Κόσμος

Σοκαριστικές μαρτυρίες από την επίθεση στην Στοκχόλμη: «Είδα το φορτηγό να μπαίνει στο εμπορικό»


Μια από τις πλέον ασφαλέστερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, η Στοκχόλμη, θυμίζει πόλη «φάντασμα» μετά την τρομοκρατική επίθεση, όπως είχε γίνει σε Βερολίνο, Λονδίνο και στη Νίκαια της Γαλλίας.

Η εικόνα του φορτηγού που έσπειρε το θάνατο σε κεντρικό δρόμο της πόλης θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό όλων όσοι βρέθηκαν εκείνη την ώρα στον πλέον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Στοκχόλμης τον Drottniggatan. Μεταξύ των Ευρωπαίων που ήταν και είναι Έλληνες, κάτοικοι της σουηδικής πρωτεύουσας.

Κάτοικος Στοκχόλμης είναι ο Θοδωρής Χουλιάρας, η 19χρονη κόρη του οποίου ήταν αυτόπτης μάρτυρας της τρομοκρατικής επίθεσης. Ο ίδιος περιγράφει στο protothema.gr τις δραματικές στιγμές που του εξιστόρησε η κόρη του.

«Η κόρη μου είναι πάρα πολύ σοκαρισμένη γιατί βρισκόταν στο σημείο που κατέληξε το φορτηγό. Αφού το φορτηγό σκότωσε τους ανθρώπους, μετά συνέχισε τη τρελή πορεία του και κατέληξε μέσα στο κατάστημα. Εκείνη την ώρα η κόρη μου είχε ραντεβού με μία φίλη της και την περίμενε. Είδε το φορτηγό να  μπαίνει μέσα στο εμπορικό κέντρο, να ακούγεται ένας εκκωφαντικός θόρυβος και κόσμος να ουρλιάζει. Φοβήθηκε πάρα πολύ γιατί αν ήταν λίγα μέτρα πιο κοντά στο σημείο, μπορεί και να είχε σκοτωθεί. Πανικόβλητη άρχιζε να παίρνει τηλέφωνο τη φίλη της για να τη προλάβει να μην κατέβει στο κέντρο και της συμβεί κάτι κακό. Μετά πήρε εμένα τηλέφωνο σοκαρισμένη. Δεν έχει συνέρθει ακόμα από το σοκ γιατί οι εικόνες που είδε την έχουν στιγματίσει. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα εδώ γιατί ο κόσμος θρηνεί».

Το φορτηγό έχει σταματήσει στο εμπορικό κέντρο, λίγα δευτερόλεπτα μετά την επίθεση

Στο protothema.gr μίλησε ακόμα μία Ελληνίδα που βρισκόταν  κοντά στο μοιραίο πολυκατάστημα. Η Σταυρούλα Σκλαβούνου, περιγράφειτις πρώτες εικόνες που είδε μετά τη φονική πορεία του φορτηγού.

«Ήμουν πολύ κοντά στο σημείο που έγινε το συμβάν. Είδα ανθρώπους να τρέχουν και πανικόβλητοι να μιλούν στα κινητά τους. Μετά άρχισαν οι σειρήνες, τα περιπολικά και γενικότερα επικρατούσε ένας μεγάλος πανικός. Δεν είδα το φορτηγό να πέφτει πάνω στους ανθρώπους αλλά είμαι σοκαρισμένη γιατί ήμουν πολύ κοντά  στο σημείο μαζί με τη πεντάχρονη κόρη μου και προσπάθησα να την προστατεύσω. Προσπάθησα να φύγω για να προστατεύσω το παιδί μου για να μην βλέπει αυτές τις άσχημες εικόνες».

Οι περιγραφές των αυτοπτών Ελλήνων μαρτύρων σοκάρουν, αφού μιλούν για σκηνές τρόμου, με ανθρώπους να κείτονται νεκροί, άλλους να ουρλιάζουν, ενώ το πολυκατάστημα πνίγηκε από τον πυκνό καπνό, όταν στο φορτηγό ξέσπασε φωτιά.Τη δική του τραυματική εμπειρία  περιγράφει ο Δημήτρης Μπελιγράδης, κάτοικος Στοκχόλμης που ήταν μέσα στο κατάστημα  στο οποίο έπεσε το φορτηγό .

«Μόλις μπήκα μέσα στο εμπορικό κέντρο για να ψωνίσω,  ακούω έναν θόρυβο και μία έκρηξη και όπως γυρνάω για να δω τι συμβαίνει, βλέπω μόνο καπνό και σκόνη. Ο κόσμος είχε πέσει κάτω και κάποιοι άλλοι έτρεχαν για να σωθούν. Δεν ήξερα τι να κάνω. Σκεπτόμουν να τρέξω να σωθώ ή να πάω να βοηθήσω. Πανικόβλητος άρχισα να τρέχω και βγήκα έξω από μία δεύτερη πόρτα που είχε το  εμπορικό κέντρο. Μετά άκουγα πυροβολισμούς, ουρλιαχτά παντού και σειρήνες. Ήμουν πάρα πολύ σοκαρισμένος. Παρόλα αυτά ανέβηκα πάνω στο πολυκατάστημα και είδα δύο ανθρώπους πεσμένους στο πάτωμα μέσα στα αίματα, αλλά ευτυχώς ήρθε γρήγορα η αστυνομία και μας έδιωξε από το σημείο».

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία του Κώστα Ζήση που έμεινε πολλές ώρες αποκλεισμένος στο τόπο της επίθεσης.
«Άκουγα κόσμο να κλαίει και δεν ήξερα τι συμβαίνει. Έμεινα πολλές ώρες αποκλεισμένος στο τόπο της επίθεσης γιατί οι αστυνομικοί δεν μας άφηναν να φύγουμε για λόγους ασφάλειας. Ο κόσμος έτρεχε φοβισμένος και κατέβαινε κάτω στα υπόγεια για να σωθεί».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...