Κόσμος

Συρία: «H Γαλλία δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε τη δικαιοδοσία να προσδιορίσει τι συνέβη στο Χαν Σεϊχούν»

Οι συριακές αρχές απέρριψαν σήμερα τις κατηγορίες της Γαλλίας που ενοχοποιούν άμεσα το συριακό καθεστώς σε μια επίθεση που φέρεται να πραγματοποιήθηκε με χημικά όπλα εναντίον ενός χωριού που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, κατηγορώντας το Παρίσι ότι αποκρύπτει την πραγματική ταυτότητα των δραστών της τραγωδίας αυτής.

Στις 4 Απριλίου, αεροπορική επιδρομή έθεσε στο στόχαστρο το Χαν Σεϊχούν, στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), προκαλώντας 88 θανάτους, μεταξύ των οποίων 31 παιδιών, σύμφωνα με απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η επίθεση την ευθύνη για την οποία η Ουάσινγκτον απέδωσε επίσης στο καθεστώς, οδήγησε τις ΗΠΑ να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές στις 7 Απριλίου εναντίον βάσης της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας.

Χθες Τετάρτη η Γαλλία, επικαλούμενη έκθεση των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών, ανέφερε πως η επίθεση με αέριο σαρίν φέρει «την υπογραφή» του συριακού καθεστώτος και καταδεικνύει πως το τελευταίο «εξακολουθεί να κατέχει χημικούς πολεμικούς παράγοντες».

«Η Συρία καταδικάζει την εκστρατεία εξαπάτησης, αδιάντροπων ψεμάτων και κατασκευασμένων κατηγοριών που αναμεταδίδεται από τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Δαμασκό. «Αυτό αποτελεί παραβίαση των προνομίων των διεθνών οργανισμών που εξειδικεύονται στα χημικά όπλα».

«Πρόκειται για μια προσπάθεια να αποκρυβεί η αλήθεια για αυτό το έγκλημα και τους δράστες του. Αυτοί οι ισχυρισμοί δείχνουν χωρίς καμία αμφιβολία την εμπλοκή της Γαλλίας στον σχεδιασμό αυτού του εγκλήματος στο πλαίσιο της συναυτουργίας της στην επίθεση κατά της Συρίας», προστίθεται στο κείμενο.

Μετά την εξέταση πυρομαχικών που δεν είχαν εκραγεί, οι ερευνητές των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών επιβεβαίωσαν πως το σαρίν που χρησιμοποιήθηκε στις 4 Απριλίου ήταν συριακής κατασκευής. Υποστηρίζουν επίσης πως αεροπλάνα του καθεστώτος βομβάρδισαν εκείνη την ημέρα το χωριό.

Για το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, «η γαλλική κυβέρνηση δεν κατέχει ούτε την ικανότητα ούτε τη νομική δικαιοδοσία προκειμένου να προσδιορίσει τι συνέβη στο Χαν Σεϊχούν».

Στις 13 Απριλίου, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε κατηγορήσει, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, τους Δυτικούς ότι «σκηνοθέτησαν όλη την ιστορία» ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για τα αμερικανικά πλήγματα.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ανακοίνωσε πως διάφορα τεστ αποδεικνύουν με «αναντίρρητο» τρόπο ότι το αέριο σαρίν ή μια παρόμοια ουσία χρησιμοποιήθηκε στο Χαν Σεϊχούν.

Στις 7 Απριλίου, 59 πύραυλοι Τόμαχοκ εκτοξεύθηκαν από αμερικανικά πλοία στη Μεσόγειο εναντίον της αεροπορικής βάσης Αλ Σαϊράτ κοντά στη Χομς (κέντρο), απ΄όπου, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τα αεροσκάφη που πραγματοποίησαν την φερόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα είχαν απογειωθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...