Αρχείο

Είναι ο Έσπεν Άιντε «λομπίστας» των τουρκικών θέσεων; - Τα σημεία που αποδεικνύουν τον σε βάρος των Κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων ρόλο του

Είναι τελικά «λομπίστας» των τουρκικών θέσεων ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Άιντε; Τον έχει κατηγορήσει ευθέως γι' αυτό το ρόλο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Η τελευταία δε τοποθέτηση του, περί πιθανής τουρκικής στρατιωτικής κρίσης μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, μάλλον επιβεβαιώνει τον Έλληνα υπουργό και θα πρέπει να κάνει τους πάντες, και ιδίως την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Λευκωσίας καχύποπτους.

Χθες ο κ. Άιντε, αυτή η φυσιογνωμία που εξ αρχής δεν γέμισε το μάτι κανενός από ελληνικής και κυπριακής πλευράς, αλλά ο Ν. Αναστασιάδης τον εμπιστεύτηκε, προχώρησε σε μία ακόμη ενέργεια η οποία δείχνει πώς ο ρόλος του είναι περίεργος και ύποπτος. Υποστήριξε πώς κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη είχε διαβουλεύσεις με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Όλοι αυτοί με τους οποίους συναντήθηκε, όπως φέρεται να είπε, του δήλωσαν πώς «όλοι τους είναι σε συμφωνία πως η πρόοδος η οποία έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες δεν θα πρέπει να χαθεί κι ότι η παρούσα δυναμική πρέπει να χρησιμοποιηθεί». Ωστόσο προκύπτει πώς ο κ. Άιντε ουδέποτε συναντήθηκε με την Ελληνίδα μόνιμο αντιπρόσωπο πρέσβειρα Αικατερίνη Μπούρα.

Άρα τι ακριβώς κάνει ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό; Για ποιο λόγο αν όντως έτσι έγινε, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών για την Κύπρο, ο κ. Άιντε επικαλείται συναντήσεις οι οποίες δεν έγιναν; Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά. Πόσο μάλλον, όταν σύντομα θα μεταφέρει, όπως ο ίδιος δήλωσε κάποιες ιδέες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στον Νίκο Αναστασιάδη και στον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο ρόλος και ο τρόπος με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντα του ο Έσπεν Άιντε «μπάζει νερά» εδώ και πολύ καιρό, αλλά αυτό πλέον καθίσταται οφθαλμοφανές. Προχθές μίλησε για πιθανή κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ στα μέσα του καλοκαιριού λόγω των ερευνών για φυσικό αέριο. Όπως είπε τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να είναι προετοιμασμένα για όλα τα αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά.

Βάσει ποιών στοιχείων ο κ. Άιντε μίλησε για κρίση με την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ; Είναι εξουσιοδοτημένος να μιλάει για τέτοιου είδους θέματα ένα απλός υπάλληλος; Ποιου του παιχνίδι παίζει με αυτές τις θέσεις;

Προφανώς της Τουρκίας, αφού η ένταση που καλλιεργεί στην κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα στέλνοντας το «Barbaros» να κάνει έρευνες και πολεμικά της πλοία να διεξάγουν ασκήσεις αποσκοπεί στο να σύρει την Κυπριακή Δημοκρατία στο τραπέζι του διαλόγου και να δεχθεί τις αξιώσεις της με μεγαλύτερη αυτή της συνδιαχείρισης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτός είναι ο λόγος που εκβιάζεται η επίλυση του Κυπριακού.

Το είπε άλλωστε στη συνέχεια, αφού έριξε την ρουκέτα ο κ. Άιντε. Εξέφρασε την εκτίμηση πως εάν υπάρχει πολιτική βούληση, είναι δυνατό να προχωρήσουν τα πράγματα σε νέα διάσκεψη στη Γενεύη και μίλησε για αποφασιστική προσπάθεια στο επίπεδο των διαπραγματευτών για κλείσιμο εκκρεμούντων ζητημάτων. Ποια είναι τα ζητήματα που εκκρεμούν το γνωρίζουν όλοι, αλλά η Τουρκία δεν κάνει πίσω προκειμένου να λυθούν.

Αξιώνει η Άγκυρα να μην αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα και να παραμείνει το καθεστώς το εγγυήσεων, ενώ ταυτόχρονα ζητάει να έχουν οι Τουρκοκύπριοι την προεδρία της Κύπρου εναλλάξ. Με αυτά τα ζητήματα ο κ. Αίντε καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να πάει και πάλι στη Γενεύη. Πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται πώς προωθεί τις θέσεις της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε μάλιστα δημόσια την καταγγελία αυτή μιλώντας για «λομπίστα» των τουρκικών θέσεων, σε πρώτη φάση χωρίς να κατονομάσει, αλλά με την επιστολή διαμαρτυρίας-ξεμπρόστιασμα του Έσπεν Άιντε που έστειλε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες το κατέστησε σαφές.

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ έσπευσε να καλύψει τον ειδικό σύμβουλο για το Κυπριακό. Δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, αλλά είναι επίσης προφανές πώς τα «deals» που κάνει ή προσπαθεί να κλείσει ο κ. Άιντε δεν είναι για τον εαυτό του. Τα συμφέροντα είναι πολύ μεγαλύτερα και εκβιάζουν για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ