Κόσμος

Tόνι Mπλερ: «Η Μέι θα κερδίσει με διαφορά»

«Η Τερέζα Μέι μπορεί να προκηρύξει εκλογές όποια μέρα θέλει και να κερδίσει με διαφορά», δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση για πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου στη Βρετανία.

H πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, είχε ενημερώσει ένα 24ωρο νωρίτερα την Βασίλισσα Ελισάβετ για την απόφασή της να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Εξηγώντας την απόφασή της είπε ότι όταν ανέλαβε πρωθυπουργός και μετά την επιλογή για το Brexit η χώρα χρειαζόταν σταθερότητα. «Και αυτό το κατάφερα» είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Παρά τις προβλέψεις για άμεσο οικονομικό κίνδυνο, μετά το δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού είδαμε ότι η εμπιστοσύνη στην κατανάλωση παραμένει υψηλή, έχουμε ρεκόρ στις θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη της οικονομίας έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις. Κάναμε ό,τι επίτασσε η λαϊκή εντολή. Η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ και δεν υπάρχει επιστροφή. Και καθώς κοιτάμε στο μέλλον η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση σχετικά με τη νέα σχέση μας με την Ευρώπη» είπε η Μέι.

Σύμφωνα με την ίδια η στάση της κυβέρνησης είναι σωστή αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διαφορετική άποψη. Ενώ υπάρχει ενότητα στο λαό δεν υπάρχει ενότητα στο Γουέστμινστερ τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Οι Εργατικοί λένε ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία για το Brexit, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θέλουν να καθυστερήσουν τις διαδικασίες, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα διαφωνεί με ό,τι κάνει η κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξουν τώρα εκλογές τότε αυτό το "παιχνίδι" θα συνεχιστεί» είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενη στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα κάλεσε να αποδεχθούν το αίτημα για πρόωρες εκλογές «και ας αποφασίσει ο λαός».

Οι πολιτικοί αντίπαλοι κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι θα αλλάξουμε πορεία για το Brexit, δηλώνει η Μέι, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με την ΕΕ.

Όπως είπε «ανακοινώνω τις εκλογές με δισταγμό αλλά θα πολεμήσω με αποφασιστικότητα». «Ας απομακρύνουμε τον κίνδυνο της αβεβαιότητας και της αστάθειας. Θα δώσω στη χώρα την ισχυρή ηγεσία που χρειάζεται» κατέληξε η κυρία Μέι.

Το νομοσχέδιο για την διεξαγωγή των εκλογών θα κατατεθεί στη βρετανική βουλή την Τετάρτη καθώς η απόφαση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ