Κόσμος

Διαδηλώσεις και καταγγελίες για εκλογική νοθεία στον Ισημερινό (εικόνες)

Με αντιπαραθέσεις πολιτικών αντιπάλων και διαδηλώσεις ψηφοφόρων ολοκληρώθηκαν στον Ισημερινό οι προεδρικές εκλογές, με τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν μικρό προβάδισμα του Lenin Moreno.

Όπως μεταδίδει το BBC, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα θέλουν τον Moreno, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, να συγκεντρώνει 51,07% των ψήφων κι ενώ υπολείπεται το 6% των περιφερειών να καταμετρηθεί.

Ωστόσο ο αντίπαλός του Guillermo Lasso είχε ήδη αρχίσει τους πανηγυρισμούς έπειτα από τα exit poll που έδειχναν δική του νίκη! Έτσι, απαίτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων και κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους, καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία με στόχο την ανάδειξη του Moreno.

Σε αλλεπάλληλα tweets του κάλεσε τους πολίτες να «υπερασπιστούν την ψήφο τους» και ανακοίνωσε πως θα «υπερασπιστεί τη βούληση του λαού».

https://twitter.com/LassoGuillermo/status/848730876636782592?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.newsbeast.gr%2Fworld%2Farthro%2F2641603%2Fdiadilosis-ke-katangelies-gia-eklogiki-nothia-stis-proedrikes-ekloges-ston-isimerino
Τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.

Εάν ανακηρυχθεί νικητής της αναμέτρησης ο Moreno, θα συνεχιστεί η επικράτηση της αριστερής κυβέρνησης που μετρά ήδη μια 10ετία που ξεκίνησε με τον πρόεδρο Rafael Correa το 2007.

Νίκη του Moreno, ο οποίος είναι παραπληγικός έπειτα από πυροβολισμό στην πλάτη που είχε δεχθεί κατά τη διάρκεια ληστείας το 1998, θα αποτελέσει καλά νέα και για τον ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς ο Lasso έχει προαναγγείλει την εκδίωξή του από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, που είναι εδώ και χρόνια το καταφύγιό του.

Ο πρώην τραπεζίτης Lasso, που θέλει να προωθήσει τις ξένες επενδύσεις στη χώρα, ζήτησε να ξαναμετρηθούν οι ψήφοι μόλις ο Moreno άρχισε να καταγράφει προβάδισμα στα πρώτα αποτελέσματα.

Ο νυν πρόεδρος Correa επέκρινε τη «βία» σε πολλές πόλεις, μόλις βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα.

Τα τοπικά μέσα μεταδίδουν πως κάποιοι από τους υποστηρικτές του Lasso συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Κίτο και στην πόλη Guayaquil, στήνοντας οδοφράγματα και πετώντας μπουκάλια.

«Αυτό που δεν μπορούν να πετύχουν με τις εκλογές, θέλουν να το πετύχουν με τη βία» τόνισε ο Correa.

Όπως σημειώνει το BBC, στην πρώτη εκλογική νίκη του το 2007, ο Correa ήταν ένας από τους πολλούς αριστερούς ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής. Μια δεκαετία μετά, συντηρητικοί πολιτικοί έχουν πλέον τα ηνία σε Αργεντινή και Βραζιλία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...