Κόσμος

H Πασχαλινη Εξέγερση του 1916 (βίντεο)


Η Πασχαλινή Εξέγερση ήταν μια ένοπλη εξέγερση που έγινε στην Ιρλανδία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας το 1916 και αποτελούσε το σχέδιο Ιρλανδών ρεπουμπλικάνων, με στόχο το τέλος της Βρετανικής κυριαρχίας στο νησί και τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, σε μια περίοδο που το Ηνωμένο Βασίλειο λάμβανε μέρος στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήταν η πιο σημαντική εξέγερση στην Ιρλανδία μετά από αυτήν του 1798. Οργανώθηκε από επτά μέλη του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Ιρλανδικής Δημοκρατικής Αδελφότητας, ξεκίνησε την ημέρα του Πάσχα, Δευτέρα, 24 Απριλίου 1916, και διήρκεσε έξι ημέρες.

Τα μέλη των Irish Volunteers - με επικεφαλής τον δάσκαλο και δικηγόρο Patrick Pearse- μαζί με τον Irish Citizen Army, του James Connolly, και με 200 μέλη της Cumann na mBan - κατέλαβαν θέσεις-κλειδιά στο Δουβλίνο και ανακήρυξαν τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Φωτογραφίες απο την εξέγερση του 1916 στο παρακάτω βίντεο με soundtrack ενα παραδοσιακό τραγουδί για την εξέγερση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...