Κοινωνία

Για νέα κύματα κυβερνοεπιθέσεων προειδοποίησε ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (βίντεο)


Για το παγκόσμιο κύμα συντονισμένων κυβερνοεπιθέσεων μίλησε ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. 

"Ο πόλεμος αυτός συνεχίζεται, ήδη έχουμε την δεύτερη έκδοση του ιού, μετά το καλό νέο από την Αγγλία ότι κάποιος 22χρονος έκοψε τη φόρα του ιού. Ο ιός βγήκε σε νέα έκδοση άρα περιμένουμε και νέα κρούσματα και νέες εξελίξεις στο κομμάτι της εξάπλωσής του. Ο ιός εξαπλώνεται ξέροντας πού πηγαίνει. Υπάρχει ένα ειδικό σύστημα που έχουν βρει οι κράκερς, το οποίο εντοπίζει ποιοι έχουν το λειτουργικό σύστημα των Windows και πού δεν έχει γίνει ενημέρωση. Άρα πηγαίνουν στοχευμένα και κάνουν την κακόβουλη επίθεση", ανέφερε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την ανησυχία του.

Ερωτηθείς για το τι επιδιώκουν οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από αυτήν την επίθεση, ο κ. Σφακιανάκης απάντησε:

"Οι άνθρωποι επιδιώκουν πάνω απ' όλα το χρήμα. Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι μόνο 42.000 ευρώ, είναι πολλά περισσότερα και πάνω απ' όλα, αυτού του τύπου οι ιοί που ζητάνε λύτρα, σκοπό έχουν να ανεβάσουν και την τιμή των ψηφιακών νομισμάτων, και ιδιαίτερα τα bitcoins".

Σχετικά με το γιατί παρ' όλο που η τεχνολογία έχει κάνει μεγάλα άλματα τα τελευταία χρόνια, τα μέτρα ασφαλείας δεν συμβαδίζουν σε εξέλιξη, ο κ. Σφακιανάκης, δήλωσε:

"Ειδικά στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες, οι επιχειρήσεις επενδύουν ελάχιστα χρήματα στο cyber security και την ασφάλειά τους. Με αποτέλεσμα ο ιός να μπορεί εύκολα να μεταδίδεται και να εισχωρεί μέσα στα υπολογιστικά συστήματα".

Κλείνοντας, ο στρατηγός εν αποστρατεία, έδωσε συμβουλές για να προστατέψουμε το κινητό και τον υπολογιστή μας από τα κακόβουλα λογισμικά.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ