Οικονομία

Υπόθεση Siemens: Ο Παναγής Βουρλούμης παραδέχθηκε δωροδοκίες στελεχών του OTE

Με την κατάθεση του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη άνοιξε η αυλαία των καταθέσεων στη δίκη των μαύρων ταμείων της Siemens, με τον μάρτυρα να αποκαλύπτει την γνώση του για δωροδοκίες στελεχών του ΟΤΕ.

Οπως είπε, το 2006 πληροφορήθηκε για τους χρηματισμούς και ταξίδεψε μέχρι την Γερμανία, προκειμένου να μάθει περισσότερα.

«Προέκυψε ότι ένας εκ των κατηγορουμένων είχε πει ότι χρηματίζονται πολλά στελέχη του ΟΤΕ. Νομίζω ο Σικατσεκ. Πήγαμε με δικηγόρο του ΟΤΕ στη Γερμανία και ζητήσαμε με εξώδικο να μας αποκαλύψει τα ονόματα η Siemens. Τέλη του 2006. Οι Γερμανοί δεν μας απαντούσαν, καταλήξαμε ότι εκτός από την αποκάλυψη των ονομάτων, είχαμε πιθανότητες να κερδίσουμε δικαστικά στη Γερμανία καθώς εκεί ζημιά θεωρείται το πόσο που έχει δοθεί. Τώρα αρχίζουν να δικάζονται αυτά που είχαμε καταθέσει τότε στη Γερμανία από ότι έχω μάθει».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Σίκατσεκ (σ.σ Γερμανός κατηγορούμενος) είχε πει απολογούμενος ότι είχαν δωροδοκηθεί 50 με 75 στελέχη του ΟΤΕ, γεγονός που προκάλεσε την έκπληξη του δικαστηρίου.

Εισαγγελέας: Λέτε στο βιβλίο σας ότι υπήρχε στον ΟΤΕ διαφθορά σε μεγάλη κλίμακα που αφορούσε προμήθειες.

Μάρτυρας: Ναι, εικάζω.

Εισαγγελέας: Πως το εννοείται;

Μάρτυρας: Το εννοώ όταν μια εταιρία θέλει να πουλήσει πολύ συχνά χρειάζεται και μια θετική εισήγηση και εκεί επέρχεται επηρεασμός, δωροδοκίες.

(...)

Σύνεδρος: Εσείς τι κάνατε σε τοπικό επίπεδο εκτός από το να πάτε στη Γερμανία;

Μάρτυρας: Δεν έκανα καμία έρευνα

Σύνεδρος: Για ποιο λόγο; Δε θα έπρεπε να ξέρετε ποιοι τυχόν δωροδοκήθηκαν; είπατε ότι υπάρχει επηρεασμός από πωλητή; δεν μπορούσατε να βάλετε σύμβαση κάτω και να δείτε ποιοι υπέγραψαν, υλοποίησαν ρήτρες κλπ.

Μάρτυρας : Δεν ασχολήθηκα καθόλου με αυτό, είχα σοβαρότερα θέματα να λύσω, αυτό ήταν μια παρωνυχίδα. Το κάλυψα, πηγαίνοντας στη Γερμανία.

Με την έναρξη της διαδικασίας οι συνήγοροι των κατηγορουμένων δήλωσαν ότι αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται με τον δικηγόρο του πρώην «στρατηγού» Θόδωρου Τσουκάτου να λέει: «Το πραγματικό γεγονός το δέχθηκε από προκαταρκτική ο κ.Τσουκάτος. Δε δέχεται βεβαίως το κατηγορητήριο, κανένας απο κατηγορούμενους συνεργούς του δεν γνώριζε τίποτα περί της προέλευσης των χρημάτων».

Η δίκη θα συνεχιστεί με καταθέσεις μαρτύρων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ