Επιστήμες Υγείας

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 300 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη

Περισσότεροι από 300 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη, σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ σε έκθεσή του αναφέρει ότι «τα στοιχεία αυτά είναι μία ένδειξη επαγρύπνησης για όλες τις χώρες, οι οποίες πρέπει να ξανασκεφτούν τις προσεγγίσεις τους στο ζήτημα της ψυχικής υγείας, ώστε η θεραπεία να είναι η πρέπουσα».

Με το ποσοστό των ασθενών να έχει αυξηθεί περισσότερο από 18% από το 2005 ως το 2015, ο ΠΟΥ έχει προγραμματίσει καμπάνια ενημέρωσης με θεματική «Κατάθλιψη: Ας Συζητήσουμε», με ημερομηνία έναρξης την 7η Απριλίου, ημέρα Παγκόσμιας Υγείας.

Σκοπός της καμπάνιας είναι να ενθαρρύνει τα άτομα με κατάθλιψη να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους, που ενδεχομένως σε αρκετές χώρες να αποτελεί ακόμα ταμπού.

Η έλλειψη υποστήριξης για τους ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες, που συνήθως συνοδεύονται από το στίγμα του φόβου και της ντροπής, εμποδίζει τους περισσότερους ασθενείς να αναζητήσουν βοήθεια και θεραπεία.

Ωστόσο, η κατάθλιψη παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας στα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά αυτοκτονιών, ανά τον κόσμο.

Ένα από τα πρώτα βήματα, που πρέπει να γίνουν, είναι η εξάλειψη της όποιας μορφής προκατάληψης και ρατσισμού απέναντι σε ανθρώπους που νοσούν.

Παράλληλα, η έρευνα αναφέρει ότι σε πολλές χώρες δεν υπάρχει μέριμνα για τη θεραπεία της ασθένειας. Τονίζει δε, ότι ακόμα και σε ανεπτυγμένες χώρες, σε ποσοστό περίπου το 50% των ασθενών με κατάθλιψη δεν παρέχεται θεραπεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ