Με «τυρί» την ειρήνη, Φραγκίσκος και Βαρθολομαίος στήνουν στην Αίγυπτο την «φάκα» του οικουμενισμού.

Δημοσίευση: 21 Απριλίου 2017, 9:22 πμ | Ανανέωση: Απρίλιος 21, 2017 στις 9:23 πμ

Του Μανώλη Κείου
Μπορεί το Πάσχα να πέρασε χωρίς…. “αδελφικά” μηνύματα για Βαρθολομαίο και Φραγκίσκο, παρά το γεγονός πως ήταν ημερολογιακά κοινός ο εορτασμός, αλλά οι δυο τους μας το φύλαγαν για λίγες μέρες μετά την εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Με αφορμή τα πρόσφατα χτυπήματα στις αιγυπτιακές εκλησίες από τους τρομοκράτες του Ισλάμ βρήκαν ευκαιρία να προωθήσουν τα “αδελφικά” και διαθρησκειακά σχεδιά τους στήνοντας φιέστες αγαπολογίας μεταξύ τους, με τους μονοφυσίτες Κόπτες και με τους ίδιους τους μουσολυμάνους!

Σε μια εβδομάδα, λοιπόν, ο Πάπας Φραγκίσκος θα ταξιδεύσει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου στο Κάιρο θα επισκεφθεί το διάσημο κέντρο ισλαμικών σπουδών al-Azhar.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μαζί με τον Κόπτη Πάπα Ταγουάρδο επίσης θα είναι εκεί…
Τόσο ο Πάπας Φραγκίσκος όσο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσκλήθηκαν από τον Μεγάλο Ιμάμη του al-Azhar, τον Σεΐχη Αχμέντ αλ-Ταγιέφ, να παρευρεθούν σε μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη εκεί.

Με….τυρί την παγκόσμια ειρήνη δηλαδή, όπως είχε γίνει και στη συνάντηση που είχε διοργανώσει στο Βατικανό για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους ο Πάπας και στην οποία επίσης είχε παραβρεθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στήνεται η φάκα!
Κατά τη σύντομη επίσκεψη της 28ης έως 29ης Απριλίου, ο Πάπας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sisi, ενώ θα λειτουργήσει στην τοπική ρ/καθολική κοινότητα.
Η επίσκεψή του έρχεται λιγότερο από ένα μήνα μετά από δύο βομβιστικές επιθέσεις στις κοπτικές εκκλησίες στην Αίγυπτο από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίες κόστισαν την ζωή σε 45 άτομα ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Ο Επίσκοπος Michael Fitzgerald, πρώην νουντσιος της Αιγύπτου και πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου του Βατικανού για το Διαθρησκευτικό Διάλογο μίλησε σχετικά με τις προσδοκίες αυτής της σύντομης αλλά εξαιρετικά σημαντικής παπικής επίσκεψης …

Ο Fitzgerald λέει ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο Πάπας πηγαίνει στην Αίγυπτο, όπου υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα και αβεβαιότητες, με «εξτρεμιστές που είναι κατά των θεσμών και κατά των Χριστιανών με έναν συγκεκριμένο τρόπο». Σημειώνει δε ότι δεν είναι η πρώτη παπική επίσκεψη, αφού ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β ταξίδεψε εκεί το 2000 και «πήγε εξαιρετικά καλά».

Στη συνέχεια αναφέρεται στη σημασία που έχει η σχέση μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και του επικεφαλής της Κοπτικής Εκκλησίας Πάπα Τάγουαδρου, του οποίου το πρώτο ταξίδι μετά την εκλογή του ως πατριάρχη Αλεξάνδρειας ήταν μια επίσκεψη στο Βατικανό. Το επερχόμενο ταξίδι, λέει, ο πρώην νουντσιος «θα είναι μια ακόμη στιγμή που θα εδραιώσει αυτή τη φιλία μεταξύ των δύο παπών».

Ο Fitzgerald αναφέρει ακόμη ότι ο διάλογος με τις Ανατολικές Εκκλησίες για το ρόλο του Πάπα ως Επίσκοπο της Ρώμης συνεχίζεται και αυτός ο θεολογικός διάλογος είναι σημαντικός, αλλά θα είναι οι προσωπικές σχέσεις και όχι οι θεολογικές συζητήσεις αυτές που θα βρίσκονται στο επίκεντρο της επίσκεψης στο Κάιρο .

Όσον αφορά τις σχέσεις με τον μουσουλμανικό κόσμο, ο πρώην νούντσιος λέει ότι ένα από τα κύρια κίνητρα της επίσκεψης είναι επίσης να εδραιωθεί η πρόοδος στη σχέση μεταξύ του Βατικανού και του al-Azhar. Υπενθυμίζει ότι ο Μεγάλος Ιμάμης Αχμέτ αλ-Ταγιέβ ήρθε να δει τον Πάπα στη Ρώμη και αυτή η αμοιβαία επίσκεψη θα «εκτιμηθεί ιδιαίτερα».

Ο Fitzgerald λέει ακόμη ότι ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος είναι γνωστός ως άνθρωπος των εκπλήξεων, δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε οποιεσδήποτε μεγάλες αλλαγές ως αποτέλεσμα αυτού του ταξιδιού. Αλλά από μόνη της η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είναι σημαντική: λέει συγκεκριμένα «ας το ονομάσουμε ένα μυστήριο», επειδή «δεν είναι μόνο συμβολικό» αλλά μάλλον παράγει κάτι που ξεπερνά τα δικά του πρόσωπα ».

Σχολιάζοντας τον πιο πρόσφατο γύρο συνομιλιών μεταξύ του Βατικανού και του Al Azhar, ο Fitzgerald σημειώνει ότι «ο εξτρεμισμός έχει καταδικαστεί από την πλειονότητα των Μουσουλμάνων ηγετών ανά τον κόσμο». Τονίζει επίσης τη σημασία της παρακολούθησης των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς τόσοι πολλοί νέοι ριζοσπαστικοποιούνται μέσω του Διαδικτύου. Σημειώνει ότι το al-Azhar συνεργάζεται επίσης με τους Δομινίκους στο Κάιρο, σχηματίζοντας μια ομάδα για να μελετήσουν μαζί τον εξτρεμισμό.

 • Doctor
 • Spyros Spyropoulos

  2ος!

 • ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ

  Πιάσε τον έναν & σούβλισε τον άλλον …

 • Spyros Spyropoulos

  Βοθρολομαιος και Αντιχριστος μαζι…..σκετος εμετος!

  • Ο φακός τον έπιασε στα πράσα να συλειτουργεί με ΝΑΤΟϊκό ιμάμη!

 • Imperium Romanum 330 – 1453

  ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ….
  http://www.kokkonisflags.gr/images/detailed/0/SHMAI_21_APRILIOU.jpg

 • nikos(1)

  τι τους θέμε τους ιλλουμινάτους και τους ροδοσταύρους??
  έχομεν Παπαμ και Βαρθολομαίο !!

 • ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

  ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΔΟΛΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΘΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ …
  ΠΟΣΟ ΟΜΩΣ;
  ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝ, ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΑΛΛΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥΝ ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ …
  ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΜΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΦΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ …
  ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΑΝ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΑΣ ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ Η ΑΞΙΑ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΕΙ …
  ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ Η ΤΗ ΠΕΙΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙ ΑΥΤΟ …

  http://anargyros61.blogspot.gr/2015/08/blog-post_12.html

 • ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

  ΘΑ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΕΡΟΝΤΑ;

  ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΣΕΙ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΓΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΩΝ Η ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΦΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ;
  Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ (ΠΡΟΦΑΝΩΣ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΒΛΕΠΕ ΠΙΟ ΠΕΡΑ ΕΝΝΟΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ Η ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΗΣ 25/1/2015 ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΕ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥΣ) …
  ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΕΝΩ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ Ο «ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΗΣΕ Ο ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ …
  ΤΟΤΕ ΣΑΝ ΤΟ ΩΡΙΜΟ ΦΡΟΥΤΟ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ …

 • ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

  Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΕΝΑΥΣΜΑ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΕ ΡΩΤΟΥΣΕΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ …

  ΓΕΡΟΝΤΑ ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ …

  ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΙΓΟΥΡΑΡΟΥΝ ΣΑΝ ΣΩΤΗΡΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ …
  Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ …
  ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΥΠΑΚΟΥΟΥΝ ΠΙΣΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ …
  Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΑΦΟΥ
  ΣΕ ΛΙΓΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΟΤΑΝ Ο ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΘΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟ …

  ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙΣ ΓΕΡΟΝΤΑ …….http://anargyros61.blogspot.gr/2015/08/blog-post_12.html

 • ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ

  Είναι χοντρές πολλές απ’ τις φάρσες του… γνήσιος Γάλλος !
  Αυτό όμως, έγραψε ! ! !

  Αξιέπαινες όμως οι φάσεις του με την μπάλα…

  • ΕΥ ΑΓΓΕΛΙΑ

   Καλημέρα Προ! Απίστευτος ο Remi…δύο από τα αγαπημένα μου:

 • ΠΕΥΚΕΣΤΑΣ

  τῶν καὶ τὸν
  Κύριον ἀποκτεινάντων Ἰησοῦν καὶ τοὺς ἰδίους
  προφήτας, καὶ ἡμᾶς ἐκδιωξάντων, καὶ Θεῷ μὴ
  ἀρεσκόντων, καὶ πᾶσιν ἀνθρώποις ἐναντίων,

  Α Θεσ. 2,15 Αυτοί δε οι άπιστοι Εβραίοι είναι εκείνοι, οι οποίοι
  εθανάτωσαν τον Κυριον Ιησούν και τους προφήτας του και ημάς τους Αποστόλους
  κατεδίωξαν και εξεδίωξαν και στον Θεόν δεν αρέσουν και είναι προς όλους τους
  ανθρώπους αντίθετοι και πολέμιοι.

 • ΠΕΥΚΕΣΤΑΣ

  Στῶμεν καλῶς: Αδύνατη η σωτηρία τών αιρετικών καί αλλοθρήσκων …
  stwmenkalws.blogspot.com/2012/02/blog-post_03.html13 Νοε 2016 – Ό Άγιος Ιωάννης ό Χρυσόστομος – Ι. Μ. Οσίου Γρηγορίου . … Η ερμηνεία τού Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στήν πρός Ρωμαίους επιστολή,…

 • Proud to be Greek

  Αλλο αματρωλό κράτος και η Αίγυπτος…….
  Μπρόστα της το Ελληνικό Κράτος φαντάζει τίμιο & ανιδιοτελές.

  Τους τελευταίους μήνες υπήρχε μια καμπάνια σε όλα τα μέσα οτι ο στρατός εκποιεί χιλιάδες στρέματα γης σε τιμή ευκαιρίας.
  Πολλοί έπιασαν την ευκαιρία απο τα μαλλιά και έδωσαν ο,τι είχαν και δεν είχαν για να αγοράσουν μερικά στρέματα γής..
  Ο στρατός τους έφαγε τα λεφτά, και αντε τώρα να βγάλουν άκρη στα δικαστήρια…………………..(που δεν θα βγάλουν….)

  • Η διαφθορά ζει και βασιλεύει στη χώρα των Φαραώ.

 • Jorge Melissa

  <> (Εφεσίους 2: 17)
  Διακήρυξη ειρήνης
  Μετά από την ανάστασή Του ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός εμφανίστηκε στους μαθητές Του και, δείχνοντας τους τα τρυπημένα χέρια Του και το λογχισμένο πλευρό Του, είπε: <>.Αυτή ήταν η διακήρυξη της ειρήνης. Μιάς ειρήνης αιώνιας μεταξύ εκείνων που είχαν πιστέψει σ’ Αυτόν και του Θεού. Τα τρυπημένα χέρια Του και το λογχισμένο πλευρό Του ήταν οι βάσεις πάνω στις οποίες μπορούσε να διακηρύξει την ειρήνη, Ήταν η μαρτυρία του τελειωμένου έργου Του πάνω στον Σταυρό και την ειρήνη αυτή την ανήγγειλε σ’ εκείνους που ήταν δικοί Του.
  Το ευλογημένο αυτό έργο της διακήρυξης της ειρήνης συνεχίζεται από τότε μέχρι σήμερα και θα συνεχίζεται μέχρι τη δεύτερη έλευσή Του. Η αληθινή ειρήνη γίνεται κτήμα όλων όσων πιστεύουν και δέχονται τον Άρχοντα της ειρήνης τον Χριστό. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη από αλλοθρήσκους.

 • nikos(1)

  αναμένουμε ο «αδελφός» Τράμπας να πάρει εκδίκηση απο τους αλλοπίστους και να επιτεθεί …..ταυτόχρονα σε Συρία , Κορέα!! …..για να ενισχύσει το μήνυμα των ..Προκαθημένων!

  • Με «τυρί» την ειρήνη Φραγκίσκος και Βαρθολομαίος στήνουν στην Αίγυπτο την «φάκα» του πολεμοκάπηλου αιρετικού ερπετοσιωνισμού την ώρα που το βαθύ υπερπαρακράτος των ΗΠΑ αντιδρά στην εξαίρεση της ExxonMobile από τις κυρώσεις των άπληστων κρουπιέρηδων της Νέας Υόρκης σε βάρος της Μόσχας και του Πεκίνου!

 • ΠΕΥΚΕΣΤΑΣ

  Το σπήλαιο Πετραλώνων και ο αρχάνθρωπος των 700.000 ετών (φωτό & βίντεο)

  Το καταστόλιστο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες σπήλαιο
  Πετραλώνων βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του βουνού Κατσίκα και σε
  υψόμετρο περίπου 300 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας.

  Εντοπίστηκε
  το 1959 από τον κάτοικο Πετραλώνων Φίλιππο Χατζαρίδη και έγινε
  παγκόσμια γνωστό το 1960 όταν βρέθηκε το κρανίο τού…

  Το διαβάσαμε από το: The Secret Real Truth http://thesecretrealtruth.blogspot.com/#ixzz4erjqjgG3

  • Μούγκα στη στρούγκα από τα συστημικά παπαγαλάκια!

  • nikos(1)

   εγκαταλελειμένο απο …την «ελληνική» πολιτεία!!

   • ΠΕΥΚΕΣΤΑΣ

    OΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ…ΚΛΠ…

 • A spartan woman

  Είθε το νερό της Ζωοδόχου Πηγής να ανοίξει τα μάτια των προκαθήμενων της Ορθοδοξίας.

 • ΠΕΥΚΕΣΤΑΣ

  Υπόψη ότι το όνομα «Ρωσία»είναι Βαραγγικό και όχι Σλαβικό !!!

  Το διαβάσαμε από το: Η ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΡΩΣΩΝ http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/06/blog-post_6328.html#ixzz4ermfu1MI

  • Άλλες κρυμμένες αλήθειες που δε μας δίδαξαν στα σχολεία!

 • A spartan woman

  Την Παρασκευή της Διακαινισίμου, σήμερα δηλαδή, είναι η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής.

  Με το όνομα Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα φέρεται ιερό χριστιανικό αγίασμα που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα «παλάτια των πηγών» στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη. Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık (= ψάρι) και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα.

  Για την αποκάλυψη του Αγιάσματος υπάρχουν δυο εκδοχές:
  α) Η πρώτη, που εξιστορεί ο Νικηφόρος Κάλλιστος αναφέρει ότι: Ο μετέπειτα Αυτοκράτορας Λέων ο Θράξ ή Λέων ο Μέγας (457 – 474 μ.Χ.), όταν ερχόταν ως απλός στρατιώτης στην Κωνσταντινούπολη, συνάντησε στη Χρυσή Πύλη έναν τυφλό που του ζήτησε νερό. Ψάχνοντας γιά νερό, μιά φωνή του υπέδειξε την πηγή. Πίνοντας ο τυφλός και ερχόμενο το λασπώδες νερό στα μάτια του θεραπεύτηκε. Όταν αργότερα έγινε Αυτοκράτορας, του είπε η προφητική φωνή, πως θα έπρεπε να χτίσει δίπλα στην πηγή μια Εκκλησία. Πράγματι ο Λέων έκτισε μια μεγαλοπρεπή εκκλησία προς τιμή της Θεοτόκου στο χώρο εκείνο, τον οποίο και ονόμασε «Πηγή». Ο Κάλλιστος περιγράφει τη μεγάλη αυτή Εκκλησία με πολλές λεπτομέρειες, αν και η περιγραφή ταιριάζει περισσότερο στό οικοδόμημα του Ιουστινιανού. Ιστορικά πάντως είναι εξακριβωμένο, ότι το 536 μ.Χ. στη Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως, υπό τον Πατριάρχη Μηνά 536 – 552 μ.Χ.), λαμβάνει μέρος και ο Ζήνων, ηγούμενος «του Οίκου της αγίας ενδόξου Παρθένου και Θεοτόκου Μαρίας εν τη Πηγή».
  β) Η δεύτερη, που εξιστορεί ο ιστορικός Προκόπιος, τοποθετείται στις αρχές του 6ου αιώνα και αναφέρεται στον Ιουστινιανό. Ο Ιουστινιανός κυνηγούσε σ’ ένα θαυμάσιο τοπίο με πολύ πράσινο, νερά καί δένδρα. Εκεί, σαν σε όραμα, είδε ένα μικρό παρεκκλήσι, πλήθος λαού και έναν ιερέα μπροστά σέ μιά πηγή. «Είναι η πηγή των θαυμάτων» του είπαν. Και έχτισε εκεί μοναστήρι με υλικά που περίσσεψαν από την Αγιά Σοφιά. Ο Ι. Κεδρηνός αναφέρει ότι χτίστηκε το 560 μ.Χ.
  http://www.saint.gr/1475/saint.aspx

  • ΕΥ ΑΓΓΕΛΙΑ

   Καλημέρα Σπαρτιάτισσα, Χριστός Ανέστη! Εύχομαι ό,τι καλύτερο για σένα και την οικογένειά σου, πρωτίστως Υγεία, Ευλογία και Δύναμη. Με το καλό να Αναστηθεί και η Πατρίδα!

   • A spartan woman

    Καλημέρα Ευαγγελία! Αληθώς ο Κύριος! Σ’ ευχαριστώ για τις ευχές σου και ανταποδίδω. Η Πατρίδα μας θ’ αναστηθεί όταν η φλόγα της Πίστης μας μείνει άσβεστη και η αγάπη μας προς αυτή, άδολη!

 • Jorge Melissa

  Χωρίς μάθημα Θρησκευτικών οι Σουηδοί στράφηκαν στο Ισλάμ
  http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2017/04/blog-post_654.html#more

  • ΕΥ ΑΓΓΕΛΙΑ

   Χτες το διάβαζα…εκεί θέλουν να μας πάνε αλλά δυστυχώς γι’αυτούς, δεν ξεριζώνεται η Πίστη μέσα από τον Έλληνα. Σε λήθαργο είμαστε και σε αποστασία όμως τα όσα περνάμε καθαρίζουν μυαλό και καρδιά.

 • lliben

  Ο Βοθρολωμαίος θα ονομάζεται τώρα «Βοθρομσής», κατά το «Ρά με σέ» (ή Ραμσής = σωζμένος από τον Ήλιο) και κατά το «Μώ ε σέ» (ή Μωϋσής = σψζμένος από το νερό), κατά την φαραωνική διάλεκτο.

 • Peacemaker

  Ο στρτηγος σισι το ξεκινησε καλα με την Αιγυπτο επιβαλλοντας αποτελεσματικα την ταξη και αντιμετωπιζοντας αποτελματικα και σεθναρα τις παγκοσμιες κοτοψειρες..τωρα τελευταια παρατηρω μαι ανεξηγητη «μετριοπαθεια» απο μερους ττου…ισως «προσκυνησε» τον παγκοσμιο γισχβε και αυτος…ιδωμεν.

 • George Voyajakis

  ξερεις γιατι πηγαν στην Αιγυπτο….. προς αγραν λαθροπιθηκων……..