ΗΠΑ

Yπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ: «Δεν είχα ποτέ επαφές με Ρώσους - Αν χρειαστεί θα αυτοεξαιρεθώ από την έρευνα»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς, που σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης απέκρυψε τις συναντήσεις που είχε πέρσι με Ρώσους αξιωματούχους, δήλωσε σήμερα ότι, αν χρειαστεί, «θα αυτοεξαιρεθεί» από τις ενδεχόμενες έρευνες για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

«Έχω πει ότι, αν χρειάζεται κάτι τέτοιο, θα αυτοεξαιρεθώ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό το θέμα»είπε ο Σέσιονς μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NBC. "Ποτέ δεν συναντήθηκα με κάποιον Ρώσο για να συζητήσουμε μια πολιτική εκστρατεία», πρόσθεσε.

Με την ιδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης ο Σέσιονς είναι επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI) που έχει ξεκινήσει έρευνα για την ενδεχόμενη ανάμιξη της Ρωσίας κατά την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ. Η εφημερίδα Washington Post αποκάλυψε ότι ο πρώην Γερουσιαστής, ένας από τους πρώτους Ρεπουμπλικανούς που τάχθηκαν στο πλευρό του τότε υποψηφίου και νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είχε συναντηθεί τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, τον Σεργκέι Κισλιάκ. Ο Σέσιονς την περίοδο εκείνη συμβούλευε τον Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άλλα.

Ωστόσο, καταθέτοντας ενόρκως στη Γερουσία, κατά τη συνεδρίαση για την επικύρωση του διορισμού του στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο Σέσιονς είχε δηλώσει ότι «δεν είχε επαφές με Ρώσους».

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τις συναντήσεις του Σέσιονς με τον Κισλιάκ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο σε αυτές, δεδομένου ότι έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως μέλους της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Η αποκάλυψη αυτή πάντως προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και επικρίσεων από την πλευρά των Δημοκρατικών και ορισμένοι ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού. Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι υπογράμμισε ότι ο Σέσιονς πιάστηκε να ψεύδεται σε ένορκη κατάθεση και ζήτησε την άμεση παραίτησή του ή την απομάκρυνσή του από τη θέση που κατέχει σήμερα. «Έχουμε περάσει το στάδιο της εξαίρεσης (σ.σ. από τη συμμετοχή του Σέσιονς στις έρευνες για την ανάμιξη της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία). Ο Τζεφ Σέσιονς είπε ψέματα ενόρκως. Οτιδήποτε άλλο πέραν της παραίτησης ή της απομάκρυνσής του είναι απαράδεκτο», τόνισε σε ανάρτησή της στο Twitter. Οι Δημοκρατικοί έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις ενδεχόμενες σχέσεις της Ρωσίας με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Κέβιν Μακάρθι, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, είπε ότι θα ήταν "ευκολότερο" να εξαιρεθεί ο Σέσιονς από τις έρευνες. «Πιστεύω ότι για να προχωρήσει μια έρευνα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι εμπιστεύονται την έρευνα», εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Ο Τζέισον Τσάφετζ, Ρεπουμπλικανός από τη Γιούτα και πρόεδρος της Επιτροπής Επίβλεψης και Μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ζήτησε από τον Σέσιονς "να αποσαφηνίσει την κατάθεσή του" για τις επαφές του με Ρώσους αξιωματούχους και κατόπιν να αυτοεξαιρεθεί από τις έρευνες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...