Κοινωνία

Αποφυλάκιση Τσοχατζόπουλου: Πανηγύρια στο Ιπποκράτειο - Η αντίδραση του Ακη όταν έμαθε τα νεα!

Πανηγυρικό το κλίμα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μόλις μαθεύτηκαν τα νεα για την αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο πρώην υπουργός που νοσηλεύεται εκεί, έμαθε τα νεα μαζί με την κόρη του Αρετή, η οποία επίσης δεν έκρυβε την χαρά της. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός ενημερώθηκε τηλεφωνικά για την απόφαση του δικαστηρίου από την σύζυγο του Βίκυ Σταμάτη η οποία ηταν παρούσα στη δικαστική αιθουσα και δήλωσε ανακουφισμένος.

Ο ίδιος, βγήκε κάποια στιγμή στον διάδρομο από το δωμάτιό του και χαιρέτησε τους αστυνομικούς που τον φρουρούν. «Τι κάνετε παιδιά;» τους είπε χαμογελαστός αλλά όταν αντιλήφθηκε την παρουσία των δημοσιογράφων ξαναμπήκε μέσα.

Η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, η οποία φορούσε μάσκα, όπως όλοι οι συνοδοί των ασθενών, μιλώντας στο newsit.gr είπε: «Τελείωσε μια περιπέτεια για μας. Θα νοσηλευτεί και άλλο έχουμε και άλλα διαδικαστικά και δεν θα βγει ακόμα».

Την χαρά τους δεν έκρυβαν και οι γιατροί του κ. Τσοχατζόπουλου οι οποίοι μοίραζαν γλυκά και αλμυρά και έδιναν συγχαρητήρια στην οικογένεια Τσοχατζόπουλου.

Η απόφαση για την αποφυλάκιση
Με οριακή πλειοψηφία 3-2 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής των 20 ετών κάθειρξης του Άκη Τσοχατζόπουλου. Έτσι, μετά από 5 χρόνια και 5 αιτήσεις αποφυλάκισης ο Ακης Τσοχατζόπουλος θα αποφυλακισθεί με περιοριστικούς όρους. Νωρίτερα, ανάλογη πρόταση είχαν κάνει και οι δυο εισαγγελείς της έδρας με το σκεπτικό πως αν συνεχίσει να παραμένει στις φυλακες θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη.

Συγκεκριμένα η τακτική εισαγγελέας θεμελίωσε την πρότασή της επισημαίνοντας πως σε περίπτωση περαιτέρω παραμονής του Άκη Τσοχατζόπουλου στις φυλακες, προκύπτουν ενδείξεις πως η βλάβη που θα υποστεί θα ειναι υπέρμετρη. Όπως υποστήριξε η εισαγγελέας,"ο κατηγορούμενος νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ενώ η μετεγχειρητική του πορεία ειναι αργή λόγω των πολλαπλών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει".

Σε κάθε περίπτωση πάντως η εισαγγελέας τόνισε πως τα μέχρι σήμερα προβλήματα υγείας που Άκη Τσοχατζόπουλου (καρδιά, πόδια) αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά αν και ειναι κρατούμενος. "Δεν θα αντιμετωπιζόταν καλύτερα αν ηταν ελεύθερος" τόνισε.

Με την εισήγηση της συμφώνησε και ο αναπληρωτής εισαγγελεας Σταμάτης Δασκαλόπουλος ο οποιος επισήμανε οτι συντρέχουν οι λόγοι για την αποφυλάκιση του πρώην υπουργού λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Αυτην την ώρα το Δικαστήριο αποφασίζει τους περιοριστικούς όρους με τους οποίους θα ισχύσει η αποφυλάκιση του πρώην υπουργού.

Οι περιοριστικοί όροι που του επιβλήθηκαν
Με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγυοδοσίας 200.000 ευρώ (κατά πλειοψηφία 4-1, μια δικαστής ήθελε 100.000 ευρώ), της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της χρήσης εναέριων και πλωτων μέσων, της παράδοσης της Αστυνομικής Ταυτότητας και του διαβατηρίου, της απαγόρευσης εκδόσεως νέου διαβατηρίου, της μόνιμης διαμονής σε γνωστή διεύθυνση και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε ΑΤ δυο φορές το μήνα (από τον Μάιο του 2017 όταν πιθανότατα θα λάβει εξιτήριο) αφήνεται ελεύθερος ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.

«Καθίσταται η απόφασή σας ανεφάρμοστη. Εφόσον δεν μπορει να καταβληθεί η εγγυοδοσία επιστρέφει στις φυλακές», ήταν η αντίδραση του συνηγόρου του πρώην υπουργού, Λεωνίδα Κοτσαλή. «Η υγεία του η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο μπορεί να εξαρτηθεί από το ύψος της εγγυοδοσίας; Εγώ δεν το πιστεύω ως νομικός», τόνισε επίσης ο κ. Κότσαλης.
«Αν επιστρέψει στη φυλακή και μέχρι μα βρούμε τα χρήματα συμβεί το ανεπανόρθωτο δεν τυγχάνει ζήτημα τεράστιας ευθύνης όλων μας»" επισήμανε ο δικηγόρος Γιάννης Παγοροπουλος.

«Τεράστιες ευθύνες», φώναξε η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη.

Οι συνήγοροι του ζήτησαν την μείωση της εγγυοδοσίας των 200.000 ευρώ και ένα χρονικό διάστημα για να καταβάλουν τα χρήματα, με τον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας, Σταμάτη Δασκαλόπουλο να ζητάει να απορριφθεί ως αβάσιμη η αίτηση τους. Το αίτημα απορρίφθηκε και από το δικαστήριο.

Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού, Γιάννης Παγοροπουλος και Λεωνίδας Κοτσαλής δήλωσαν :

«Μετά απο μια επίπονη και πολύμηνη προσπάθεια, το Πενταμελες Εφετείο Κακουργημάτων, έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου με περιοριστικούς όρους. Το σημείο αυτό κρίνεται ως το έσχατο στο οποιο θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά προς το αίτημα το εκδόν την απόφαση δικαστηρίο αφού πρώτα διακινδύνευσε την υγεία του πρώην υπουργού. Εστω λοιπόν και τώρα η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στον κ. Τσοχατζόπουλο να αποκαταστήσει στο μέγιστο βαθμό που αυτο ειναι δυνατόν την κακοποιημένη και πληγείσα επι μια πενταετία υγεία του ώστε να σταθεί στο πλευρό της συζύγου του και του ανηλίκου γιου του», είπε ο κ. Παγορόπουλος.

«Είμαστε ευτυχείς με τη σημερινή αποφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σε σχέση με την πεμπτη αίτηση αναστολής της ποινής. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η εξαιρετικά βαριά κατάσταση της υγείας του κ. Τσοχατζόπουλου επιβάλει την αναστολή. Η κατασταση του πρωην υπουργού ξεπερασε την πύλη του 497 ΚΠΔ, δηλαδή τον κινδυνο της βλάβης της υγείας και βρισκεται πλέον στον κινδυνο θανάτου. Ήδη με την πρώτη αίτηση το καλοκαίρι τα ιατρικά δεδομένα εκείνης της εποχής επέβαλαν την αναστολή. Ειμαι ευτυχής που η καθυστέρηση αυτών των μηνών δεν είχε αμετάκλητες συνέπειες», δήλωσε ο κ. Κοτσαλης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ