Κόσμος

Διχασμένα τα στελέχη της βασκικής ΕΤΑ για το επόμενο βήμα

Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Μπατασούνα, Αρνάλντο Οτέγκι, του εκτός νόμου «πολιτικού σκέλους» της ένοπλης βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, εκτιμά ότι η παράδοση από την ΕΤΑ των όπλων της είναι ένα «ιστορικό γεγονός», μετά το οποίο θα πρέπει να διεξαχθεί «συζήτηση μεταξύ των μελών της για το μέλλον της» σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η λέξη «ιστορικός» χρησιμοποιείται τόσο καταχρηστικά που χάνει την αξία της. Αλλά πιστεύω ότι το γεγονός πως μια οργάνωση όπως η ΕΤΑ εξαφανίζεται ή αφοπλίζεται φέτος το 2017, είναι ιστορικό γεγονός», δήλωσε ο Οτέγκι, πρώην μέλος της ETA και ηγέτης του αυτονομιστικού κινήματος Sortu σε συνέντευξή του στο AFP.

Θα πρέπει να ζητηθεί η διάλυση της ΕΤΑ; «Πιστεύω ότι η ETA πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ των μελών της για μέλλον της. Αλλά εγώ δεν πρόκειται κάνω δημόσια έκκληση», απαντά σε αυτή τη συνέντευξη που παραχώρησε μερικές ώρες πριν από την ανακοίνωση της ETA για τον αφοπλισμό της, ο οποίος άρχισε σήμερα.

Ο 58χρονος Οτέγκι εξέτισε τον Μάρτιο του 2016 ποινή φυλάκισης εξήμισυ χρόνων για απόπειρα επανασύστασης του εκτός νόμου κόμματος Μπατασούνα. Πρόσωπο που αρνήθηκε να ζητήσει ανοιχτά «συγνώμη» από τα θύματα της ΕΤΑ στο όνομα της οργάνωσης, ήταν επίσης ένας από τους πρώτους που ήθελαν τερματισμό της βίας.

Ο Οτέγκι πέρασε σχεδόν 10 χρόνια στη φυλακή αλλά ποτέ για διάπραξη εγκλημάτων κατά ζωής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...