ΗΠΑ

«Αδειάζει» τον Κόμεϊ ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI: «Είχε χάσει την υποστήριξη των στελεχών και των πρακτόρων - Δεν θα επηρεαστεί η έρευνα για τους Ρώσους»

Ισχυρές αναταράξεις στις τάξεις του FBI έχει προκαλέσει η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να «καρατομήσει» τον διευθυντή του Οργανισμού Τζέιμς Κόμεϊ, με το αιτιολογικό ότι έχασε την εμπιστοσύνη της προεδρίας, του υπουργού Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα των συνεργατών του. Οι αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα είναι ήδη μεγάλες, ενώ τα στελέχη έχουν μπει στη διαδικασία να επιλέξουν την τακτική τους και «στρατόπεδο», με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αναπληρωτή διευθυντή του FBI, Άντριου ΜακΚέιμπ, ο οποίος απαρνήθηκε «στα ίσια» τον μέχρι πρότινος επικεφαλής του, συντονίζοντας πλήρως την κατάθεσή του, με τη γραμμή που έδωσε την Τετάρτη το State Department.

Ως σύγχρονος «Ιούδας Ισκαριώτης», ο αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού, ο οποίος έχει αναλάβει πλήρως τα καθήκοντα του απολυμένου Τζέιμς Κόμεϊ, έως ότου επιλεγεί ο αντικαταστάτης του, κατέθεσε σήμερα στην Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, ότι ο συνεργάτης του είχε χάσει την υποστήριξη του συνόλου των υψηλόβαθμων στελεχών του FBI, αλλά και των πρακτόρων. Πρόσθεσε δε, πως η απόλυση του Τζέιμς Κόμεϊ δεν θα επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο την έρευνα για μία ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, ούτε βέβαια, θα καθυστερήσει τη διαδικασία. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή, ζήτησε από τον ΜακΚέιμπ να αναφέρει αν υπάρχει έστω και η παραμικρή εμπλοκή του Λευκού Οίκου στην έρευνα.

Η απάντηση του ΜακΚέιμπ, ενός βετεράνου πράκτορα, ήταν ενδεικτική: «Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τους άνδρες και τις γυναίκες του FBI από το να κάνουν τη δουλειά τους και να προχωρήσουν την έρευνα και να κάνουν το σωστό». Ακολούθως, η συζήτηση επανήλθε σε επίπεδο ασφαλείας, όπως ήταν προγραμματισμένο στην ατζέντα, καθώς η Επιτροπή θα εξέταζε το επίπεδο της απειλής από τη Βόρεια Κορέα, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις σε όλα τα «ανοιχτά» μέτωπα.

Μια πηγή στο Κογκρέσο τόνισε ότι ο απολυθείς από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ δήλωσε στους βουλευτές ότι είχε ζητήσει περισσότερα μέσα για την έρευνα της υπηρεσίας για την Ρωσία. «Πιστεύω ότι διαθέτουμε επαρκείς πόρους για να διεξάγουμε την έρευνα», τόνισε ο Άντριου ΜακΚέιμπ στους βουλευτές.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Ρίτσαρντ Μπερ ρώτησε τον ΜακΚέιμπ κατά πόσον είχε ακούσει τον Κόμεϊ να δηλώνει στον Τραμπ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τελούσε υπό έρευνα, με τον μεταβατικό διευθυντή του FBI να αποφεύγει να απαντήσει, σημειώνοντας πως δεν θα προβεί σε κάποιο σχόλιο για την εν εξελίξει έρευνα.

Ο Ρεπουμπλικάνος Τσακ Γκράσλεϊ, επικεφαλής της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, κάλεσε το FBI να επιβεβαιώσει δημόσια αν ερευνά τον Τραμπ.

Ο ΜακΚέιμπ δεσμεύτηκε στους βουλευτές ότι θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής για οποιαδήποτε απόπειρα από τον Λευκό Οίκο ή άλλους να αναμειχθούν στην έρευνα του FBI για την φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές.

Η ακρόαση του ΜακΚέιμπ ήταν προγραμματισμένο να κινηθεί γύρω από θέματα για παγκόσμιες απειλές ασφαλείας, αλλά οι βουλευτές του υπέβαλαν κυρίως ερωτήσεις για τον Κόμεϊ και την έρευνα για την Ρωσία.

«Είναι σημαντικό να επαναδιατυπώσουμε την κρίσιμη σημασία της προστασίας της ανεξαρτησίας και της αξιοπιστίας στην επιβολή της ομοσπονδιακής νομοθεσίας», δήλωσε, σχετικά με την απόλυση του Κόμεϊ, ο Μαρκ Γουόρνερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή. Η αποπομπή Κόμεϊ έκανε την έρευνα της Επιτροπής για την ρωσική επιρροή στις εκλογές ακόμη πιο σημαντική, πρόσθεσε ο Γουόρνερ.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος σκέφτεται να επισκεφτεί το αρχηγείο του FBI στην Ουάσιγκτον τις επόμενες μέρες για να μιλήσει στα στελέχη της υπηρεσίας, δήλωσε η Σάρα Σάντερς Χάκαμπι, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Ο πρώην γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μάικ Ρότζερς έχει αναφερθεί ως υποψήφιος για νέος επικεφαλής του FBI, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Από την ανακοίνωση της απόλυσης του Τζέιμς Κόμεϊ ξέσπασε ένα «κύμα» αντιδράσεων από στελέχη και πράκτορες του Οργανισμού, οι οποίοι συντάχθηκαν στο πλευρό του μέχρι πρότινος διευθυντή τους, κυρίως για τον τρόπο που απομακρύνθηκε. Τι έκαναν; Αντικατέστησαν τις φωτογραφίες τους με εκείνη του Τζέιμς Κόμεϊ ή ανάρτησαν φωτογραφίες τους μαζί του, προκειμένου να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον πρώην προϊστάμενό τους. Ο ίδιος, έγραψε στα social media ότι «θα είμαι καλά», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ευχαριστήσει για την -έστω και καθυστερημένη- «δήλωση στήριξης» των μέχρι πρότινος συνεργατών του.

Η απόλυση του Τζέιμς Κόμεϊ, σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα γεγονότα, ενδέχεται να υποκρύπτει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, εφάμιλλο του Watergate, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ. Τα καθήκοντα του επικεφαλής στο FBI έχει αναλάβει ο αναπληρωτής διευθυντής Άντριου ΜακΚέιμπ, έως ότου αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Τζέιμς Κόμεϊ δεν τύγχανε της υποστήριξης μεγάλου ποσοστού των συνεργατών του, ούτε ήταν το άτομο με τις μεγαλύτερες συμπάθειες, τόσο εξαιτίας του ρόλου του ως επικεφαλής, όσο και ως χαρακτήρας. Παρόλα αυτά, μετά την απόλυσή του και ιδιαίτερα με τον τρόπο και τις δικαιολογίες που επικαλέστηκε το State Department, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, προκλήθηκε ένα «κύμα» συμπαράστασης προς τον πρώην διευθυντή του FBI από τους συνεργάτες του.

«Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα είναι η δυσπιστία του οργανισμού κάτω από τις οδηγίες του νέου διευθυντή», έγραψε ένας πράκτορας στον λογαριασμό του στα social media, δίνοντας ένα στίγμα των αντιδράσεων που ακολούθησαν της απομάκρυνσης του Τζέιμς Κόμεϊ από τη θέση του.

Όπως αναφέρθηκε εκτενώς στα αμερικανικά ΜΜΕ, η απόλυση του Κόμεϊ είναι πιθανό να επιφέρει σημαντική καθυστέρηση στην ερευνητική διαδικασία για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και για το αν ευνοήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον.

Επίσης, μεγάλη έκταση έλαβε η είδηση του αιτήματος που είχε καταθέσει ο Τζέιμς Κόμεϊ, μία μόλις ημέρα πριν την απομάκρυνσή του, προκειμένου να εγκριθούν επιπλέον κονδύλια για την έρευνα της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές.

Ένα τρίτο δείγμα που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των στελεχών του FBI, είναι η διαπίστωση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει ήδη απομακρύνει από τις θέσεις τους τρία πρόσωπα, τα οποία ερεύνησαν -ως όφειλαν- τον ίδιο και την -αν μη τι άλλο- ύποπτη αυτή υπόθεση.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από μερίδα πολιτών, οι οποίοι οργάνωσαν συγκέντρωση με πλακάτ σε κεντρικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων στις ΗΠΑ, τονίζοντας για πολλοστή φορά την προκλητική συμπεριφορά και τις ακραίες αποφάσεις του ρεπουμπλικανού προέδρου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...