Κόσμος

AP: Για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Β. Πούτιν εργαζόταν κρυφά ο πρώην επιτελάρχης του Ν. Τραμπ

Ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ εργάστηκε κρυφά για έναν Ρώσο δισεκατομμυριούχο με στόχο την προώθηση των συμφερόντων του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας, Bλαντιμίρ Πούτιν, όπως αποκαλύπτει το Associated Press.

Τo 2005 ο Μάναφορντ συνέταξε ένα σχέδιο στρατηγικής όπου έλεγε ότι «μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την κυβέρνηση Πούτιν».

Εκείνη την εποχή, πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, Τζορτζ Μπους και οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν επιδεινωθεί.

Ο Ρώσος μεγιστάνας με τον οποίο έκανε μπίζνες ήταν ο Όλεγκ Ντεριπάσκα , στενός συνεργάτης του Πούτιν, όπως υποστηρίζει το AP. Ο Μάναφορτ υπέγραψε ετήσια σύμβαση, ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων το 2006 και η επιχειρηματική σχέση των δύο ανδρών διήρκεσε μέχρι το 2009.

Ο Μάναφορτ επιβεβαίωσε στο Associated Press ότι εργάστηκε για τον Όλεγκ Ντεριπάσκα, έσπευσε όμως η υποστηρίξει ότι η συνεργασία αυτή δεν εξυπηρετούσε πολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Οι αποκαλύψεις αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά τα ουκρανικά... πυρά κατά του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μάναφορντ φέρεται να έλαβε μυστικά κονδύλια από τον πρώην Ουκρανό πρόεδρο, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς. Ο εκπρόσωπος του Μαναφόρτ, Τζέισον Μαλόνι, χαρακτήρισε «αβάσιμες» τις τελευταίες κατηγορίες.

Ο Μάναφορντ είναι ένας από τους πολλούς συνεργάτες του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου που ερευνώνται για πιθανές διασυνδέσεις με τη Ρωσία στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται από τον Ουκρανό βουλευτή και πρώην δημοσιογράφο, Σερχίι Λεσένκο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξεις πως ο Μάναφορντ απέκρυψε το ποσό, ύψους 750.000 δολαρίων που έλαβε από φιλορωσικό κόμμα το 2009.

Ο Μάναφορτ ήταν σύμβουλος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, ωστόσο αρνείται ότι για τις υπηρεσίες του έλαβε μετρητά. Ο ίδιος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ τον περασμένο Αύγουστο μετά τις αποκαλύψεις για τις οικονομικές σχέσεις του με τον Γιανουκόβιτς. Χθες, ο πρώην δημοσιογράφος και νυν βουλευτής Λεσένκο έδωσε στη δημοσιότητα ένα τιμολόγιο που φέρεται να υπέγραψε ο Μανάφορτ και το οποίο δείχνει ότι καταβλήθηκαν 750.000 δολάρια για ένα φορτίο ηλεκτρονικών υπολογιστών σε εταιρεία αποκαλούμενη "Davis Manafort". Ο Ουκρανός βουλευτής υποστηρίζει ότι, το συμβόλαιο αυτό ήταν ένα είδος αμοιβής του Μάναφορτ για τις συμβουλευτικές του υπηρεσίες στο «Κόμμα των Περιφερειών» του Γιανουκόβιτς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ