Κόσμος

Ανθεί το προξενιό στην Τουρκία: Έτσι βρήκε σύζυγο το 45% των νεαρών γυναικών πέρυσι

Το προξενιό εξακολουθεί να κυριαρχεί στη γειτονική μας χώρα, ιδίως στους γάμους μεταξύ ατόμων νεαρής ηλικίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής (TÜİK), σήμερα, Τρίτη.

Όπως αναφέρει η έκθεση του Ινστιτούτου με τίτλο  «Τα στατιστικά των νέων», περίπου το 45% των νεαρών κοριτσιών μεταξύ 15-24 ετών που παντρεύτηκαν πέρυσι στην Τουρκία γνώρισαν τον σύζυγό τους με προξενιό, ενώ μόλις το 35,3% παντρεύτηκαν με άτομο καθαρά δικής τους επιλογής.

Το ποσοστό των γυναικών που γνώρισαν τον άνδρα τους μέσω της οικογένειας και των συγγενών τους (χωρίς απαραίτητα αυτό να έχει γίνει στο πλαίσιο ενός προσυμφωνημένου γάμου) είναι ακόμα ψηλότερο, αγγίζοντας το 52%. Σύμφωνα με την έκθεση ένα πολύ μικρό ποσοστό (2,6%) των γυναικών γνώρισαν τους συζύγους τους μέσω Ίντερνετ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για τους άνδρες διαφέρουν αρκετά, με τους γάμους από προξενιά να φτάνουν το 33,4% την περσινή χρονιά και το 45% των νεαρών γαμπρών να επιλέγουν οι ίδιοι τις νύφες τους.

Η έρευνα του Ινστιτούτου περιλάμβανε ενδιαφέροντα στοιχεία και για άλλες πτυχές της ζωής των νέων στην Τουρκία. Δείτε παρακάτω μερικά από αυτά:

- Η ανεργία στις νεαρές Τουρκάλες αυξήθηκε πέρυσι, φτάνοντας το 23,7%, με το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες να φτάνει το 17,4%

- Η αναλογία των νεαρών γυναικών που δηλώνουν ευτυχισμένες είναι 70%, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο 60% των ανδρών

-Ως πρωταρχική πηγή για την ευτυχία τους οι νεαρές Τουρκάλες επιλέγουν την αγάπη, ενώ οι άνδρες απαντούν πως σημαντικότερη για αυτούς είναι η επαγγελματική επιτυχία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ