Κόσμος

«Πέφτουν» τα πορτογαλικά και ιταλικά ομόλογα καθώς η ΕΚΤ μειώνει τις μηνιαίες αγορές τίτλων

Οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα σε σχέση με εκείνες των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τις μηνιαίες αγορές της ομολόγων, ασκώντας πίεση στις χώρες της Ευρωζώνης με χαμηλότερο αξιόχρεο. Από τον Απρίλιο, η ΕΚΤ περιορίζει τις αγορές τίτλων στα 60 δισεκ. ευρώ από 80 δισεκ. ευρώ τον μήνα, σε μία κίνηση που οι αγορές θεωρούν ως το πρώτο βήμα προς την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής.

Αν και αξιωματούχοι της ΕΚΤ τόνισαν την περασμένη εβδομάδα ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης που έχουν χαμηλότερο αξιόχρεο είναι οι περισσότερο ωφελημένες από τα μέτρα στήριξης της κεντρικής τράπεζας, αλλά και οι πιο ευάλωτες στις όποιες ενδείξεις μία σύσφιξης της πολιτικής της. Η διαφορά στις αποδόσεις μεταξύ των 10ετών κρατικών τίτλων της Πορτογαλίας και των αντίστοιχων γερμανικών αυξήθηκε σήμερα κατά 4 μονάδες βάσης στις 368 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων εβδομάδων. Η αντίστοιχη διαφορά για τα 10ετή ιταλικά κρατικά ομόλογα έφθασε τις 203 μονάδες βάσης, που είναι η υψηλότερη από τις 24 Μαρτίου. «Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι τα θετικά νέα από τον (οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης) S&P για την Ισπανία της περασμένης εβδομάδας φαίνεται ότι αντιστάθμισαν τη μείωση των αγορών (από την ΕΚΤ)», δήλωσε στέλεχος της Commerzbank.

Ο S&P Global αναθεώρησε την περασμένη εβδομάδα τις προοπτικές του ισπανικού αξιόχρεου σε θετικές από σταθερές, αυξάνοντας τις πιθανότητες αναβάθμισής του από το σημερινό BBB+ στην επόμενη αξιολόγηση της χώρας. Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών τίτλων μειώθηκαν σήμερα, σε ευθυγράμμιση σχεδόν με τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλότερο αξιόχρεο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...