Εκκλησία της Ελλάδος

Μήνυμα Αθήνας σε Φανάρι με Θεία Λειτουργία στον "αμφισβητούμενο" ναό στο Άλσος Προμπονά!

Του Άγγελου Ρούσσου

Ο Αρχιεπίσκοπος το είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του για τις σχέσεις με το Φανάρι: “αν ραγίσει το γυαλί....”

Η προβληματική κατάσταση που δημιουργήθηκε πρόσφατα με αφορμή τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται εντός του κτήματος Προμπονά, στα όρια Αθηνών και Νέας Φιλαδελφείας, φαίνεται πως στοιχειώνει τις σχέσεις Αθήνας-Φαναρίου.

Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου ένα μήνα είχε διαρρεύσει μια πληροφορία πως ο ναός πέρασε στην ιδιοκτησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κατόπιν υπήρξε σφράγιση του Ιερού Ναού αλλά και του ιδίου του κτήματος Προμπονά από την Ελληνική Αστυνομία σε εκτέλεση αποφάσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων.

Χθες σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα της Αθήνας προς το Φανάρι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών εόρτασε τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου  και στον εν λόγω Ι. Ναό στο Άλσος Προμπονά, ο οποίος όπως αναφέρει στη σχετική ανακοινωσή της “βρίσκεται μέσα στα όρια της νόμιμης και κανονικής εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας της”.

Τόσο την παραμονή της εορτής στον Εσπερινό όσο και το πρωί της Κυριακής στην Θεία Λειτουργία πλήθος πιστών από την περιοχή των Πατησίων προσέτρεξε στο δημοτικό άλσος Προμπονά, για να τιμήσει τον Άγιο Γεώργιο.

Τις Ιερές Ακολουθίες ετέλεσαν, με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, ο Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Παπασαράντης, Αρχιερατικός Επίτροπος της Θ΄ Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, Γραμματεύς της Η΄ Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Λαζαρόπουλος, Γραμματεύς της Θ΄Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας.

Την Κυριακή μετά την Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος μέσα στους χώρους του άλσους. Η πανήγυρις ολοκληρώθηκε με επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του μεγάλου ευεργέτη του Ναού, Δημητρίου Προμπονά.

Όπως μάλιστα αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής “στην διαθήκη του κατέλιπε την βούληση του ο Ναός να τελεί υπό την “επιμέλεια” του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Αθηνών”.

Ο π. Ιγνάτιος Παπασαράντης μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου στο εκκλησίασμα και επανέλαβε στους πιστούς την βούληση του Μακαριωτάτου να μπει ο Ναός σε καθεστώς ομαλής λειτουργίας σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και την εκκλησιαστική τάξη.

Οι αντιδράσεις

Πάντως στους κύκλους των πιστών υπήρξε δυσφορία για την σημαντική αστυνομική δύναμη που βρισκόταν στην περιοχή: “Αντί να πανηγυρίσουμε την μνήμη του Αγίου Γεωργίου,αντικρίσαμε ένα κήπο γεμάτο αστυνομικούς να περιφρουρούν τους σφραγισμένους ναούς” λένε αυτόπτες μάρτυρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...