Κοινωνία

Πασχαλινά Έθιμα: Τα κάλαντα του Λαζάρου, η «Κόκκινη Πέμπτη» και οι αυγομαχίες στον Έβρο

Το Πάσχα είναι η εποχή που αναβιώνουν πασχαλινά έθιμα στα χωριά της ελληνικής περιφέρειας. Διαβάστε τον συμβολισμό για τα κάλαντα του Λαζάρου αλλά και τί είναι τα βάγια της καλοτυχίας.

Το Πάσχα είναι και η γιορτή του χωριού, μία αφορμή για να αναβιώσουν τα πασχαλινά έθιμα και να ζωντανέψουν, έστω για λίγες ημέρες, τα χωριά της ελληνικής περιφέρειας.

Στο πέρασμα των χρόνων τα πασχαλινά έθιμα της Μ. Εβδομάδας και της Λαμπρής, με ρίζες που χάνονται βαθιά μέσα στην ιστορία, εξακολουθούν να αναβιώνουν στον Έβρο, ίσως διαφοροποιημένα σε σχέση με το παρελθόν και παρουσιάζοντας μία πολυμορφία από τόπο σε τόπο, διατηρώντας όμως αναλλοίωτο το θρησκευτικό τους πυρήνα.

Τα κάλαντα του Λαζάρου

Το Σάββατο του Λαζάρου, από το πρωί τα μικρά κορίτσια ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές και κρατώντας καλαθάκια στολισμένα με λουλούδια στα χέρια, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου. «Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι, ήρθε η μάνα σου από την πόλη, σου φέρε χαρτί και κομπολόι, οι κοτούλες σας αυγά γεννάνε, δώστε μας κι εμείς να τα χαρούμε...». Οι νοικοκυρές προσφέρουν στα παιδιά αυγά και ενίοτε χρήματα.

Τα βάγια της καλοτυχίας

Ακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων και το πέταγμα στον αέρα και εντός του ναού από τον ιερέα φύλλων από βάγια, τα οποία προσπαθούν να πιάσουν οι πιστοί πριν πέσουν κάτω για να τα βάλουν στο πορτοφόλι τους και να μην αδειάσει όλο το χρόνο.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...