Μέση Ανατολή

Οι Ιρανοί κατηγορούν τον Ερντογάν ότι έστειλε επίτηδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα - «Οι Τούρκοι θα απομονωθούν»

Στην "αυγή"  της νέας τουρκο-ιρανικής διένεξης η Τεχεράνη μέσω του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ κατηγόρησε τον Ερντογάν, εκτός όλων των άλλων και για χρησιμοποίηση των προσφύγων παραβιάζοντας την εθνική κυριαρχία άλλων χωρών, "φωτογραφίζοντας" την Ελλάδα και αυτά που τραβάει τόσο καιρό.   

Μιλώντας κατά την τελετή λήξης του τουρκο-βρετανικού φόρουμ στη νότια επαρχία της Αττάλειας ο Ερντογάν κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι πραγματοποιεί επίδειξη «ρατσισμού και διακρίσεων» με τις πολιτικές στο Ιράκ.

«Ενώ υπάρχει λουτρό αίματος στη Λιβύη, οι πολίτες βομβαρδίζονται στη Συρία και η θρησκευτική ένταση αυξάνεται στο Ιράκ, αυτό δεν το βλέπω αυτό ως απλά μια σεχταριστική ένταση, αυτό είναι πραγματικά ρατσισμός, την ίδια στιγμή όμως  αυξάνει και η δυναμική  της  θρησκευτικής έντασης .

Πίσω από το  περιστατικό στο Ιράκ  στην πραγματικότητα είναι το Ιράν που ασκεί πολιτικές ρατσισμού που προέρχονται από το παρελθόν του με τις επεκτατικές πολιτικές στην περιοχή» δήλωσε ο Ερντογάν ξεσηκώνοντας θύελλα στην Τεχεράνη.

Το ιρανικό υπουργείο εξωτερικών απαντώντας  αποκάλεσε τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «αβάσιμες και ενοχλητικές», δηλώνοντας ότι η Άγκυρα παίζει ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών για να δικαιολογήσει τις επεκτατικές πολιτικές της.

«Δυστυχώς, οι Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να κάνουν αβάσιμες, ενοχλητικές δηλώσεις και ενοχλητικά σχόλια εναντίον των γειτόνων τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Bahram Qassemi σε δήλωσή του.

«Μας κατηγορούν με την επανάληψη ψευδών ισχυρισμών που προβάλουν προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τις ενοχλητικές  και επεκτατικές πολιτικές τους προς τους γείτονές τους», δήλωσε ο ίδιος .

Επιπλέον, το ιρανικό υπουργείο απέρριψε επίσης τις παρατηρήσεις του  Τούρκου αναπληρωτή πρωθυπουργού Β. Καϊνάκ σχετικά με την άφιξη των τριών εκατομμυρίων προσφύγων από το Ιράν στην Τουρκία , οι περισσότεροι εκ των οποίων  ήταν κυρίως Αφγανοί και από το Ιράν, χαρακτηρίζοντας τες ως «λανθασμένες».

«Το Ιράν έχει φιλοξενήσει εκατομμύρια προσφύγων από γειτονικές χώρες για περισσότερα από 30 χρόνια», ανέφερε η δήλωση.

«Η Τουρκία θα πρέπει να μάθει από το Ιράν πώς έχει φιλοξενήσει εκατομμύρια προσφύγων για περισσότερο από τρεις δεκαετίες και δεν έχει καταχραστεί αυτό το ανθρώπινο και ανθρωπιστικό ζήτημα για συγκεκριμένα πολιτικά κίνητρα και σκοπούς ενάντια σε οποιαδήποτε άλλη χώρα», πρόσθεσε, προτρέποντας ταυτόχρονα τους Τούρκους αξιωματούχους να αποφεύγουν στα ανθρωπιστικά ζητήματα τις πολιτικές διαμάχες σεβόμενοι την εθνική  κυριαρχία των γειτονικών τους χωρών (Ελλάδα).

Σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό CNN Türk, ο Καϊνάκ είπε ένα φρέσκο ​​κύμα μετανάστευσης από  τρία εκατομμύρια μετανάστες είναι επί του παρόντος στη φάση της κινητοποίησης από το Ιράν στην Τουρκία.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, υπάρχουν περίπου τρία εκατομμύρια παράνομων μεταναστών στο Ιράν και είναι στην κινητοποίηση προς την Τουρκία. Δυστυχώς, είναι ως επί το πλείστον Αφγανοί και  από τα   ανατολικά του Ιράν", είπε ο ίδιος.

Υπενθυμίζουμε ότι ο  ιρανός πρόεδρος συνεχάρη τον ελληνικό λαό  για την Εθνική Ημέρα της επετείου του 1821 .

Στο  μήνυμα στον πρόεδρο τςη δημοκρατίας κ.  Προκόπη Παυλόπουλο, ο Ιρανός πρόεδρος Rouhan εξέφρασε την ελπίδα  οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να επεκταθούν σε όλους τους τομείς.

«Οι χώρες μας έχουν σημαντικές οικονομικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν  για να συμβάλουν στην οικονομική ευημερία (των δύο χωρών) και να εξυπηρετήσουν  αμοιβαία συμφέροντα», ανέφερε ο ίδιος .

Η κατάληξη του τηλεγραφήματος ανέφερε  ότι η Ελλάδα εορτάζει στις  25 Μαρτίου  την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά από 400 χρόνια τουρκικής κατοχής, σε μια υπόμνηση της τουρκικής επεκτατικότητας διαχρονικά στους αιώνες.

 Σε άρθρο μας με τίτλο (Ιράν-Τουρκία ένα βήμα πριν την μεγάλη σύγκρουση – Τύμπανα πολέμου με ανυπολόγιστες διαστάσεις), αναφέραμε ότι Τουρκία και Ιράν έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα όχι μόνο στην Συρία αλλά σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή και η σύγκρουση πλησιάζει με γοργό βήμα.

Tο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών κατήγγειλε την  δήλωση του Ιρανού εκπροσώπου  του αντίστοιχου υπουργείου , ο οποίος απαίτησε από  την Τουρκία να μην κάνει «δοκιμές με την  υπομονή του Ιράν» σε ένα από τα πολλά επεισόδια ανάμεσα τους .

Η Τεχεράνη όμως στην ουσία  διαθέτει τα ίδια αυτοκρατορικού τύπου όνειρα για την Συρία,  την οποία θεωρεί προπύργιο της και δεν θέλει ο Ερντογάν να καρπωθεί εδάφη και πλούσιες περιοχές που δεν του ανήκουν.

Επίσης στην Συρία συμμετέχουν στον πόλεμο χιλιάδες Ιρανοί  Φρουροί οι οποίοι εδώ και τρία χρόνια πολεμούν μαζί με τους Σύρους για την εκδίωξη των τζιχαντιστών.

Η τουρκική εισβολή χάλασε τα σχέδια των Ιρανών που βλέπουν τους Τούρκους να προελαύνουν σε μια χώρα για την οποία έχουν σκοτωθεί αρκετές εκατοντάδες Ιρανοί στρατιώτες και αξιωματικοί μεταξύ των οποίων και δύο στρατηγοί. Για αυτό αργά ή γρήγορα θα έχουμε και εκεί σύγκρουση ανάμεσα τους και λόγω θρησκείας ( Σουνίτες- Σιίτες) με προεκτάσεις μεγάλες και τρομερές .

https://youtu.be/eISwzTObzfM?t=98

https://youtu.be/fEjVXeygfBQ?t=3

https://youtu.be/eJzWrLuqZQk

 

https://youtu.be/x30DFsI8P2A?t=3

 

https://youtu.be/UQg7FDQYriE?t=1

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ