Κοινωνία

EΛ.ΑΣ.: Φόβοι και για «τρομοδέματα» εσωτερικού από τους Πυρήνες

Φακέλους… πυρίτιδας με αποδέκτες πολιτικούς, δημοσιογράφους και αστυνομικούς, στην Ελλάδα, φοβούνται τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., μετά τις δύο ευρωπαϊκές ενέργειες της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

Ανησυχούν για μαζική αποστολή εκρηκτικών φακέλων, όμοιων με αυτούς που εστάλησαν σε Βερολίνο και Γαλλία, με Ελληνες ή Ευρωπαίους παραλήπτες, στη χώρα μας αυτή τη φορά, και έχουν δοθεί εντολές εγρήγορσης σε αστυνομικούς-συνοδούς και υποψήφιους στόχους.

Οι αξιωματικοί ειδικών υπηρεσιών της Αστυνομίας εκτιμούν ότι η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» άλλαξε πορεία και επιχειρεί να έχει μεγαλύτερο επικοινωνιακό εύρος στις ενέργειές της, εντυπωσιακότερες από τον εκκωφαντικό κρότο μιας έκρηξης βόμβας. Τα 31 γραμμάρια πυρίτιδας που έφθασαν στην Ευρώπη φάνηκαν πιο «τρομοκρατικά» από τις επικίνδυνες βομβιστικές ενέργειες χρόνων στο εσωτερικό της χώρας.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θυμίζουν ότι τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2016 στάλθηκαν δολοφονικά εκρηκτικά πακέτα με βίδες και ξυραφάκια, σε δικαστικό, η οποία είχε χειριστεί θέματα που αφορούσαν κατηγορουμένους της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», και σε άλλον δικαστικό του Πειραιά που είχε ασχοληθεί με πολύκροτη δίκη μεταφοράς μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών. Και στις δύο περιπτώσεις οι δικαστικοί λειτουργοί κατάλαβαν το εκρηκτικό περιεχόμενο των «σκαμμένων» βιβλίων και ειδοποίησαν τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας για την εξουδετέρωσή τους. Και για τις δύο αποτυχημένες δολοφονικές ενέργειες δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης κάποιας τρομοκρατικής επωνυμίας, αν και υπήρχαν «πύρινες» υποψίες. Και οι δύο μηχανισμοί ήταν παρόμοιοι σε συνδεσμολογία (μανταλάκι, καλώδιο, μπαταρία, αντίσταση λάμπας), με αυτούς που στάλθηκαν σε Βερολίνο και Γαλλία, με σημαντική όμως διαφορά το μέγεθος της ποσότητας της εκρηκτικής ύλης.

Η μη ανίχνευση της μικρής ποσότητας πυρίτιδας και της συνδεσμολογίας πυροδότησης από τα νέα σύγχρονα μηχανήματα των αεροδρομίων έχει προβληματίσει τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας. Οι παγιδευμένοι φάκελοι που απέστειλαν στο Βερολίνο με αποδέκτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στο Παρίσι με αποδέκτη το ΔΝΤ είχαν την ενδεδειγμένη ποσότητα και το κατάλληλο είδος εκρηκτικής ύλης (Πυρίτιδα), προκειμένου να περάσουν «αόρατα» από τις σύγχρονες συσκευές X-RAY του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το ίδιο απαρατήρητοι, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., μπορεί να περάσουν αντίστοιχοι εκρηκτικοί φάκελοι που μπορεί να σταλούν στο εσωτερικό της χώρας. Σημειώνεται ότι από την έρευνα στο ηλεκτρονικό αρχείο των μηχανημάτων ανίχνευσης εκρηκτικών στο αεροδρόμιο, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και υπεύθυνοι της εταιρίας ασφάλειας που τα διαχειρίζεται διαπίστωσαν ότι οι εκρηκτικοί φάκελοι προς Σόιμπλε και ΔΝΤ πέρασαν από τον έλεγχο με μικρή χρονική διαφορά, μεταξύ 04:00 και 05:00 τα ξημερώματα της 14ης Μαρτίου. Και στις δύο περιπτώσεις δεν είχαν καταγραφεί ηχητικές ενδείξεις συναγερμού ή χρωματικές, δείγμα ειδοποίησης για την ανίχνευση εκρηκτικής ύλης. Επισήμαναν επίσης ότι οι εκρηκτικοί φάκελοι ήταν ομαδοποιημένοι μαζί με τουλάχιστον 15 ακόμη δέματα σε έναν ταχυδρομικό σάκο, κάτι που δεν αποκλείεται να μπερδεύει μηχάνημα και υπάλληλο.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το ενδεχόμενο, τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» να προέβησαν σε δοκιμαστική αποστολή παρόμοιου εκρηκτικού φακέλου, προκειμένου να ελέγξουν την «ευαισθησία» των μηχανημάτων ανίχνευσης. Τα αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν να έστειλαν έναν τέτοιο φάκελο με όλα τα υλικά, χωρίς όμως συνδεσμολογία, ως μια ελεγχόμενη αποστολή σε διεύθυνση και παραλήπτη που… γνώριζαν. Αυτή η δοκιμή ενδεχομένως καθόρισε το βάρος της εκρηκτικής ύλης, προκειμένου να μην ανιχνευτεί.

Ο νέος επιχειρησιακός βραχίονας των «Πυρήνων της Φωτιάς», σύμφωνα με πηγές της Αντιτρομοκρατικής, αποτελείται από περίπου εφτά ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης και πιθανότατα από στρατολογημένους ποινικούς. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί προσπαθούν μέσα από στοιχεία που έχουν συλλέξει από έρευνες πολλών ετών να «χαρτογραφήσουν» τη διαρκώς εξελισσόμενη δομή της ένοπλης ομάδας που χαρακτηρίζεται -και αυτοχαρακτηρίζεται- ως «Λερναία Υδρα».

Καλά πληροφορημένες πηγές από την Αστυνομία αναφέρουν ότι στο μικροσκόπιο έχουν μπει τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες. Το γενετικό υλικό ορισμένων εξ αυτών εκτιμάται ότι συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «ορφανά» (αταυτοποίητα) DNA που έχει στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. από έρευνες σε διάφορα κρησφύγετα της οργάνωσης. Ενας από τους υπόπτους χαρακτηρίζεται ως… μετρ στην κατασκευή βομβών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, «επιστρατεύτηκε» από τους «Πυρήνες της Φωτιάς» ύστερα από τη «λειψανδρία» που προέκυψε τα τελευταία χρόνια. Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ήξεραν γι’ αυτόν από τότε που ασχολούνταν με το σχέδιο «Γοργοπόταμος» για την ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού και την απελευθέρωση μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς» και άλλων κρατουμένων. Σε υποκλαπείσες συνομιλίες που είχαν γίνει στο πλαίσιο των ερευνών, ο συγκεκριμένος κατασκευαστής βομβών αναφέρονταν ως «μάγειρας».

Παναγιώτης Σπυρόπουλος, eleftherostypos.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ