Ένοπλες Συρράξεις

Τουρκία: Με αέριο Σαρίν έγινε η επίθεση στη Συρία - Το έδειξαν οι εξετάσεις στα θύματα

Ιχνη του αερίου σαρίν εντοπίστηκαν στα δείγματα αίματος και ούρων που ελήφθησαν από τα θύματα της επίθεσης στην πόλη Χαν Σεϊχούν στη Συρία, κάτι που αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη για τη χρήση του στην επίθεση, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας.

Γιατροί που εξέτασαν τους τραυματίες από το μακελειό της προηγούμενης εβδομάδας είχαν πει από την αρχή ότι τα θύματα είχαν συμπτώματα έκθεσης σε νευροτοξικού παράγοντα, παρόμοιο με το σαρίν, όπως και ένα δεύτερο χημικό που μπορεί να ήταν αέριο χλωρίνης.

Ομως, οι αναλύσεις που έγιναν στην Τουρκία, εκεί που μεταφέρθηκαν πολλά θύματα εξαιτίας των ελλείψεων στα νοσοκομεία στη Συρία, ρίχνουν για πρώτη φορά φως στο ποια συγκεκριμένα ήταν τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 80 ανθρώπους και προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Ρετσέπ Ακντάγκ, δήλωσε ότι στα δείγματα αίματος και ούρων των ασθενών βρέθηκε το χημικό στο οποίο αποσυντίθεται το σαρίν. Οι αυτοψίες σε θύματα, που ξεκίνησαν στην Τουρκία αμέσως μετά την επίθεση υπό την επίβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατέληξαν ότι υπήρχαν αποδείξεις για έκθεσή τους σε σαρίν.

Αν αληθεύουν, τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων θα τροφοδοτήσουν τις κατηγορίες των Δυτικών ότι το καθεστώς Ασαντ εξαπέλυσε σαρίν, σε μία από τις πιο καταστροφικές μαζικές χημικές επιθέσεις στα έξι χρόνια του πολέμου, σημειώνει ο Guardian. Ηδη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι υπάρχει πολύ υψηλή βεβαιότητα ότι χρησιμοποιήθηκε σαρίν στην επίθεση και ότι αυτή έγινε από δυνάμεις πιστές στον Ασαντ.

Από την άλλη, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η επιδρομή είχε ως στόχο αποθήκη των ανταρτών, που περιείχε χημικά όπλα και ότι υπήρξε διαρροή τους στην περιοχή. Ο Guardian επισκέφθηκε την περιοχή της επίθεσης και δεν βρήκε αποδείξεις για τον ισχυρισμό της Μόσχας, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας. Αντί για αυτό βρήκαν μία άδεια, εγκαταλελειμμένη αποθήκη.

Πάντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε και την Τρίτη, δηλώνοντας ότι οι ισχυρισμοί πως η συριακή κυβέρνηση έριξε χημικά σε αμάχους του θυμίζει τους ισχυρισμούς πως ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ