Κόσμος

Μπαγκλαντές: Τρεις ισλαμιστές εκτελέστηκαν δι' απαγχονισμού

Οι αρχές του Μπανγκλαντές εκτέλεσαν δι' απαγχονισμού χθες τρεις ισλαμιστές, ανάμεσά τους τον ηγέτη μιας εκτός νόμου οργάνωσης, που είχαν καταδικαστεί για μια επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον του πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα το 2004.

Ο Μουφτί Άμπντουλ Χάναν, ηγέτης της οργάνωσης Χαρκατούλ Τζιχάντ αλ Ισλαμί, απαγχονίστηκε μαζί με έναν από τους συνεργούς του στη φυλακή της Κασιμπούρ, ενός προαστίου της Ντάκας. Ένας δεύτερος συνεργός του απαγχονίστηκε στη φυλακή της Σίλετ (βόρεια), ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ασαντουζαμάν Χαν.

Και οι τρεις είχαν καταδικαστεί σε θάνατο το 2008 για την επίθεση με χειροβομβίδα που είχε διαπραχθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα σε έναν ναό των Σούφι στη Σίλετ, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και είχε τραυματίσει τον τότε βρετανό πρεσβευτή στο πόδι.

Η ποινή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιβεβαιώθηκε τον περασμένο μήνα με την απόρριψη των εφέσεων που είχαν υποβάλει ο Χάναν και οι δύο συνεργοί του, ο Ντελουάρ Χοσάιν και ο Σαρίφ Σαχεντούλ Ισλάμ, αλλά και των αιτήσεών τους για επιείκεια στην προεδρία.

Πρώην δάσκαλος σε μεντρεσέ (κορανικό ιεροδιδασκαλείο), ο Χάναν, 60 ετών, πολέμησε τον σοβιετικό στρατό στο Αφγανιστάν πριν ενταχθεί στη Χαρκατούλ Τζιχάντ αλ Ισλαμί, μια τζιχαντιστική οργάνωση της οποίας ανέλαβε την ηγεσία και τη διατήρησε ως τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Ο ίδιος και η οργάνωσή του είχαν κατηγορηθεί για επιθέσεις εναντίον μιας εκκλησίας, λαϊκών συγκεντρώσεων αλλά και τεμενών ισλαμικών μειονοτήτων, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από εκατό ανθρώπους ως τη σύλληψή του Χάναν το 2005.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ