Κυπριακό

Απειλεί ο Μ. Ακιντζί: Όταν αρχίσουν οι γεωτρήσεις θα υπάρξει ένταση στην περιοχή

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση στο Κυπριακό μέχρι τον Ιούλιο, εκτιμώντας ότι μπορεί από τον Ιούλιο να υπάρξει ένταση στην περιοχή αν η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινήσει γεωτρήσεις.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης με θέμα “Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων” ανέφερε ακόμη πως αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τον δρόμο τους ως ‘ΤΔΒΚ’ (ψευδοκράτος) και δεν θα γίνουν νομός της Τουρκίας. Σημείωσε ακόμα ότι μια λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο θα φέρει θετικά αποτελέσματα για τις ενδιαφερόμενες πλευρές και όλους.

Υποστήριξε ότι για να μπορεί να υπάρξει λύση ομοσπονδιακή πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, προσθέτοντας ότι η  "ελληνοκυπριακή διοίκηση" δυσκολεύεται στο θέμα διαμοιρασμού εξουσιών διακυβέρνησης.

«Είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί ομοσπονδία παρά συνομοσπονδία ή ενιαίο κράτος. Εμείς ακόμη και αν είναι δύσκολο εργαζόμαστε για μια ομοσπονδία την οποία θα μπορούν να αποδεχτούν όλες οι πλευρές και μέχρι τον Ιούλιο μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας στάση με όλη την καλή μας πρόθεση», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι άρχισε να φαίνεται νωρίς η αρνητική επίδραση των προεδρικών εκλογών του 2018 της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ όπως είπε μπορεί από τον Ιούλιο και μετά η πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς να κάνει γεωτρήσεις να είναι αιτία για να ξεκινήσει νέα ένταση στην περιοχή. «Τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής δεν θα έπρεπε να δημιουργούν ένταση αλλά να είναι αιτία για συνεργασία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης