Κόσμος

Κορέα: Οι Η.Π.Α στέλνουν το υποβρύχιο «USS Michigan» υπό το φόβο νέας εκτόξευσης πυραύλου από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ανεβαίνει και πάλι το θερμόμετρο στην Κορεατική Χερσόνησο καθώς κλιμακώνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας νέας πυραυλικής δοκιμής από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν ενώ ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο επισκέφτηκε σήμερα λιμάνι της Νότιας Κορέας, στο πλαίσιο υλοποίησης τακτικής επίδειξης αμυντικής ισχύος.

Το πυρηνικό υποβρύχιο " USS Michigan" είναι εξοπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά και πυραύλους τύπου "Κρουζ" που μπορούν να πλήξουν χερσαίους στόχους.

Σήμερα συμπληρώνονται 85 χρόνια από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας και το καθεστώς της Πιονγιάνγκ συνήθως αξιοποιεί παρόμοιες επετείους για τη διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών ή δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων. Πληροφορίες από τη Νότια Κορέα έκαναν λόγο για τη διεξαγωγή μεγάλης άσκησης με πυρά πυροβολικού στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, χωρίς όμως να υπάρξει άμεση επιβεβαίωση από το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ.

Η επίσκεψη του αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου "USS Michigan" ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο έδαφος της Νότιας Κορέας και καθώς πραγματοποιούσαν συνάντηση οι εκπρόσωποι της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, αναφορικά με την αντιμετώπιση της απειλής από την κλιμάκωση της έντασης με τη Βόρεια Κορέα.

Στην συνάντηση των απεσταλμένων των τριών χωρών για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Πιονγιάνγκ που έγινε στο Τόκιο, αναζητήθηκαν τρόποι για την ουσιαστική συνεργασία της Ρωσίας και της Κίνας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σημερινή δυσάρεστη κατάσταση με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην αποφυγή χρήσης στρατιωτικών μέσων. Νότια Κορέα και Ιαπωνία τάσσονται υπέρ της ειρηνικής εκτόνωσης της κρίσης, καθώς θα κληθούν ν' αντιμετωπίσουν άμεσα τις σοβαρές συνέπειες ενός προληπτικού πυρηνικού πλήγματος των ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας.

Την ίδια ώρα, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ζήτησε από τον ΟΗΕ την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, χαρακτηρίζοντας τη Βόρεια Κορέα ως παγκόσμια απειλή κι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας, το οποίο χαρακτήρισε "απαράδεκτο".

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου διατυπώθηκαν στη διάρκεια συνάντησής του με τους πρεσβευτές των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας με τη συμμετοχή της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο.

Από την πλευρά τους, Ουάσινγκτον και Σεούλ εκφράζουν φόβους ότι η έκτη πυρηνική δομική της Βόρειας Κορέας έχει δρομολογηθεί. Η επίσημη εφημερίδα "China Daily" ανέφερε σε σημερινό δημοσίευμά της ότι τόσο η Πιονγιάνγκ όσο και η Ουάσιγκτον θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω εγκαταλείποντας την επιθετική ρητορική τους, ώστε η κρίση να επιλυθεί με πολιτικά μέσα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ