Κοινωνία

Αναβίωσε το μοιρολόι της Παναγιάς στην Κοπάνη Ιωαννίνων (εικόνες, βίντεο)

Σήμερα ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής, στην Κοπάνη Ιωαννίνων για μια ακόμη φορά αναβίωσε ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των χρόνων.

Απο τις πρώτες πρωινές ώρες άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, φορώντας παραδοσιακές στολές, χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και με κυπριά και κουδούνια τραγούδησαν πένθιμα τα κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής, πόρτα πόρτα σε όλα τα σπίτια του χωριού, με τους νοικοκυραίους να τους φιλεύουν με αβγά, κουλούρια αλλά και χρήματα για την ενίσχυση του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.

Το μοιρολόι της Μεγάλης Παρασκευής, γνωστό και ως μοιρολόι της Παναγιάς, περιγράφει λεπτομερώς όλα όσα συνέβησαν κατά τη διαδικασία της Ταφής του Θεανθρώπου.

https://youtu.be/IWmIHJzxqeY

Το μοιρολόι της Μεγάλης Παρασκευής, όπως το θυμούνται οι παλιότεροι, ξεκινούσε τα παλιά χρόνια το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μετά τη Θεία Λειτουργία και διαρκούσε όλη τη νύχτα.

Και οι τρεις ομάδες, αφού έψαλλαν το μοιρολόι σε όλα τα σπίτια της Κοπάνης, συγκεντρώθηκαν στις 12.00 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του χωριού και έψαλλαν για τελευταία φορά όλοι μαζί τα κάλαντα έξω απο την εκκλησία, παρουσία πλήθους πιστών μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ενώ μοίρασαν στον κόσμο τα σταυροκάρβελα.

Το σταυροκάρβελο έχει το σχήμα του σταυρού, ενώ επάνω του υπάρχουν μικρές προεξέχουσες κόγχες ψωμιού, που αναπαριστούν το στεφάνι του Χριστού.

Η αναβίωση του συγκεκριμένου εθίμου έχει γίνει πόλος έλξης για την Κοπάνη με τους απόδημους που επισκέπτονται το χωριό για τις Αγιες μέρες του Πάσχα, να φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

epirus-tv-news.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...