Αποστομωτική απάντηση σε όσους συνδέουν την Χούντα με την Εκκλησία από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο

Δημοσίευση: 21 Απριλίου 2017, 12:16 μμ

Με αφορμή την σημερινή ημέρα που η χώρα μας θυμάται το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 και τα επτά χρόνια στον γύψο, χρειάζεται να δοθούν κάποιες απαντήσεις.

Πολλοί είναι εκείνοι που συνδέουν την Χούντα με την Εκκλησία. Τελευταίος που το έκανε δημόσια ήταν ο “Σαούλ” της πίστη μας, τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Σε αυτά τα πολιτικάντικα πυροτεχνήματα του κ.Φίλη απάντησε το περασμένο φθινόπωρο ο ίδιος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.


Στην απαντητική επιστολή του προς τον τότε υπ. Παιδείας ο κ. Ιερώνυμος τονίζει ότι «ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της, γι’ αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες των οποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή προς γνώσιν και συμμόρφωσιν των προβοκατόρων:

Η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός λαού και όχι βεβαίως ενός υπουργού, όταν μάλιστα παραθεωρούνται θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις (άρθρο 13) και διατάξεις του εκτελεστικού νόμου του ισχύοντος Συντάγματος.

Ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της, γι’ αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες των οποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της.

Άλλωστε αν ίσχυαν οι παντελώς αβάσιμες και πλασματικές επικρίσεις ότι δήθεν η Εκκλησία συνεργάσθηκε με τη Δικτατορία, τότε θα πρέπει να απαντηθούν από τους επικριτές της τα επόμενα σοβαρά ερωτήματα ήτοι αν είχε συνεργασθεί η Εκκλησία με τη Δικτατορία τότε:

-Γιατί ενθρονίστηκε αυθαιρέτως, παρανόμως και αντικανονικώς ο σθεναρώς αρνηθείς να παραιτηθεί γηραίος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος;

-Γιατί απαγορεύθηκε η συνέλευση της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και γιατί συγκροτήθηκε μια ολιγομελής «αριστίνδην» Σύνοδος εκλεκτών της Αρχιερέων τόσο για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου όσο και για τη διοίκηση της Εκκλησίας αντί της Ιεραρχίας;

-Γιατί εκδιδόταν ανά εξάμηνο μία νέα νομοθετική παράταση για την απαγόρευση της συνελεύσεως της Συνόδου της Ιεραρχίας μέχρι το 1970;

-Γιατί σε ολόκληρη την επταετία απαγορεύθηκε οποιοσδήποτε διορισμός έστω και ενός θεολόγου στη Μέση Εκπαίδευση;
-Γιατί δεν συνδέθηκε το πλασματικό σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» με τις θεσμικές εκφράσεις μιας πρόθυμης σε συνεργασία, όπως υποστηρίζουν σκοπίμως οι επικριτές της, εκκλησιαστικής ηγεσίας;

  • KTHPIO7

    Το να συνδέει κανείς την εκκλησιαστική ηγεσία με τη δικτατορία έχει καταλήξει να δυσφημεί τη δικτατορία…