Ένοπλες Συρράξεις

«Ατσαλένιος Τυφώνας»: Έγχρωμο βίντεο ντοκουμέντο από την πιο αιματηρή μάχη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Η μάχη της Οκινάουα ήταν μια από τις πιο τρομερές του Β “Παγκοσμίου Πολέμου. Περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν εκεί απ΄ότι σε οποιονδήποτε άλλον στον πόλεμο του Ειρηνικού.

Κατά τη διάρκεια του 1944, οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει από τους Ιάπωνες όλες τις χώρες που είχαν κατακτήσει στον Ειρηνικό. Στις αρχές του 1945, βρέθηκαν στο κατώφλι της ίδιας της Ιαπωνίας και σχεδίαζαν μια εισβολή.

Επέλεξαν το νησί της Οκινάουα, στο νότιο άκρο της Ιαπωνίας, ως το σημείο εκκίνησης. Είναι μόνο 550 χλμ. από την ηπειρωτική Ιαπωνία και θα αποτελούσε μια καλή βάση για αεροπορικές επιθέσεις για τα ενδότερα της Ιαπωνίας.

Οι Ιάπωνες ονόμασαν τη μάχη «tetsu no bōfū» ή «testsu no ame» (βροχή από ατσάλι), αναφορικά με τον τεράστιο αριθμό αρμάτων, αεροσκαφών, πλοίων και άλλων όπλων που χρησιμοποιήθηκαν. Οι Αμερικανοί την ονόμασαν «Ατσαλένιο Τυφώνα».

Μετά το τέλος της αιματηρής μάχης οι αμερικανικές απώλειες ανήλθαν σε 65.000 στρατιώτες, περισσότερες απ” όσες σε οποιαδήποτε άλλη μάχη του Πολέμου.

Ανάλογες ήταν οι απώλειες και των ιαπωνικών δυνάμεων, στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν και 100.000 άμαχοι. Από αυτούς, οι 24.000 ήταν ντόπιοι που εξαναγκάστηκαν να καταταγούν και βρήκαν τραγικό θάνατο στις εβδομάδες που διήρκεσε η σύγκρουση.

Τώρα ένα βίντεο-ντοκουμέντο που έχει δοθεί στην δημοσιότητα εδώ και λίγα χρόνια, παρουσιάζει στιγμιότυπα από την μάχη με χρώμα. Το βίντεο αποτελεί μέρος από το αρχείο του Periscope Film LLC, μιας από τις μεγαλύτερες ιστορικές συλλογές στρατιωτικών, μεταφορικών και αεροναυτικών συλλογών στην Αμερική.

Δείτε το:

https://youtu.be/lyMm1tkvKQo

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ