέως Διευθυντής της Συνοδικής Βιβλιοθήκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του κ. Ευαγγέλου Λέκκου, κατά τις τρεις βασικές περιόδους: Της παιδικής, μαθητικής και φοιτητικής (1942-1963),  του εργασιακού του βίου (1965-2002) και της μετά τη συνταξιοδότησή του δραστηριότητος (2002 μέχρι σήμερα).

 

Στο βήμα κατόπιν ανήλθε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην προ ετών γνωριμία του με τον κ. Λέκκο και τη μακρά έκτοτε συνεργασία τους στα εκδοτικά θέματα της Μητρόπολής του (περιοδικό «Μεταμόρφωσις», Ιστορία των Μονών Σάμου και Ικαρίας, ετήσια ημερολόγια κ.λπ.), έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή των συγγραφών του τιμωμένου στο ποιμαντικό, λατρευτικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

Ακολούθησε η εισήγηση του αιδεσιμολογιωτάτου π. Γεωργίου Δ. Μεταλληνού, ομότιμου Καθηγητού ΕΚΠΑ, ο οποίος, αφού στην αρχή εξέφρασε τη χαρά του  διότι «του δίδεται η ευκαιρία να μιλήσει δημόσια για ένα Συνάδελφο, που πολλά χρόνια τώρα δεν παύει να αγαπά και θαυμάζει για τα διανοητικά και ψυχικά του προσόντα, τις αρετές και ικανότητές του», με γλαφυρότητα παρουσίασε τα Αγιολογικά και Πατρολογικά δημοσιεύματα του κ. Λέκκου, αναφερθείς διεξοδικότερα στις Σειρές «΄Αγιοι και εορτές» (82 τίτλοι, πάνω από 5.200 σελίδες), «Γνωριμία με τους τοπικούς Αγίους της Ελλάδος» (6 βιβλία, 620 άγιοι, 1.136 σελίδες), «Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας» (6 βιβλία, 836 σελίδες).

O π. Γεώργιος διατύπωσε και την εξής απορία: «Χιλιάδες τυπωμένες σελίδες με βαθιά γνώση έχει να επιδείξει η εργατικότητα του κ. Λέκκου. Πώς δεν επεχείρησε και τη σύνταξη διδακτορικής διατριβής; Όχι ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία… Η επιστημονική διάκρισή του είναι η ευρύτατη αποδοχή των συγγραφών του».

Κατόπιν ο εκδότης κ. Ιωάννης Σα΄ί΄της αναφέρθηκε στην επί 15ετία άψογη και καρποφόρα συνεργασία του με τον κ. Λέκκο, αποτέλεσμα της οποίας είναι η εκ μέρους του κυκλοφορία 180 και πλέον τίτλων και η διάθεση στο χριστεπώνυμο πλήρωμα πλέον των 2.000.000 αντιτύπων, πράγμα που αδιαμφισβήτητα τον καθιστά τον πλέον διαβασμένο σύγχρονο συγγραφέα στον ελλαδικό χώρο. Γι΄ αυτό και δήλωσε δημόσια τη συνέχιση της συνεργασίας τους, η οποία θα επεκταθεί στις ηλεκτρονικές εφαρμογές και πωλήσεις.

Τέλος ο τιμηθείς κ. Ευάγγελος Λέκκος, εμφανώς συγκινημένος, δικαιολόγησε τη συγγραφική του δραστηριότητα, ως χρέος έναντι του Κυρίου, επειδή δέχθηκε τη δωρεά Του  παιδιόθεν «να κινείται και να αναπνέει πνευματικά μες στην Εκκλησία, κάτω από την καθοδήγηση  φωτισμένων  ανθρώπων». Είχα την ευκαιρία, είπε, «να ακούσω, να διαβάσω, να επιμεληθώ αμέτρητα κείμενα. Αυτά λοιπόν είχα το χρέος να τα μεταδώσω και σε άλλους» με το γραπτό και τυπωμένο λόγο. Στη συνέχεια  ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Μακαριώτατο, τους Σεβ. Μητροπολίτες και τους άλλους κληρικούς που παρίσταντο. Τους κατά καιρούς εκδότες των έργων του, τους τρεις Εισηγητές, τον χορηγό της εκδήλωσης κ. Σα΄ί΄τη και το έμπειρο προσωπικό της δυναμικής τυπογραφικής επιχείρησής του, αλλά και την «επί μισόν ήδη αιώνα σύντροφο της ζωής του διδάκτορα Σπυριδούλα και τα τρία παιδιά τους», καθώς και όλους όσοι τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν οι Εκδόσεις Σα΄ί΄τη και χορηγοί επικοινωνίας η Romfea.gr, το Πενταπόσταγμα ειδήσεων, το Lavaron.gr  και το intv.gr.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...