Μέση Ανατολή

Χιλιάδες Κινέζοι Ουιγούροι στην Συρία ελέω Ερντογάν εγείρουν το Πεκίνο που ετοιμάζεται για δράση – Δυναμιτίζονται οι σχέσεις Κίνας-Τουρκίας (βίντεο)



«Κόκκινος συναγερμός» στο Πεκίνο από την πολυπληθή δράση χιλιάδων Ουιγούρων τζιχαντιστών στην Συρία με συνέπεια να δυναμιτίζονται οι σχέσεις Κίνας και Τουρκίας  λόγω της στάσης του Ερντογάν στους Ουιγούρους οι οποίοι εποικίζουν την Συρία. 

Η έκθεση των  υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ, (στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών και της Μοσάντ), αναφέρει «την άφιξη δεκάδων χιλιάδων Κινέζων πολιτών που πολεμούν και ζουν στη χώρα αυξάνοντας την ανάγκη για την παρακολούθησή τους. Η Κίνα ενδιαφέρεται τόσο πολύ που τα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Πεκίνο  θα προτιμούσε να επέμβει τώρα στο συριακό έδαφος, προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή τους στην Κίνα».

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η Κίνα ήδη ζητά πληροφορίες από εκείνους που δραστηριοποιούνται ήδη στην περιοχή και με τους  οποίους έχουν  φιλικές σχέσεις , δηλαδή Ρωσία,  Ιράν και τον Άσαντ.

Οι Κινέζοι πολίτες που πολεμούν στη Συρία είναι μέλη της μειονότητας των Ουιγούρων μουσουλμάνων, μια σουνιτική μειονότητα που μιλά την  τουρκική διάλεκτο και κατοικεί στη βορειοδυτική επαρχία Xinjiang.

Ο Πρόεδρος Άσαντ δήλωσε πρόσφατα ότι Κινέζοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών εργάζονται μαζί με Σύρους στο συριακό έδαφος για την αντιμετώπιση  των Ουιγούρων οι οποίοι εισήλθαν μέσω της Τουρκίας, κατηγορώντας την Τουρκία για την κρίση αυτή.

Ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, για την καταπολέμηση των διασυνοριακών δραστηριοτήτων των Ουιγούρων.

 Επιπλέον, η Κίνα ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή τους στην ανοικοδόμηση της Συρίας, όποτε αυτό καθίσταται δυνατό. Ο  ίδιος ο Άσαντ είπε επίσης ότι πολλοί Κινέζοι ειδικοί βρίσκονται ήδη στη Συρία, βοηθώντας στην ανοικοδόμηση.

Σύμφωνα με ισραηλινή εφημερίδα, οι Κινέζοι έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες για να θέσουν τέρμα στην παράνομη αναχώρηση των Ουιγούρων από τη χώρα αλλά παρά τις προσπάθειες τους χιλιάδες Ουιγούροι μετακινούνται μέσα από το Πακιστάν και διαφεύγουν μέσα από τα νότια σύνορα για να φτάσουν στην Τουρκία του Ερντογάν που τους "αγκαλιάζει όλους".

Προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το ταξίδι, οι οικογένειες των Ουιγούρων έχουν πουλήσει τα υπάρχοντά τους στην περιοχή  Xinjiang.

Χάρη στην τουρκική καταγωγή τους, η Τουρκία βοηθά όσους θέλουν να φτάσουν έδαφος της , δημιουργώντας ένταση μεταξύ της Άγκυρας και του Πεκίνου.

Το  TIP (ισλαμικό κόμμα του Τουρκεστάν)  διένειμε  βίντεο από μαχητές του  στη Συρία, καλώντας νέους για τζιχάντ. Η TIP είναι μια άλλη αυτονομιστική οργάνωση των Ουιγούρων που δραστηριοποιείται κυρίως έξω από τα σύνορα της Κίνας, προκαλώντας την έντονη ανησυχία του Πεκίνου .

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, πάνω από 4.000 Ουιγούροι πολεμούν στις τάξεις της Τζαμπάτ Φατάχ αλ-Σαμ, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία (παλαιότερα γνωστή ως al-Nursa Front), και αρκετές εκατοντάδες μαχητές στον ISIS.

Η Κίνα εκτιμά ότι ο αριθμός των αγωνιστών είναι περίπου 5.000. Πολλές οικογένειες Ουιγούρων έχουν εγκατασταθεί σε χωριά στη Συρία, κάνοντας τους αγωνιστές αυτούς ακόμα πιο αποφασισμένους  να υπερασπιστούν  την περιοχή.

Η ουσία όμως είναι ότι ο Ερντογάν συγκεντρώνει γύρω του όλους του τουρκογενείς μουσουλμάνους έχοντας πρόσβαση από την Κριμαία και το Κίεβο με τους Τάταρους και από τα βάθη της Κίνας και τους Ουιγούρους έως τα Βαλκάνια και τις μειονότητες σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Αλβανία και Βοσνία.

Το τι ακριβώς ετοιμάζει ο νέος Σουλτάνος της Τουρκίας είναι πλέον ηλίου φαεινότερο.

Πριν λίγες ημέρες ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν μια συνάντηση εκπροσώπων των οργανώσεων της TIP και της Tahrir al-Sham της al-Qaeda στην περιοχή της Ιντλίμπ.

Good kill, good kill#RuAF destroyed a #HTS training camp in #Idlib pic.twitter.com/hKYydpko3l
https://twitter.com/NatDefFor/status/855743073782988801

https://twitter.com/NatDefFor/status/855780678964834308

https://twitter.com/NatDefFor/status/855748438478245888

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ