Εκκλησία

Λεφτά υπάρχουν για μουσείο Μπελογιάννη, αλλά για τον καθεδρικό ναό του Αρχαγγέλου της αγιορείτικης Μονής Δοχειαρίου που καταρρέει ούτε ευρώ!

Του Μανώλη Κείου

Το ελληνικό κράτος παραπαίει με πρόσχημα την οικονομική κρίση, αλλά λεφτά για μουσεία Μπελογιάννη υπάρχουν...

Η αριστερίστικη νομενκλατούρα ξαναγράφει την ιστορία και θάβει τις αξίες αυτού του τόπου καταδικάζοντας σε αφανισμό τα ιερά και τα όσια της πατρίδος μας...

Την στιγμή που η κυβέρνηση κάνει μουσείο το σπίτι του Μπελογιάννη, ο καθεδρικός ναός του Αρχαγγέλου της αγιορείτικης Μονής Δοχειαρίου κινδυνεύει σοβαρότατα αλλά οι υπέυθυνοι κωφεύουν!

"Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι μετά την απελευθέρωση από την ισλαμική τυραννία έχει κληρονομήσει δύο μεγάλα μνημεία, την Ακρόπολη και το Άγιο Όρος. Το Όρος που το κράτος άφησε στην τύχη του(...). Μέχρι σήμερα, οι αρχές δεν φαίνεται να ανησυχούν για τη διατήρηση και αποκατάσταση των μνημείων", είπε ο ηγούμενος της μονής Δοχειαρίου Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ υπάρχει Κέντρο για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αγίου Όρους επί πολλά χρόνια στερείται χρηματοδότησης και οι μηχανικοί έχουν ήδη αποσυρθεί και δεν έχουν αντικατασταθεί.

«Είκοσι οκτώ χρόνια, οι αδελφοί της μονής Δοχειαρίου, με όλες τους τις δυνάμεις έχουμε εργαστεί για τη δημιουργία ενός σχεδίου αποκατάστασης για τον καθεδρικό ναό της μονής μας. Σήμερα, αυτό το σχέδιο δεν έχει εγκριθεί για να προχωρήσει σε εφαρμογή λόγω της αδράνειας του Κέντρου. Σε ποιον πρέπει να προσφύγουμε; Σε ποιον πρέπει να απευθυνθούμε; 28 χρόνια έρευνας μάταια «, λέει

Οι ειδικοί που έχουν μελετήσει το ναό, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι συνέπεια του σεισμού θα είναι η καταστροφή του ναού.

Η ελληνική Μονή Δοχειαρίου είναι η δέκατη στην ιεραρχία των μονών του Αγίου Όρους, και μια από τις πιο παλιές. Πάει πίσω στο δέκατο αιώνα. Τώρα εγκαταβιούν περίπου 40 μοναχοί. Ο Καθεδρικός Ναός του Αρχαγγέλου που κινδυνεύει είναι γνωστός όχι μόνο για το ύψος του, αλλά και για τις μοναδικές τοιχογραφίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ