Ρωσία

"Gazprom": H Ελλάδα αύξησε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά 20,6% " - Στα σκαριά είναι ξανά ο αγωγός South Stream

Η χώρα μας τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2017 είχε αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά 20,6%,  σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ανακοίνωσε ο ρωσικός κολοσσός  "Gazprom".

Το 2016 η Gazprom αύξησε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ελλάδα κατά 35% σε σύγκριση με το 2015  κάτι που μεταφράζεται σε  2.680 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της «Gazprom» Αλεξέι Μίλερ και ο Γενικός Γραμματέας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας συζήτησε την διαμετακόμιση φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε  Ελλάδα και Ιταλία, στο πλαίσιο του αγωγού «Turk Stream», αναφέρει η έκθεση, αλλά τα σχέδια δεν αφορούν αυτόν το αγωγό και το «παιχνίδι» παίζεται αλλού ως συνήθως από του Ρώσους,  οι οποίοι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στον Τούρκο πρόεδρο με τα σχέδια του στην Συρία .

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική «Gazprom», η ιταλική Edison και η ελληνική ΔΕΠΑ τον Φεβρουάριο του 2016 υπέγραψαν μνημόνιο για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω αγωγού  κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα με την ονομασία «Poseidon».

Η Μόσχα και προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν δεν ξεχνούν το αρχικό σχέδιο τους που αφορά τον αγωγό South Stream , ως το μοναδικό έργο το οποίο ανταποκρίνεται στις πραγματικές φιλοδοξίες του στα Βαλκάνια.  

Η «βόμβα» έσκασε όταν ο  υπουργός εξωτερικών της Ουγγαρίας υποστήριξε ότι το εγκαταλελειμμένο έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream θα  επανεξεταστεί, μετά την πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία τον επόμενο μήνα.

O Peter Szijjarto δήλωσε: «Όλες αυτές οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, έχουν ενδιαφέρον  αναζωογόνησης του South Stream».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orbán συζήτησε την αναβίωση του South Stream με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν , όταν ο τελευταίος  επισκέφθηκε τη Βουδαπέστη.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν έχει σχολιάσει τις παρατηρήσεις του Szijjarto, αλλά ο νέος Βούλγαρος πρόεδρος Ρ. Ράντεφ είναι σαφώς υπέρ του έργου αυτού.

Ο South Stream, εγκαταλείφθηκε από τη Ρωσία το 2014, λόγω της απόφασης της πρώην βουλγαρικής κυβέρνησης να μην εκδώσει άδειες για την αποκλειστική οικονομική  ζώνη στη Μαύρη Θάλασσα. Οι δραστηριότητες του έργου εκ μέρους της Βουλγαρίας, ωστόσο, είχαν «παγώσει» υπό την πίεση της ΕΕ.

Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι από όπου διέρχονταν ο αγωγός South Stream , θα υπήρχε «εγγύηση» ασφάλειας του αγωγού από πιθανούς «εχθρούς». Αυτό μεταφράζεται ότι από όπου θα υπήρχε ρωσικό έργο, οι ένοπλες δυνάμεις της Μόσχας θα είχαν δικαίωμα να «επέμβουν» για να διώξουν τους …. «δολιοφθορείς».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...