Πολιτική

Υπ. Εργασίας: Σχεδιάζουν νέες περικοπές στις επικουρικές

Ανώτατη πηγή από το υπουργείο Εργασίας εξέφρασε νωρίτερα την αισιοδοξία πως αύριο, στο Eurogroup στη Μάλτα θα κλείσει η συμφωνία για την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε «νομίζω ότι αύριο κλείνουμε».

Αναφορικά με τα μέτρα η ίδια πηγή υποστήριξε πως « δεν ισχύει ότι το ΔΝΤ ζητά τα μέτρα από το 2018» και πρόσθεσε πως «παραμένει υπό συζήτηση η δοσολογία των περικοπών στις συντάξεις. Το ΔΝΤ θέλει εφάπαξ το 2019, εμείς σε δύο δόσεις».

Για το θέμα των συντάξεων τόνισε πως παραμένει στο τραπέζι η περικοπή στις επικουρικές προκειμένου να είναι ηπιότερη η μείωση των κύριων συντάξεων.

Υπενθυμίζεται πως οι δανειστές θέλουν μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών της τάξης του 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,8 δισ. Ευρώ, χωρίς να δέχονται κάποια άλλη δημοσιονομική προσαρμογή αντίστοιχου μεγέθους.

Πληροφορίες, οι οποίες για την ώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν πως στo υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται μία μέθοδο επανυπολογισμού των συντάξεων, όπου στις περιπτώσεις που το άθροισμα κύριων και επικουρικών είναι πάνω από 1.000 ή 1.200 ευρώ, θα κόβεται το 50% της προσωπικής διαφοράς. Το ποσό αυτό θα προκύπτει κατά 75% από την κύρια σύνταξη και κατά 25% από την επικουρική.

έλος σε ότι αφορά τα εργασιακά ανέφερε πως «είναι πάντα ανοικτά έως ότου κλείσει όλη η συμφωνία (σε ερώτηση αν το ΔΝΤ θα αποσύρει τις σκληρές του θέσεις για αύξηση ορίων στις ομαδικές απολύσεις και επαναφορά lock out).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ