Κυπριακό

Κύπρος: Δημοψήφισμα για το Κυπριακό ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι είναι η ώρα ο λαός να εκφράσει την άποψή του επί συγκεκριμένων ζητημάτων που αφορούν το Κυπριακό.

Τα ερωτήματα που θα πρέπει να κληθεί ο λαός να απαντήσει στο δημοψήφισμα, κατά τον κ. Σιζόπουλο, είναι κατά πόσον αποδέχεται εκ περιτροπής προεδρία, παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση, νομιμοποίηση αριθμού εποίκων μεγαλύτερου από τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων, παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους υπηκόους, αναθεώρηση και όχι κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεως.

Σε δηλώσεις στη Βουλή, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως «δεν μπορούμε να εκφράσουμε ιδιαίτερα σχόλια για το δείπνο», πρόσθεσε όμως ότι έχει επιβεβαιωθεί ότι η στάση και συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς είναι προκαθορισμένη και προδιαγεγραμμένη και πως τα όσα τις προηγούμενες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας, κυρίως ως επικρίσεις, τόσο από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, αλλά και από την πλευρά πολιτικών δυνάμεων την Κύπρο, για την απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950, «στην ουσία αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις».

«Η τουρκική πλευρά έχει πια επιβεβαιώσει κατά τρόπο σαφή ότι ενδιαφέρεται να διαφοροποιηθεί η διαδικασία των συνομιλιών για να αποκομίσει πρόσθετα οφέλη. Αφού κατόρθωσε να κεφαλαιοποιήσει τις παραχωρήσεις οι οποίες έγιναν από τη δική μας την πλευρά, αδικαιολόγητα, στα θέματα κυρίως της διακυβέρνησης και του περιουσιακού, αυτή τη στιγμή επιθυμεί να επιβραδύνει τη διαδικασία των συνομιλιών έτσι ώστε να μην υποχρεωθεί να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν σχέση με τη διεθνή πτυχή του προβλήματος, κυρίως στα θέματα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, της κατάργησης της Συνθήκης Εγγύησης και του συστήματος ασφάλειας και να μεταφέρει πια το επίπεδο της συζήτησης στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, από τα οποία η τουρκική πλευρά και πάλι θα αποκομίσει πρόσθετα οφέλη, όπως θα έχετε διαπιστώσει από τον κατάλογο αυτών των μέτρων, και την ίδια στιγμή να κάνει ακόμα ένα βήμα παραπέρα ο κ. Ακιντζί στην υλοποίηση του οράματος που είχε θέσει και παλαιότερα ο Ντενκτάς, για δύο κράτη τα οποία να είναι το ένα πλάι στο άλλο, να υπάρχει ειρηνική συμβίωση και συνεργασία, προς όφελος της τουρκικής πλευράς και της Τουρκίας» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Ο κ. Σιζόπουλος διερωτήθηκε «εάν όλοι αυτοί οι οποίοι μέχρι σήμερα διαδήλωναν και δήλωναν ότι μοιράζονται με τον κ. Ακιντζί τα ίδια οράματα για την επίλυση του Κυπριακού, εξακολουθούν να μοιράζονται αυτά τα οράματα μετά τη συμπεριφορά του εκπροσώπου της κατοχικής Τουρκίας στην Κύπρο».

Εάν δεν τα μοιράζονται, είπε, «οφείλουν πια να κάνουν την αυτοκριτική τους και να ζητήσουν συγνώμη από τον κυπριακό λαό για τη μέχρι σήμερα στάση και συμπεριφορά τους».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι «επειδή ακριβώς επίκειται η διαδικασία που από πλευράς του κ. Ακιντζί τίθεται για αλλαγή πια της μεθοδολογίας είναι η ώρα να μιλήσει ο λαός, είναι η ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να απευθυνθεί στο λαό με συγκεκριμένα ερωτήματα, να πάρει τις απαντήσεις του λαού, εάν πραγματικά θέλει δημοκρατικά να προχωρήσει προς την επίτευξη μιας συνολικής λύσης».

«Τα ερωτήματα πρέπει να είναι συγκεκριμένα: Ο λαός αποδέχεται εκ περιτροπής προεδρία; Αποδέχεται την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση; Αποδέχεται να παραχωρηθούν οι τέσσερις ελευθερίες της ΕΕ σε Τούρκους υπηκόους; Αποδέχεται αναθεώρηση και όχι κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης; Και κυρίως, αποδέχεται τη νομιμοποίηση αριθμού εποίκων μεγαλύτερου από τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων; Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάρει την έγκριση του λαού. Τότε μπορεί να προχωρήσει» είπε.

Διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος πρέπει να απευθυνθεί στο λαό με δημοψήφισμα και σημείωσε ότι είναι η ώρα που ο λαός πρέπει να εκφράσει την άποψή του για αυτά τα ζητήματα.

Όσον αφορά την παραπέρα διαδικασία, είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του πρέπει να εγκαταλείψουν την «ηττοπαθή πολιτική» που ακολουθούν μέχρι σήμερα και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα για δημοκρατική και βιώσιμη λύση, προτάσσοντας τα ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα τα οποία η πλευρά μας διαθέτει και τα οποία μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν έχουν αξιοποιηθεί, αλλά, αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις έχουν ριχθεί στον κάλαθο των αχρήστων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ