Εκκλησία

Στέγες αγάπης και προσφοράς τα μοναστήρια με θηλιά τον ΕΝΦΙΑ - Τι συζήτησε το Συμβούλιο της Επικρατείας

Του Μανώλη Κείου

Τα μοναστήρια όποτε χρειάστηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας, είτε σε πολέμους είτε σε άλλες κρίσεις, προσέφεραν αμέριστη βοήθεια. Άλλοτε μετατρέποντας τις αποθήκες τους σε εργαστήρια κατασκευής για μπαρουτόβολα, άλλοτε κρύβοντας αντάρτες και πολεμιστές της ελευθερίας. Σήμερα βρίσκονται και πάλι στις επάλξεις προκειμένου να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια σε όσους έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Μόνο που και αυτά βρίσκονται στην δίνη του κακού....Την Τρίτη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η υποχρέωση των μονών να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ για τα μοναστηριακά ακίνητα, μετά από σχετική αίτηση της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής μονής της Αγίας Αναστασίας Φαρμοκολύτριας Χαλκιδικής, η οποία ζητέι απαλλαγή από τον φόρο.

Στις μέρες μας λοιπόν πολλά μοναστήρια ανά την επικράτεια έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο για άστεγους και αναξιοπαθούντες! Δείγμα του ότι η Εκκλησία ανοίγει τις φτερούγες της για να αγκαλιάσει τον ανήμπορο και κατατρεγμένο συμπολίτη μας όχι μόνο με τα συσσίτια και την κάθε άλλου είδους βοήθεια που προσφέρουν οι Μητροπόλεις και οι κατά τόπους ενορίες, αλλά και μέσω των μοναστηρίων, των οποίων οι μοναχοί μπορεί να εγκατέλειψαν τα εγκόσμια, αλλά ουδέποτε αδιαφόρησαν για τα δεινά που πλήττουν τον τόπο μας και επιχειρούν να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο προκειμένου να απαλύνουν έστω κατά τι τον πόνο που βιώνουν καθημερινά εκατοντάδες συνάνθρωπόί μας.

Έτσι προσφέρουν σε κάθε ευκαιρία ένα κρεβάτι κι ένα πιάτο φαγητό, από τις καλλιέργειές τους τα περισσότερα, σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη. Σε όλους εκείνους που αυξάνονται και πληθύνονται καθημερινώς στο κατώφλι τους ζητώντας μια χείρα βοηθείας. Άνεργοι, άστεγοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, οικογένειες ολόκληρες εκλιπαρούν για μια στήριξη και οι μοναχοί από το υστέρημά τους την προσφέρουν απλόχερα. Κι αυτό επειδή τα μοναστήρια δεν είναι εκτός κάδρου της κρίσης. Η οικονομική δυσχέρεια, η οποία καταγράφεται παντού επόμενο ήταν να πλήξει και τη μοναχική κοινότητα. Παρόλα αυτά η αγάπη για τον πλησίον υπερτερεί πάντα και τα μοναστήρια μετατρέπονται σε “φωλιές αγάπης” για όσους το ζητήσουν.

Πριν από μερικά χρόνια αίσθηση είχε προκαλέσει η περίπτωση του μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη Ηρακλείου, στο οποίο έκοψαν το ρεύμα για οφειλές προς τη ΔΕΗ που ξεπερνούσαν τις 20.000 ευρώ.Και μιλάμε για ένα από τα μοναστήρια που προσέφεραν και προσφέρουν αμεριστη βοήθεια σε όσους το ζητήσουν.

Ο άδικος φόρος του ΕΝΦΙΑ έχει καταστρέψει νοικοκυριά και νοικοκυριά στην πατρίδα μας. Δυστυχώς επηρέασε και τις μονές.

Στην μονή της Αγίας Αναστασίας Φαρμοκολύτριας, η οποία και προσέφυγε στη δικαιοσύνη, είχε επιβληθεί ΕΝΦΙΑ 142.000 ευρώ, αλλά μετά από τροποποιητική δήλωση, το ποσό μειώθηκε στα 21.000 ευρώ.

Η εν λόγω μονή στην αίτησή της ζητεί να απαλλαγούν από την καταβολή ΕΝΦΙΑ, όλα τα μοναστηριακά ακίνητα είτε αυτά ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, είτε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται για θρησκευτικές-λατρευτικές τελετές ή για άλλους σκοπούς.

Σημειώνεται πως ο νόμος 4223/2013 προβλέπει την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που ανήκουν στις μονές του Αγίου Όρους, είτε αυτά βρίσκονται μέσα στο Άγιο Όρος, είτε εκτός αυτού και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται για λατρευτικούς σκοπούς ή μισθώνονται, αλλά δεν απαλλάσσει από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών μονών, καθώς και των μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν χρησιμοποιούνται για τους ίδιους σκοπούς.

Η μονή, λοιπόν, της Αγίας Αναστασίας Φαρμοκολύτριας έχει προσφύγει στο ΣτΕ, ισχυριζόμενη ότι συντρέχει άνιση φορολογική μεταχείριση μεταξύ των μονών.

Το θέμα συζητήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ με πρόεδρο τον κ. Νικόλαο Σακελλαρίου, και ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Τσιμέκας, ανέφερε ότι αυτεπάγγελτα το δικαστήριο εξετάζει το ζήτημα κατάργησης της δίκης. Και αυτό γιατί το χρηματικό αντικείμενο της δίκης μειώθηκε στις 21.000 ευρώ και είναι πλέον κάτω του ορίου εισόδου υποθέσεων στο ΣτΕ, το οποίο ανέρχεται στα 40.000 ευρώ.

Επιπλέον, ο κ. Τσιμέκας ανέφερε, ότι παρ’ ότι με νέα διοικητική πράξη μειώθηκε το ποσό του ΕΝΦΙΑ και η μονή έχει προσφύγει κατά της αρχικής πράξης, η νέα, δεύτερη πράξη, σύμφωνα με την νομολογία του ΣτΕ, θεωρείται συμπροσβαλλόμενη πράξη και δεν τίθεται θέμα κατάργησης της δίκης.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...