Μέση Ανατολή

Πρόβες πολέμου Iσραήλ-ΗΠΑ εναντίον Τουρκίας: Κοινή στρατιωτική άσκηση Ισραηλινών κομάντος με Αμερικανούς Navy Seals ενόψει αγωγών φυσικού αερίου - Δείτε το βίντεο



Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

"Ισχυρό μήνυμα" στην Άγκυρα και στην Χεζμπολάχ και σε όποιον τολμήσει να απειλήσει τις εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου αποστέλλουν Αμερικανοί και Ισραηλινοί μετά την κοινή άσκηση επίλεκτων ειδικών δυνάμεων στα ισραηλινά χωρικά ύδατα. 

Την περασμένη εβδομάδα, επίλεκτη ισραηλινή μονάδα υποβρύχιων καταστροφών πραγματοποίησε κάτω από άκρα μυστικότητα κοινή ειδική άσκηση με την αντίστοιχη αμερικανική (Navy Seals), προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην Τουρκία και τον Ερντογάν για τις συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις των Αμερικανών σε Ελλάδα και Ισραήλ , οι οποίες παρακάμπτουν την χώρα του .

http://www.jerusalemonline.com/embed/embed?id=27679

 Στο πλαίσιο της άσκησης, επίλεκτες ειδικές δυνάμεις ασκήθηκαν πάνω σε αποστολές που αφορούν  τον έλεγχο πλοίων παντός τύπου  υπό την κάλυψη του σκότους με ρίψη  αλεξιπτώτου  στη θάλασσα.

Οι κομάντος με την χρήση αλεξιπτώτου στη θάλασσα, έκαναν επιδρομές σε πλοία κατά τη διάρκεια της νύχτας για τη διάσωση ομήρων σε κλειστό χώρο.

Αυτό ήταν ένα από τα πολλά σενάρια που εκτέλεσαν οι Ισραηλινοί κομάντος Shayeret Matkal και οι Αμερικανοί Navy Seals οι οποίοι ασκήθηκαν  από κοινού την περασμένη εβδομάδα.

Επίσημα η ειδική άσκηση είχε σχεδιαστεί για να αναπτυχθούν οι  επιχειρησιακές δυνατότητες των ειδικών δυνάμεων των συμμάχων του Ισραήλ σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, ανεπίσημα όμως τα σενάρια ήταν πολλά και διαφορετικά .

Επιπλέον, η άσκηση είχε και τον χαρακτήρα της  μεταφοράς γνώσης μεταξύ των δύο δυνάμεων της «κοινής επιχειρησιακής γλώσσας» και της  συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

«Η συνεργασία μεταξύ των δύο στόλων εκφράζεται σε ετήσιες ασκήσεις και αμοιβαίες επισκέψεις», δήλωσε ο Ισραηλινός Ταξίαρχος  Ido Ben Moshe.

«Κατά τη διάρκεια των κοινών ασκήσεων, οι επαγγελματικές σχέσεις που δημιουργούνται συμβάλλουν και στις δύο πλευρές στην  ανάπτυξη του στρατηγικού επιπέδου», τόνισε ο ίδιος.

Στην ουσία όμως πρόκειται για ασκήσεις-απάντηση ενόψει εξελίξεων με την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο από το Ισραήλ, ειδικά του αγωγού East Med που συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα και την Κύπρο, στις κινήσεις της Τουρκίας στην ίδια περιοχή.

Στο άρθρο μας με τίτλο ( Καταιγιστικές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ: Μετά την Exxon-Mobil στο Προεδρικό σήμερα οι υπογραφές με ENI-TOTAL – Στο «καναβάτσο» οι απειλές της Άγκυρα), αναφέραμε ότι σήμερα πέφτουν οι υπογραφές στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου, με ENI – TOTAL με έντονη παρουσία Πρέσβεων Ιταλίας και Γαλλίας.

Στην τελετή της Πέμπτης και ο επικεφαλής του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης της ENI, Λούκα Μπερτέλι. Η ΕΝΙ, κατέχει πλέον τα δικαιώματα επί των τεμαχίων 2, 3, 8 και 9 της ΑΟΖ. Πέραν της ENI, η Ιταλία πλέον συναποτελεί την «Τετραμερή» για τον EastMed, με Κύπρο, Ισραήλ, Ελλάδα.

Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη τελετή υπογραφής συμβολαίων με τον κολοσσό Exxon – Mobil. Ξεκάθαρα πολιτικο-διπλωματικά μηνύματα στους αναθεωρητισμούς της Άγκυρας η παρουσία των αξιωματούχων. Σε εξέλιξη από προχθές διεργασίες για τον EastMed στην «Τετραμερή» του Ισραήλ και στους G7.

Τόσοι κολοσσοί μαζεμένοι στην Ανατολική Μεσόγειο για έργα και σχέδια τρις δολαρίων δεν θα είχαν την κάλυψη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σε συνεργασία  με τους Ισραηλινούς και τους Έλληνες ;

Η Τουρκία για πρώτη φορά απομονώνεται και στριμώχνεται «στην γωνία», ειδικά από τις ΗΠΑ αλλάζοντας των γεωστρατηγικό χάρτη ολόκληρης της περιοχής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...