Οικονομία

N. Νουί (SSM): Θέμα εμπιστοσύνης η άρση των capital controls - Απογοητευτικά ξεκίνησε το 2017

Η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του SSM, δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για την ανατροπή κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2017 της προόδου που είχε καταγραφεί την προηγούμενη χρονιά.

Σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και θα μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές ενώ ανέφερε ότι οι εγχώριες τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Οταν ρωτήθηκε για τα capital control και το πότε θα αρθούν, απάντησε: «Δεν είναι κάτι που εγώ μπορώ να απαντήσω. Ελπίζω να μην κρατήσουν πολύ, γιατί, πάλι θα πω, ότι είναι θέμα εμπιστοσύνης».

«Το 2016 υπήρξαν καλά νέα σε πολλά μέτωπα, τους πρώτους δύο μήνες του 2017 απογοητευτήκαμε λίγο, σαν να έγινε μια παύση στην πρόοδο. Την ίδια στιγμή, έχουμε δει ότι η ρευστότητα μειώθηκε επίσης. Επομένως, μπορεί να είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, μεμονωμένες περιπτώσεις. Φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους ή λογαριασμούς και ίσως η κατάσταση ξαναγίνει ομαλή τους επόμενους μήνες. Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα», είπε ακόμη η Ντανιέλ Νουί.

Αναφορικά με την αύξηση του δανεισμού των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας, το ELA, σημείωσε ότι αυτό σχετίζεται με τις καταθέσεις που φεύγουν από τις τράπεζες και δεν επιστρέφουν, όπως έγινε στο τέλος του 2014. «Οπότε, ναι, η χρηματοδότηση των τραπεζών χρησιμοποιώντας λιγότερα χρήματα από τον ELA και περισσότερες καταθέσεις και κεφάλαια από τις αγορές, είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ στενά. Ελπίζουμε ότι αυτό είναι προσωρινό», συμπλήρωσε.

Η επικεφαλής του SSM ανέφερε ότι το 2016 σημειώθηκε πρόοδος στο ζήτημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, «έχει γίνει πρόοδος, εκτός από τους δύο πρώτους μήνες του έτους που ήμασταν απογοητευμένοι, αλλά τώρα πρέπει να εφαρμόσουμε τα άρτια σχέδια που έχουμε λάβει από τις ελληνικές τράπεζες και τα οποία έχουμε διαπραγματευτεί ως εποπτικές αρχές, γιατί αυτό κάνουν οι εποπτικές αρχές, διαπραγματεύονται τα σχέδια που έχουν υποβληθεί. Και τώρα πρέπει να εφαρμοστούν. Μέρος αυτής της υλοποίησης είναι οι νέοι νόμοι που πρέπει να εφαρμοστούν».

«Χρειαζόμαστε και άλλα εργαλεία», συνέχισε, «υπάρχουν και άλλοι νόμοι που μπορούν να τεθούν σε ισχύ που αφορούν για παράδειγμα, τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, την νομική προστασία για τις τράπεζες που κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, να διορθώνουν το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ελπίζω λοιπόν, ότι αυτοί οι νόμοι σύντομα να ψηφιστούν για να προχωρήσουμε με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Η ιδέα είναι να ξεκινήσουμε έναν ενάρετο κύκλο, οι τράπεζες που είναι φορτωμένες με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...