Κοινωνία

Αποκάλυψη! Ποια κρατική υπηρεσία έφτιαξε τον ιό που παρέλυσε την υφήλιο

Κάποιες φορές το όπλο που έχεις φτιάξει θα στραφεί πάνω σου. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του ιού που έχει γονατίσει την υφήλιο έχοντας πλήξει πάνω από 100.000 υπολογιστές σε 99 χώρες ζητώντας λύτρα σε bitcoin για το ξεκλείδωμά τους.

Από το οπλοστάσιο της NSA της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας προέρχεται ο ιός αυτός την ύπαρξη του οποίου είχε φέρει στο φως η ομάδα χάκερ Shadow Brokers.

Ο ιός φαίνεται να εκμεταλλεύεται μία αστοχία στο σύστημα η οποία εντοπίστηκε αλλά αποσιωπήθηκε για μελλοντική χρήση από την NSA. Ο ιός έχει γονατίσει το βρετανικό σύστημα υγείας, έχει πλήξει τις τηλεπικοινωνίες, την εταιρία FedEx, αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας. Μάλιστα στο εν λόγω υπουργείο σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πληγεί πάνω από 1.000 υπολογιστές αν και οι Ρώσοι υπογραμμίζουν ότι δεν υπήρξε διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών.

Η επίθεση ξεκίνησε από τη Μ. Βρετανία, όπου οι χάκερ έπληξαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, «κλειδώνοντας» υπολογιστές και αναγκάζοντας νοσοκομεία να στείλουν αλλού τους ασθενείς, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες.

Ερευνητές της εταιρείας Kaspersky Lab έχουν καταγράψει περισσότερες από 45.000 επιθέσεις σε 99 χώρες, σύμφωνα με τον Guardian, ανάμεσά τους οι Ρωσία, Ουκρανία, Ινδία, Κίνα, Ιταλία και Αίγυπτος. Στην Ισπανία επηρεάστηκαν μεγάλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica. Στη Γερμανία, σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας, επλήγησαν πολλά συστήματα της δημόσιας επιχείρησης των γερμανικών σιδηροδρόμω

Ο ιός δεν φαίνεται να έχει χτυπήσει τη χώρα μας σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ. Οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες ενημερώνονται για τα γεγονότα αυτά, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο ή κάποια ένδειξη ότι ενδεχομένως μπήκε και η Ελλάδα στο στόχαστρο των χάκερ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...